Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta Agro
  • 19.04.2019. 16:00

AXIAL® 50 EC - najbolje rešenje za suzbijanje travnih korova u strnim žitima

AXIAL® 50 EC je herbicid za suzbijanje širokog spektra uskolisnih korova u ozimoj pšenici i ječmu.

Foto: Syngenta Agro
  • 1.818
  • 56
  • 0

U prolećnom periodu potrebno je voditi računa o različitim vrstama širokolisnih korova koji su već u razvoju, ali ne smemo zaboraviti ni na uskolisne korove koji u pojedinim godinama mogu prouzrokovati velike probleme u žetvi pšenice i ječma. Štete se ispoljavaju u kasnijim fazama razvoja pšenice kada divlji ovas nadrasta gajeni usev, zasenjuje gornje lišće i samim tim otežava nalivanje zrna.

AXIAL® 50 EC je najbolje primeniti nakon nicanja uskolisnih korova ili kada su korovi u fazi od trećeg lista do prvog kolenca.

Pojava divljeg ovsa u usevima pšenice, poslednjih godina zadaje velike probleme ratarima u centralnoj Srbiji i Mačvi. AXIAL® 50 EC kompanije Syngenta efikasno suzbija divlji ovas što rezultira uvećanjem prinosa i profitabilnosti.

AXIAL® 50 EC je herbicid  za suzbijanje širokog spektra uskolisnih korova u ozimoj pšenici i ječmu. Osigurava potpunu i dugotrajnu zaštitu od divljeg ovsa (Avena fatua), ali i od drugih ekonomski najznačajnijih uskolisnih korova - muharika (Setaria spp), ljuljeva (Lolium spp.), mišjeg repka (Alopecurus myosuroides), slakoperke (Apera spica-venti).

Odlikuje se fleksibilnim vremenom primene, od fenofaze dva lista do pojave lista zastavičara pšenice (BBCH 12-39). AXIAL® 50 EC je najbolje primeniti nakon nicanja uskolisnih korova ili kada su korovi u fazi od trećeg lista do prvog kolenca.

Preporučena količina primene je 0,6-1,2 l/ha. U slučaju da na parceli postoji jako velika brojnost divljeg ovsa (Avena fatua), preporuka je da se ide sa većom dozom Axiala ili eventualno da se tretman radi u splitu zbog činjenice da nicanje divljeg ovsa može biti razvučeno u dužem vremenskom periodu.

AXIAL® 50 EC - osetljivi korovi prestaju da rastu 

AXIAL® 50 EC se usvaja u biljno tkivo isključivo preko lista. Kao sistemik se vrlo brzo premešta u koren i nadzemni deo korovskih biljaka. Osetljivi korovi prestaju da rastu u roku od 48 sati, a za dve nedelje u potpunosti odumiru. S obzirom da deluje isključivo preko lista, vlaga u zemljištu ima minimalan uticaj na efikasnost ovog herbicida. 

Za proširenje spektra delovanja na širokolisne korove, preporučuje se mešanje AXIAL® 50 EC sa herbicidima na bazi aktivne materije fluroksipir, florasulam ili tribenuron-metil.

Često ustaljeno mišljenje da u sušnim godinama nema bolesti već nekoliko godina za redom postaje tema brojnih polemika. Zaključak stručnjaka je da su bolesti prisutne svake godine u manjem ili većem intenzitetu i da je prskanje sa fungicidima obavezna mera ukoliko računamo na maksimalnu zaradu.


Prikaz odlične efikasnosti AXIAL 050 EC u njivama već zakorovljenim divljim ovsom, levi deo u gornjem primeru tretiran AXIAL 050 EC, desni deo je kontrola (fotografija iznad).

Pogotovu u kišovito proleće, o potrebi primene fungicida u žitaricama ne treba sumnjati. Često prisutnu dilemu da li se isplati gaženje useva, ako nisu ostavljeni stalni tragovi, struka je odavno rešila. Ne samo struka, već i praksa. Sve veći broj farmera ostavlja stalne tragove, a računica je pokazala opravdanje ovog postupka.

Više informacija o ovom i svim ostalim preparatima kompanije Syngenta Agro, obratite se njihovom prodajno-stručnom timu na jedan od dole navedenih kontakata!


Tagovi

Axial 50 EC Uskolisni korovi Treiranje pšenice Tretiranje ječma Zaštitna sredstva Divlji ovas Širokolisni korovi Herbicid


Partner

Syngenta Agro d.o.o

Omladinskih brigada 88b, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: +381(0) 11 3129982, e-mail: agro.email-srbija@syngenta.com web: https://www.syngenta.rs/