Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja soje
  • 11.09.2021. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Komletinci

Axerealove sorte soje preživjele kišu i sušu - žetva sredinom rujna

Ako je suditi prema izgledu soja viđenih na njivi između Komletinaca i Nijemaca na istoku Hrvatske, izdržale su sve nedaće. Čak i sorta ES Mentor koja je pogodnija za sjeverna područja.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.275
  • 251
  • 0

Sve je ove sezone bilo vezano uz loše vremenske prilike. Pa i Dan polja soje u Komletincima koje je ondje održala tvrtka Axereal Croatia morao se zbog kiše pomicati. No, ako je suditi prema trenutačnom izgledu soja viđenih na njivi između Komletinaca i Nijemaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji, izdržale su sve nedaće. I previše kiše i veliku sušu te hladnoću.

Čak je i sorta ES Mentor koja je zbog genetskog potencijala pogodnija za sjeverna područja, dokazala da uspijeva i na istoku Hrvatske. 

"Kako je ova godina specifična s puno kiše i jako niskim temperaturama, išli su mnogi u ranije sjetve pa su bili zabrinuti hoće li niknuti. Ipak soja je dobro nikla, ali se moralo čekati i to dva, tri tjedna", rekao je Ivan Pozder, zadužen za marketing u ovoj tvrtki. 

U lipnju smo, podsjetio je, imali sušni period. Zbog suše i visokih temperatura imali smo loše cvjetove na višim etažama. Inače, lipanj zna biti najkišovitiji mjesec u godini i sa preko 100 litara kiše na nekim lokacijama. "Ove godine smo na nekim lokalitetima dobili 10 litara, a negdje i ništa. Kako je to tada izgledalo moramo danas biti zadovoljni s kondicijom soje i nadam se da će biti dobri rezultati", napomenuo je.

Najtraženija sorta u Europi 

Gustoća sklopa kod Mentora je oko 650, čak i 750.000 zrna. Inače, u Axerealu soju pakiraju po sjetvenim jedinicama, a Mentor zbog svoje krupnoće po 100.000 zrna. Primjerice, ES Pallador pakiraju po 150.000 zrna. "Mentor bih preporučio ako imamo kasnije sjetve, primjerice u drugoj polovici svibnja", istaknuo je Pozder okupljenima na pokusnom polju navodeći da je ono najtraženija sorta u Europi, ali to je zbog klimatskih uvjeta u primjerice Francuskoj i Njemačkoj i zemljama gdje je kratka vegetacija. Za naše područja ipak su zanimljivije sorte nule i jedinice, odnosno 0 i 1 vegetacijske skupine.

Iako je godina bila više nego izazovna, prinosi će biti solidni 

Pokus je postavio Filip Jurić iz Otoka. Kako je rekao predkultura je bila ječam, obavio je jesensko oranje predsjetvenu pripremu i tlo je odležalo zimu. Sjetva je bila ipak nešto kasnija. "Bilo je to u periodu od 25 do 28. travnja. Gnojidbom smo išli s 200 kilograma uree. I još u dvije kultivacije ukupno 130 kilograma KAN-a. Prskanja smo išli s 0,5 kg zemljišnog herbicida na bazi aktivne tvari metribuzin. Išli smo i s po jednom litrom Coruma, Basagrana i Focusa pojedinačno", ispričao je i naveo da tijekom vegetacije nije bilo problema s bolestima. Suša se ipak odrazila na soju.

"Vizualno ona sada izgleda dobro, ali kada otvorimo mahunu često nailazimo da od tri ili četiri zrna jedno je smežurano i kombajn će odbaciti to sjeme", kaže Filip.

Betty je nova sorta. Ona je bila sljedeća koju nam je Pozder predstavio. Daje izuzetno visoke prinose za tu raniju vegetacijsku skupinu. Preporuka je također sjetva sa 600 do 650.000 zrna. Može se ići na uži međuredni razmak i u normalnim godinama imali su oko 4,5 tona po hektaru prinos.

"Sorta ES Advisor se sije na manji međuredni razmak jer nema naglašeno grananje kao kasnije sorte, odnosno sorte kasnije vegetacijske skupine. Sjetva se isto obavlja s približno 550 do 600.000 zrna. Kako idemo prema kasnijim vegetacijskim skupinama tako se penju i prinosi", objasnio je.

Prikazali cijelu paletu sorata soje 

Navedeni Advisor pozicioniran je više za zapadna područja, pa i zapad Hrvatske, ali su htjeli i na ovom području prikazati cijelu paletu sorata soje Axereal. Ipak, njihova najrasprostranjenija sorta je ES Tribor. Sije se diljem Hrvatske. Standardna i jako stabilna sorta s visokim prinosima. Prošle godine u Vinkovcima na pokusu prinos je iznosio 5,9 tona. "Možemo uzeti u obzir da je to manja parcela i riječ o pokusu, ali pokazuje da je izuzetno prinosna sorta", kaže Ivan Pozder pokazujući nam cijelu billjku.

Ratari mogu biti zadovoljni 

Ove godine, objasnio je, vide se razlike ne samo između vegetacijskih skupina nego i između sorata jedne vegetacijske skupine i zato predlaže da uvijek sijete više sorti. Nekada jedan raspored oborina bolje podnese jedna sorta, druge godine druga.

"Tribor možemo sijati na 50 i ne mora biti veliki međuredni razmak. Na ovom terenu se jako dobro pokazao Pallador i danas su mnogi čuli za njegov potencijal prinosa. Ističemo, odnosno podsjećamo da više od 50 posto mahuna Palladora razvije i po četiri zrna", kaže predstavnik Axereala.

Avril je, pak, sorta iz skupine jedinica. Ima puno drugačiju morfologiju: ostaje niža, ali dobro grana i zna davati bolje prinose od viših i jako dobro grana u nižim etažama. "Također se može ići s 450 do 500.000 zrna", kazao je i dodao da puno rade na razvoju novog sortimenta i jedan od nasljednika Palladora je sorta ES Mediator koja ima istu genetiku. 

Filip Jurić i Ivan Pozder (Foto: Axereal)

Pokazali su i dvije sorte koje su prve godine u ispitivanju i još pod šiframa te nisu dobile komercijalno ime. "Pokažu li se dobre, idu u komercijalnu proizvodnju. Ovdje smo stavili više sorti i skupine jedan zato što bolje odgovaraju ovom području", istaknuli su na Danima polja.

Žetva ranijih sorti sredinom rujna, možda i kasnije

Prema riječima okupljenih žetva ranijih sorti soje mogla bi na našem području početi sredinom rujna. No za očekivati je ipak nešto kasnije zbog vremenskih nepogoda u vrijeme sjetve i suše.

"Radim oko 50 hektara zemlje i to mi je jedina djelatnost u poljoprivredi. Samo se bavim ratarskom proizvodnjom", otkrio nam je Filip Jurić koji je odlično odradio pokus soje, a za Axereal i pokuse kukuruza. Sije i nešto pšenice, ali više pivarskog ječma.

U Axerealu puno ulažu u doradu. Za razliku od većine dorada u Hrvatskoj, koriste optički pročistač kako bi dobili visoko kvalitetno dorađeno sjeme.


Fotoprilog


Tagovi

Dan polja soje Uzgoj soje Ivan Pozder Sorte Suša Kišna razdoblja Žetva


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr