Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afera Đakovština
  • 11.10.2018. 11:45

Antun Pataki: U dugove sam upao krivnjom Đakovštine, a kažnjen sam

Nekoć veliki i uspješan poljoprivrednik, danas je na rubu prosjačkog štapa. Pod ovrhom Antun Pataki iz dana u dan gubi bitku sa sustavom, a sve zato što je još 2009. urod predao Đakovštini...

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
  • 3.870
  • 268
  • 1

Sjećate se afere "Gdje je nestalo žito?" Ni danas, osam godina nakon afere, ali i mirnih prosvjeda (naslovna fotografija, ilustracija), 520 ratara koji su urod predali i fakturirali Đakovštini 2009./2010. godine, još čekaju na svoj novac.

Jedan od ratara koji je 2009. Đakovštini predao uroda u vrijednosti 130.000 kuna je i Antun Pataki iz Drenja kod Đakova. Nekoć veliki i uspješan poljoprivrednik, danas je, kako piše Glas Slavonije, na rubu prosjačkog štapa. Pod ovrhom, iz dana u dan gubi bitku sa sustavom. 

U dugove nisam upao svojom krivnjom, a kažnjen sam 

Nakon što je 2009. godine predano žito "nestalo", Pataki je, doznaju, iduće 2010. ostao i bez 167.000 kuna poticaja za državnu zemlju u koju je uložio 200.000 kuna. Poljoprivredni inspektor utvrdio je da je "greškom pušten u posjed". Ostavši bez gotovo 300.000 kuna jedino što je mogao bilo je zatvoriti OPG. Od urednog platiše - ne svojom krivnjom, postaje dužnik. Danas za doprinose i drugo državi s kamatama duguje 230.000 kuna. Još 2012. "sjelo" mu se na imovinu, a danas živi od 800 kuna socijalne pomoći i, kako im je ispričao, rasprodaje mehanizacije koja još nije pod ovrhom.

Obratio se i Pravnoj klinici u Zagrebu s četiri pitanja: može li i kako ishoditi namirenje od Đakovštine, može li se njegova imovina pod ovrhom prodati bez njegovog pristanka, postoji li mogućnost odbitka kamata od duga i ima li mogućnosti prijeboja potraživanja.

Dobio je četiri negativna odgovora. Između ostalog, odgovorili su mu da je Đakovština nakon stečaja brisana 2012. iz Registra te da "gubeći time svojstvo pravne osobe prestaje postojati kao pravno i poslovno sposoban subjekt i time ne može ni biti nositeljem prava ili obveza". U konačnici, iako je i država bila vlasnikom Đakovštine, pravo za namiriti se ima samo ona, ne i oštećeni ratari. 

"U dugove sam upao ne svojom krivnjom, nego krivnjom Đakovštine i tuđim pogreškama s uvođenjem u zemlju, a sada – tko je u slučaju Đakovština kažnjen nego ja", zaključio je Pataki za Glas Slavonije. 

Ratari i dalje potražuju oko šest milijuna kuna

Podsjećamo, ratari i dalje potražuju oko šest milijuna kuna za oko 8.000 tona predanog uroda, najviše pšenice. Žalosna je istina i da neki koji novac potražuju danas više nisu ni među živima. Još 2011. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu protiv šest osoba zbog sumnje ze za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave te kršenja zakona o strateškim robnim zalihama čime su pribavili više od 60 milijuna kuna protupravne imovinske koristi. Dvije godine kasnije, bivši član Uprave nepravomoćno je osuđen na 4 godine i 8 mjeseci, rukovoditelj skladišta na 2,5 godine, dok je tehnolozima i gospodarskoj inspektorici izrečena kazna zatvora u trajanju od po jedne godine, uvjetno na četiri godine.

Zbog ove afere u istražnom je zatvoru završio i tadašnji predsjednik uprave koji nije dočekao početak suđenja - preminuo je u istražnom zatvoru. Kako se čulo tijekom suđenja, žito i uljarice iz robnih rezervi nisu netragom nestali iz đakovačkih silosa. Sva je roba samljevena i prodana, a s 45 milijuna kuna koje su dobili za brašno, u Đakovštini su pokrivali obveze tvrtke. 

Prošle su godine, pak, pravomoćnom presudom Vrhovnog suda, bivši član Uprave propale tvrtke “Đakovština” d.d., i bivši voditelj skladišta oslobođeni optužbe da su više od 980 kooperanata oštetili za više od 40 milijuna kuna nakon što je tvrtka samljela i prodala njihove žitarice i uljarice te novac zadržala.


Izvori

Glas Slavonije


Tagovi

Đakovština Antun Pataki Nestalo žito Ratari Afera


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]