Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Victoria Logistic
  • 06.03.2017. 12:00

Analiza zemljišta - iskustva poljoprivrednika

Posebnu pažnju svakako treba posvetiti primeni mineralnih đubriva (količini i formulaciji). Primena svih mineralnih hraniva mora biti obavljena na osnovu analize zemljišta i stručnih preporuka shodno biljnoj vrsti koja planira da se gaji.

Foto: Victoria Logistic
  • 2.142
  • 101
  • 0

Stručna služba Victoria Logistic od svog osnivanja ukazivala je poljoprivrednim proizvođačima da ukoliko se napravi greška u nekoj agrotehničkoj meri to uvek košta i dovodi do pada prinosa. Agrotehnika je ključ za postizanje vrhunskih prinosa u procesu proizvodnje.

Posebnu pažnju svakako treba posvetiti primeni mineralnih đubriva (količini i formulaciji). Primena svih mineralnih hraniva mora biti obavljena na osnovu analize zemljišta i stručnih preporuka shodno biljnoj vrsti koja planira da se gaji.

Analiza zemljišta postaje neophodnost

Ovu agrotehničku meru u poslednje vreme sve više poljoprivrednih proizvođača prihvata kao neophodnost. Stručnoj službi Victoria Logistic se svakodnevno javljaju kako mladi, novi proizvođači, tako i oni koji imaju dugogodišnje iskustvo u poljoprivredi.

Prenosimo iskustvo mladog poljoprivrednog proizvođača, dipl.inž. agronomije, Todora Maleševa iz Kaća, koji je uradio analizu zemljišta preko Stručne službe Victoria Logistic.

"Bavljenje poljoprivredom smatram zaista odgovornim poslom. U njegovom obavljanju trudim se da sledim struku i poštujem agrotehniku. O značaju kao i o potrebi analize zemljišta dosta sam saznao na Poljoprivrednom fakultetu, ali i iz raznih biltena i novina iz oblasti poljoprivrede. Takođe neke informacije sam pronašao i na internetu kao i od prijatelja koji su radili analizu zemljišta i imaju iskustva sa tim. Do Victoria Logitic Stručne službe sam došao na preporuku prijatelja koji su već radili analizu zemljišta, a saznao sam i preko časopisa "Za našu zemlju" koji redovno dobijam putem pošte od ove kompanije".

Uzorkovanje zemljišta od strane stručnog tima Victoria Logistic - Agrotim

Naš sagovornik je radio uzorkovanje za potrebe kontrole plodnosti na ratarskim usevima na dubini od 0 - 30 cm, ali i na dve parcele koje je predvideo za podizanje voćnjaka i to na dve dubine 0-30 cm i 30-60 cm. Uzorkovanje je rađeno posle skidanja pšenice i uljane repice. Na nekim parcelama rezultati su pokazali da određenog elementa ima u suvišku i nije ga uopšte potrebno dodavati đubrenjem. Uspeo je da uštedi prilikom kupovine mineralnih đubriva, a prinos je bio veći za oko 10%.

Urađena analiza zemljišta za potrebe zasnivanja voćnjaka višestruko se isplatila pošto su rezultati pokazali za koje je voće parcela najpogodnija, a da su ulaganja najmanja.

"Izuzetno smo zadovoljni uzorkovanjem koje je obavila Stručna služba Victoria Logistic. Svaki uzorak je uzet sa iste dubine i na odgovarajućem mestu i nije bilo problema čak i na teškom i zbijenom zemljištu. Automatska sonda poseduje i GPS tako da smo dobili i skicu svake parcele. Zbog velikog broja parcela opredelili smo se za Stručnu službu Victoria Logistic, jer je sve završeno za jedan dan dok bi za ručno uzimanje uzoraka verovatno trebalo 5-6, a možda i više dana", navodi Malešev.

Ranije je je rađeno uzorkovanje zemljišta ručnom sondom. Mnogo je teže i mnogo sporije, potrebno je više ljudi, jer je dosta naporno. Gde je zemljište malo težeg sastava i zbijenije potrebna su i dva čoveka da vrte sondu na određenu dubinu, dok za potrebe voćnjaka ručna sonda nije uspela da uzme uzorak sa 60 cm dubine.

"Prednosti proizvođača koji rade analizu zemljišta ima dosta. Pored toga što mogu dosta novca da uštede, postizaće i veće prinose. Preporučio bih svim proizvođačima da urade analizu zemljišta, neće ništa izgubiti, a mislim da mogu mnogo da dobiju", zaključuje Malešev.

Sve potrebne informacije o analizi zemljišta možete dobiti pozivanjem Call centra kompanije Victoria Logistic na broj: 0800 333-330.

Foto: Victoria Logistic


Tagovi

Victoria Logistic Agrotim Analiza zemljišta Todor Malešev Mineralna đubriva Agrotehnika Automatska sonda GPS


Partner