Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Victoria Logistic
  • 15.06.2020. 14:00

Analiza zemljišta - investicija u petogodišnje planiranje proizvodnje

Analiza zemljišta je neophodna i osnovna agrotehnička mera svakog savremenog i pre svega odgovornog poljoprivrednog proizvođača prema sebi, svojoj proizvodnji i zemljištu kao neobnovljivom resursu.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.047
  • 155
  • 0

Analiza zemljišta je neophodna i osnovna agrotehnička mera svakog savremenog i pre svega odgovornog poljoprivrednog proizvođača prema sebi, svojoj proizvodnji i zemljištu kao neobnovljivom resursu.

Početna tačka na putu do visokih i kvalitetnih prinosa je primena agrotehničke mere kontrole plodnosti i analize plodnosti zemljišta. Ova analiza će omogućiti da indirektno uštedimo novac tako što će se na osnovu rezultata analize videti kakav je hemijski sastav svake parcele, šta i koliko treba dodati putem mineralnih hraniva svakoj gajenoj biljci na svakoj pojedinoj parceli. Na osnovu analize zemljišta će se precizno odrediti koju je formulaciju mineralnog đubriva potrebno koristiti i njegovu količinu. Ni manje ni više od toga na osnovu i planiranog prinosa. 

Kada je pravo vreme za analizu zemljišta?

Upravo je posle žetve strnina i uljane repice pravo vreme da se počne sa analizom zemljišta, a nastavi po skidanju ostalih biljnih vrsta sa parcela odnosno posle žetve ili berbe suncokreta, soje i kukuruza, kada je zemljište najsiromašnije hranljivim elementima jer su ih biljke putem prinosa iznele, kada se lako može ući u parcelu ili pri podizanju novih zasada.

"Ovu agrotehničku meru u poslednje vreme sve više poljoprivrednih proizvođača prihvata kao neophodnost. Za ovu meru se opredeljuju novi, mlađi proizvođači, ali isto tako i oni koji su dugo u poljoprivredi i poseduju iskustvo u ovom poslu jer se danas potpuna sledljivost u procesu poljoprivredne proizvodnje ne može zamisliti bez analize zemljišta i đubrenja po meri njive i useva", poručuju iz kompanije Victoria Logistic.

Ova mera je regulisana i Zakonom o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 65/2008 - dr. zakon, 41/2009, 112/2015 i 80/2017), gde je u oblasti III zaštita poljoprivrednog zemljišta, pod Kontrolom plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i količini unetog mineralnog đubriva i pesticida u obradivo poljoprivredno zemljište, regulisana u Članu 21, gde se navodi:

"Radi zaštite i očuvanja hemijskih i bioloških svojstava poljoprivrednog zemljišta od prve do pete katastarske klase i obezbeđenja pravilne upotrebe mineralnih i organskih đubriva i pesticida vlasnik, odnosno korisnik obradivog poljoprivrednog zemljišta vrši kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i evidenciju količine unetog mineralnog đubriva i pesticida. Kontrola plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta i količine unetog mineralnog đubriva i pesticida vrši se po potrebi, a najmanje svake pete godine."

Upravo je posle žetve strnina i uljane repice pravo vreme da se počne sa analizom zemljišta, (foto: Natalija Kurjak)

Punih 14 godina svim zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima kompanija Victoria Logistic nudi:

  • uslugu kompletne analize zemljišta,  koja obuhvata izlazak na parcelu i mapiranje, uzimanje uzoraka automatskom sondom sa GPS-om koji beleži tačne koordinate svakog uboda, laboratorijsku analizu i preporuku za đubrenje po meri za željenu biljnu vrstu;
  • uslugu uzorkovanja, koja obuhvata izlazak na parcelu i mapiranje, uzimanje uzoraka automatskom sondom sa GPS-om koji beleži tačne koordinate svakog uboda.

Budite odgovorni prema svojoj zemlji, pozovite nas i uradite uslugu kompletne analize zemljišta. 

Sve potrebne informacije možete dobiti pozivanjem na telefone: 021 4895 470 i 063 650 282, kontakt osoba Vladan Ćirović.


Tagovi

Analiza zemljišta Victoria Logistic Agrotehničke mere Zakon Poljoprivredno zemljište


Autorka

Natalija Kurjak

Više [+]

Natalija Kurjak je direktorka marketinga u kompaniji Victoria Logistic. Urednica je biltena "Za našu zemlju".


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u