Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz šećerac
  • 31.03.2019. 12:30

Agrotehničke mere u proizvodnji kukuruza šećerca

Za proizvodnju kukuruza šećerca osim prostorne izolacije, udaljenosti od drugih vrsta kukuruza, važan je i plodored. Stručnjaci preporučuju da se na istoj površini  kukuruz šećerac seje tek nakon 2-3 godine. Dobri predusevi za njega su leguminoze i strna žita, dok se setvom ranih hibrida može koristiti i kao drugi (postrni usev) uz mogućnost navodnjavanja.

Foto: Despositphotos/branex
  • 667
  • 49
  • 0

Na većini poljoprivrednih gazdinstava proizvodnja kukuruza šećerca predstavlja dodatni izvor prihoda. Prednosti te proizvodnje su poznata agrotehnika, jednostavan i lakši način ljudskog rada, te postojanje tržišta za taj proizvod. Međutim, prema rečima diplomiranog inženjera ratarstva Milenka Đurića, provršine za proizvodnju treba opredeliti u odnosu na mogućnosti i resurse pojedinog gazdinstva.

Za proizvodnju kukuruza šećerca osim prostorne izolacije, udaljenosti od drugih vrsta kukuruza najmanje 100 metara, važan je i plodored. Stručnjaci preporučuju da se na istoj površini  kukuruz šećerac seje nakon 2-3 godine. Dobri predusevi za njega su leguminoze i strna žita, dok se setvom ranih hibrida može koristiti i kao drugi (postrni usev) uz mogućnost navodnjavanja.

Pre đubrenja obavezno uraditi analizu zemljišta

Kada je reč o zemljištu, osnovna obrada za tu kulturu obavlja se na dubinu od 30 centimetara u jesen ili u proleće i to 7-10 dana pred setvu, na vlažnim zemljištima, nagnutim terenima ili parcelama gde postoji opasnost od poplava. Predsetvena priprema obavlja se u proleće pri čemu treba paziti da se ne napravi predubok setveni sloj.

Pre početka đubrenja, u proizvodnji kukuruza šećerca treba obaviti agrohemijsku analizu zemljišta, pa na osnovu njenih rezultata đubriti useve. Ukoliko analiza nije sprovedena, šećerac dobro reaguje na unos 30 tona stajnjaka po hektaru i 400 kg/ha NPК (10:30:20) zaoranog u jesen i na prihranu sa 300-400 kg/ha КAN-a (27%N). Prihrana se obavlja u dva puta, prvi put kad je kukuruz visine 10-15 cm i drugi put kada dostigne visinu 40-50 centimetara. Pri upotrebi đubriva mora se paziti jer veća količina azotnih đubriva može da utiče na kasnije zrenje, dok veća količina fosfora i kalijuma izaziva ranije zrenje. To je veoma važno zbog izbora vremena berbe za tržište.

Usevi se moraju redovno navodnjavati i kultivirati

Setva se obavlja sukcesivno od 1. aprila do sredine jula. Sukcesivna setva omogućuje duži period berbe svežih klipova i prisustva na tržištu kombinovanjem rokova setve i hibrida različitih grupa zrenja. Optimalna dubina setve je 4-5 centimetara. Rani hibridi se seju na međuredni razmak od 20-21cm, a kasniji se seju na 24-25cm. Zbog skupog semena setvu je najbolje obaviti pneumatskom ili dobro podešenom mehaničkom sejalicom. Na tržištu postoji veći broj domaćih i stranih hibrida kukuruza šećerca.

Kada je reč o nezi useva, navodnjavanje je osnovni preduslov za gajenje kukuruza šećerca, zato što omogućava stabilnost proizvodnje i povećava prinos. Кultiviranje je takođe veoma važno i treba ga uraditi zajedno sa prihranom. Zaperke koji se pojave na biljkama ne treba kidati.

Konzumira se svež, pečen ili kuvan

Kukuruz šećerac se bere u jutarnjim časovima kada je u njemu sadržaj šećera najveći. Bere se ručno, na manjim površinama, mada na većim površinama to može da se radi i pomoću mehanizacije. Šećerac se bere sa komušinom i tako iznosi na tržište. Ovaj kukuruz se konzumira svež, kuvan ili pečen, a takođe se može i konzervirati, marinirati i zamrzavati.

Kukuruz šećerac se od štetnih insekata, žičara i kukuruznog plamenca štiti primenom insekticida. Zaštita od korova se obavlja herbicidima koji se koriste u merkantilnoj proizvodnji sa posebnim osvrtom na preparate koji se upotrebljavaju protiv divljeg sirka. Njih treba primenjivati u manjim dozama. Stručnjaci savetuju da se na manjim površinama zaštita od korova obavlja mehaničkim kultiviranjem i ručnim okopavanjem. Zaštitu od ptica treba sprovesti postavljanjem strašila i drugih uređaja za njihovo rasterivanje.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kukuruz Šećerac Agrotehničke mere Zemljište Setva Berba Đubrenje Nega Zaštita Milenko Đurić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.