Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroPMD
  • 11.04.2019. 15:00
  • Vukovarsko-srijemska, Negoslavci

AgroPMD prezentirao Vogel & Noot germinator za finu pripremu zemljišta

U Negoslavcima na imanju OPG Vladisavljević u radu su prikazani Vogel & Noot germinatori radnog zahvata 4 i 7 metara.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.354
  • 110
  • 0

U selu Negoslavci okupljenim poljoprivrednicima je prezentiran rad germinatora za finu pripremu tla za proljetnu sjetvu proizvođača Vogel & Noot iz Bečeja u Srbiji. Rad germinatora ove tvrtke prikazan je s dva stroja različitog zahvata. Jedan od 4 metra i jedan od 7 metara, oba vučena koji su pripremali zemlju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Vladisavljević iz Negoslavaca koji se bave ratarstvom na 250 hektara zemljišta i koji su svojim traktorima snage 215 i 125 konjskih snaga prikazali u radu germinatora koje u Hrvatskoj prodaje i zastupa tvrtka AgroPMD iz Osijeka.

Odličnu je prezentaciju vodio Goran Gužvić koji je pojasnio sve o važnosti pripreme tla ovakvim strojem. On je naglasio da ima i mnogo skupljih strojeva, ali da je ovaj i kvalitetan i po cijeni prihvatljiv.

Važnost predsjetvene pripreme kada je manjak oborina

"Što se tiče šećerne repe i svih ratarskih kultura, jako je bitna ta predsjetvena priprema kako bi tlo bila jedna ujednačena posteljica. Vidimo da posljednjih godina često u proljeće nema oborina pa uz pomoć ovakvog stroja za pripremu tla i kvalitetnom sijačicom dobivamo nicanje i bez tih oborina jer će sijačica sjeme umetnuti upravo tamo gdje ima dovoljno vlage. A to je važno kako bi se na kraju postigao i ekonomski efekt proizvodnje. S ovakvim strojem dobijemo ujednačenu dubinu obrade tla u koje će ići sjetva", rekao je Goran Gužvić na prezentaciji.

vf
Germinator je opremljen s 19 motičica po metru radne širine

"Ove godine sijemo 20-ak hektara šećerne repe u kooperaciji sa županjskom Sladoranom, a sijat ćemo KWS sorte", istaknuo je Slobodan Vladisavljević čiju smo parcelu s germinatorima i pripremali za sjetvu slatkog korijena.

"Inače cijela obitelj i moja i bratova radi na imanju OPG-a Vladisavljević koji pored repe sijemo kukuruz, soju, pšenicu, ječam i ostale standardne ratarske kulture i imamo velikih potreba za suvremenom mehanizacijom upravo da bi se nosili s klimatskim problemima", ili kako kaže Slobodan, problem je u nepravilnom rasporedu sušnih i vlažnih razdoblja. Ova obitelj inače kada je u pitanju tržište i proizvodnja surađuje s tvrtkom PZ Brestove međe iz Borova.

Germinator je opremljen s 19 motičica po metru radne širine

Stručnjaci AgroPMD ističu kako je Vogel & Noot sjetvospremač za finu predsjetvenu pripremu oranica koja je potrebna za preciznu sjetvu, a može biti i nošen, kao i vučen stroj. Prvenstveno se koristi za finu predsjetvenu pripremu za sjetvu šećerne repe i povrća. Proizvodi se u varijantama radnog zahvata od tri do devet metara. Opremljen je specijalnim nosačima radnih organa, tzv. "S" nosač za germinator. Transportna širina uglavnom je do 3 m što osigurava nesmetano i u skladu sa zakonom o sigurnosti prometa, kretanje na lokalnim putevima. Opremljen je onaj najmanji s 55, a najveći sa 170 radnih organa, dok je razmak između njih pet centimetara.

vf
Stroj osigurava konstantnu radnu dubinu

Elastični nosači motičica s pravom drškom koji su montirani na ovaj kultivator nagnuti su prema naprijed vrlo blago, a kruti su gotovo 100%. Na taj način se osigurava konstantna radna dubina i sprječava se da motičica oscilira i kada dođe do velikog otpora. Najnovija jedinstvena karakteristika je stezač elastičnog nosača dvostrane ravne kopljaste motičice koji je napravljen od najfinijeg čelika za opruge. Pošto priprema zemljišta, između ostalog, ovisi i od broja motičica, kultivator Germinator je opremljen čak s 19 motičica po metru radne širine. Ovim se osigurava da se svo zemljište obradi propisno da bi se dobila odgovarajuća priprema zemljišta.

Izrađen od kvalitetnog materijala s dugim vijekom trajanja

Germinator je opremljen s dva rešetkasta valjka, ispred i iza sekcija s ravnim kopljastim motičicama, jednim ravnim ravljačem s oprugama i žičanim rotorima koje se nalaze iza zadnjeg rešetkastog valjka. Osnovni zadatak rešetkastih valjaka je da usitnjavaju zemlju i da istovremeno drže sjetvospremač u njegovom radnom položaju. Ravni ravnjač s oprugom koja se nalazi između prednjeg valjka i sekcija s motičicama ima zadatak da ravna zemlju i da vrši drobljenje grudvi, dok žičani rotori imaju ulogu da sitne i poravnavaju zemljište. Ovim se postiže odgovarajuća i fina struktura zemljišta za sjeme.

Ovaj sjetvospremač germinator svojom konstrukcijom omogućuje da se postigne točna radna dubina koja iznosi od 3-8 cm, što je od suštinskog značaja za formiranje i stvaranje odgovarajuće fine strukture zemljišta. Dubina svake sekcije s motičicama regulira se pomoću vretena i skale na kojoj je jasno označena radna dubina. Za postizanje optimalne pripreme zemljišta potrebno je da svaka sekcija ima određenu težinu. Da bi se izbjegli teški elementi, svaka pojedinačna sekcija germinatora priključena je s osnovnim okvirom uz pomoć hidrauličnog cilindra. Cilindri su spojeni u seriji čime se dobiva jednak pritisak na svakoj sekciji sjetvospremača. Na taj način različite razine zemljišta reguliraju protok ulja čime se postiže izjednačavanje težine rama na svim sekcijama germinatora. 

Zbog velike širine radnog zahvata namijenjen je za pripremu zemljišta na velikim površinama. U AgroPMD-u ističu kako je germinator izrađen od kvalitetnog materijala, što mu daje duži vijek trajanja, minimalno servisiranje, dobar i veliki učinak. Sklapanje i rasklapanje bočnih nastavaka se postiže pomoću hidraulike.

Više fotografija s prezentacije stroja pogledajte u galeriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Vogel & Noot Negoslavci AgroPMD Germinator Slobodan Vladisavljević Poljoprivredna mehanizacija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

AgroPMD d.o.o.

Južno predgrađe 48, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 357 525, e-mail: office@agropmd.hr web: http://www.agropmd.hr