Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pšenice
  • 29.05.2023. 13:30
  • Osječko-baranjska, Novi Bolman

Agrofest 2023: Ratari doznali gdje griješe u zaštiti pšenice

Više ne treba spajati herbicidni i fungicidni tretman jer ćemo takvim kombinacijama ili zakasniti s herbicidom ili uraniti s fungicidom, doznali smo od prodajnog savjetnika tvrtke Bayer, Ivana Miljevića.

Foto: Martina Pavlović
  • 5.751
  • 417
  • 0

U Novom Bolmanu u Baranji nedavno je održan Bayer Agrofest 2023. na kojem su poljoprivredni proizvođači saznali sve o tretmanima za zaštitu pšenice, kada ići u tretiranje i gdje su ove godine griješili. Također, predstavljeni su im noviteti iz svijeta mehanizacije te precizne poljoprivrede.

"Ovo je godina u kojoj nije lako proizvesti. Nažalost, moram reći da je danas preko 20 posto pšenice na poljima jako loše", kazao je Slaven Suk, prodajni predstavnik tvrtke Bayer.

Greške u vremenu tretiranja i odabiru fungicida

Napomenuo je da je tako jer nisu odabrani adekvatni fungicidi te poštovana fenofaza za tretiranje žitarica. "Ječam se uvijek prska prije pšenice jer donji listovi i stabljika nose 80 posto prinosa dok je kod pšenice obrnuto", upozorio  je na samom početku.

Pojasnio je kako se u prvom tretmanu štiti treći list, drugim zastavica i dodatno drugi list i posljednjim klas i još jednom zastavica. "Upravo zbog nepraćenja fenofaza razvoja pšenice, dosta proizvođača odradilo je prvi tretman prerano i to je jedan od najčešćih razloga zašto je došlo do širenja žute hrđe na terenu", upozorio je rekavši kako pšenica gotovo mjesec dana nije napredovala zbog lošeg vremena.

Slaven Suk, prodajni je predstavnik za Osječko-baranjsku županiju

"Tko god je išao prije 10. travnja u prvi tretman kao da nije odradio ništa", dodao je Suk. Kaže da su ove godine uočene septorija i hrđa već u ožujku. "Naši fungicidi djeluju preventivno, a štite i kurativno odnosno stopiraju bolest", pojasnio je dodavši da je to bitno kod odabira sredstava.

"Kada vidite hrđu na njivi prskati treba odmah jer inkubacija traje samo tri do četiri dana. Nema planiranja strategije nego odmah primijeniti odgovarajući fungicid poput Delaro Forte, Ascra XPro ili Prosaro Plus", zaključio je.

Delaro Forte novi je alat u zaštiti pšenice

 Prodajna predstavnica Zorana Bijelić Marić upozorila je da je T1 (prvi tretman lista) onaj kojim štitimo prvi organ koji utječe na prinos kod pšenice (3. list) i on se radi s preparatom Delaro Forte kada treći list bude vani. "Riječ je o novom preparatu inovativne tehnologije koji djeluje i preventivno i kurativno, a pokazao je da može preventivno držati i do tri tjedna, a kurativno djelovanje mu traje dva do sedam dana ovisno o bolesti", istaknula je.

Napomenula je i to da je zbog svoje formulacije jednako učinkovit i na mokrom i suhom listu. "Ako ga primijenite dok je vlažno, a kiša padne u roku od 15 minuta od primjene ne morate se bojati da će biti ispran", pojasnila je.

Sredstvo Delaro Forte ne ispire kiša

Kazala je da se nakon toga preporučuje raditi T2 tretman s fungicidom Ascra XPro i to od onog trenutka kada je list zastavice u potpunosti razmotan, a dva do tri tjedna nakon toga, točnije, u cvatnji odraditi tretman zaštite klasa preparatom Prosaro.

Kako i kada je moguća zaštita sa samo dva tretmana?

Prodajna predstavnica Ornela Cindori pojasnila je varijantu prskanja za one koji rade zaštitu pšenice dva puta što je ove godine bilo moguće samo na poljima gdje se nije pojavila hrđa. "U fazi zastavice valja primijeniti Delaro Forte, a tri tjedna nakon toga u fazi prije cvatnje Ascra XPro koji ima dugačko djelovanje, štiti čak do 55 dana", dodala je rekavši da su im formulacije potpune i nema potrebe za dodavanjem ljepila.

O trećem tretmanu govorio je prodajni predstavnik Ivan Miljević. "Znamo da fuzarijum napada klas u ovo doba, a zastavicu smeđa hrđa i septorija. Ako gledamo unazad 10 godina on je drugi po važnosti za odraditi nakon T2 tretmana odnosno zaštite same zastavice", pojasnio je. U toj fazi se koristi sredstvo Prosaro Plus koje ima sposobnost liječenja čak i ako je bolest već nastupila.

Ne spajati herbicidni i fungicidni tretman

Miljević se osvrnuo i na zaštitu od korova. Kako kaže, u rano proljeće ih se javlja popriličan broj, a treba ih prskati u što ranijoj fazi. Za to preporučuje novi herbicid Hussar Star koji ima zemljišno i produženo djelovanje. On može suzbiti čak i ono što još nije niknulo.

Ivan Miljević poljoprivrednicima je pričao o zaštiti od korova

"Bitno je obilaziti polje i vidjeti kada je pravo vrijeme tretiranja. Više ne treba spajati herbicidni i fungicidni tretman jer ćemo takvim kombinacijama ili zakasniti s herbicidom ili uraniti s fungicidom", upozorio je rekavši da se ovo sredstvo koristi isključivo u pšenici i pšenoraži.

Na ovogodišnje probleme s hrđom osvrnuo se Tihomir Baković, voditelj prodaje u tvrtki Bayer za Hrvatsku i Sloveniju. "Hrđi su vremenski uvjeti izuzetno pogodovali, a pored odabira herbicida bitno je njihovo vrijeme primjene", istaknuo je.

Kaže kako farmeri griješe jer prvi tretman u pšenici odrade prerano i tako ne zaštićuju prinosne listove. Oni nakon što izrastu jedan period budu nezaštićeni i nakon toga dolazi do infekcije. "Bitno je pratiti fenofazu usjeva, tretirati novoizrasle listove da bi se osigurala kompletna zaštita", upozorio je.

Budući da se s tržišta Europske unije povlači sve veći broj aktivnih tvari Baković kaže da Bayer uvijek u pripremi ima one nove. "Zaštita će biti sve teža, ide se prema integriranom pristupu koji osim kemijskih mjera uključuje i upotrebu bioloških sredstava, biostimulatora te mehaničke mjere", dodao je.

Otkrio je i kako će u narednim godinama na tržištu Republike Hrvatske Bayer predstaviti svoje digitalno rješenje za poljoprivredu. Riječ je o platformi Climate FieldView koja je već dostupna u okolnim zemljama.

Mehanizacija zainteresirala okupljene

Tvrtke Novocommerce International i Fermopromet izložili su svoj asortiman John Deere traktora, kombajn, ali i priključke poput sjetvospremača, prskalica, sijačica i balirki.

Poljoprivredna mehanizacija na Agrofestu 

Okupljeni poljoprivrednici razgledali su strojeve i postavljali pitanje prodajnim predstavnicima, a pametna rješenja popu AutoTrac sustava za samostalno navođenje po poljima predstavili su David Benke i Pavao Matić iz tvrtke Novocommerce International.


Fotoprilog


Tagovi

AGROFEST Bayer Slaven Suk Tihomir Baković Ivan Miljević Zorana Bijelić Marić Ornela Cindori Zaštita pšenice Aktivne tvari Mehanizacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.