Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samohodna prskalica Agrifac
  • 25.08.2017. 10:30

Agrifac prskalicom zaštita usjeva i u nemogućim uvjetima

Čak dva metra visine omogućuje joj bez problema prskanje kukuruza visokih i tri metra. Širina kotača i visina podešavaju se iz kabine, a poljoprivrednici će taj stroj moći pogledati na Farm show-u 2017.!

  • 724
  • 92
  • 0

Zaplovila je čepinskim atarom kao avion iznad suncokreta. Doslovce je stršala iznad te biljke, zaštitnog znaka ovoga sela. Naime, uoči predstavljanja na Farm Show-u u Osijeku, predstavnici tvrtke Agrifac i Findri d.o.o. koja prodaje ovaj moćni stroj, orgranizirali su prezentaciju i probu u radu zainteresiranih poljoprivrednika na parceli obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Tonkovac iz Čepina.

Prikazana je samohodna prskalica Agrifac volumena rezervoara 5.000 litara, raspona grana 36 metara. Snaga motora 210 kW (285 KS), Iveco osigurava vožnju do 40 km/h, a postoji i varijanta s brzinom kretanja do 50 km/h u što smo se i sami uvjerili jer je i s raširenim granama u fazi prskanja Agrifak samohodna prskalica doslovce jurila poljem. Negdje oko 25 kilometara na sat je išla u trenutku prezentacije.

Prezentacija moćnog stroja

Karakteristika stroja koju svakako treba prvo spomenuti je mogućnost širenja tragova kotača kao i povećanje klirensa stroja. Agrifac nudi varijantu širenja kotača od 190-225 cm, odnosno 265-300 cm, a povećanje visine (klirensa) od 130-200 cm, istakao je Željko Findri, prodavatelj ovoga stroja i dodao kako navedena karakteristika osigurava mogućnost prskanja svih kultura - pšenice, kukuruza, krumpira, sjemenskog kukuruza, suncokreta - bez ikakvih problema oko širenja tragova kotača odnosno oko visine kulture.

Šasija sa zračnim ovjesom

Stabilnost stroja, koja se može promjeniti promjenom težišta stroja, znatno je poboljšana zračnim ovjesom cijele šasije stroja. Na taj način stroj i u krajnjem položaju pri visini 200 cm ima dobro stabilnost. Na nagnutim terenima postoji i dodatna opcija zakošenja lijeve ili desne strane stroja, odnosno prednje i zadnje strane stroja, te se na taj način osigurava vodoravan položaj kabine.

Različiti zadaci koji se postavljaju pred prskalicu ispunjavaju se korištenjem i različitih modela grana. Kako su istakli Katja Cipot, iz Agrifaca i Željko Findri model grana J karakterizira kompaktna i modularna konstrukcija. Zbog načina razvoja grana postoji mogućnost prskanja s 36, 30 ili 24 metra, a sve uz korištenje sistema HTA koji je dodatna pomoć kod otežanih uvjeta prskanja. Sistem HTA omogućava promjenu veličine kapi i time se istovremeno dobiva manja ovisnost o uvjetima koji ometaju prskanja kao što je primjerice vjetar. Pored ovog postoji i sistem koji je na hrvatskom tržištu već dobro poznati - AirFlowPlus, a naši čitatelji ga bolje poznaju po nazivu zračna potpora. Ovim načinom u mogućnosti su i s malom veličinom kapi prskati pri pojavi vjetra do gotovo 8 m/s.

Upravljanje prskanjem

Jedinica kojom se upravlja jednostavna je za rad, vizualna, pa je rukovatelju veoma jednostavno vidjeti koja funkcija je aktivna. Prskanje je upravljano putem GPS, osigurava se automatska sekcijska kontrola. U standardnu opremu uključena je opcija konstantne regulacije tekućine cijevima na granama, a pneumatsko uključivanje/isključivanje osigurava trenutno postizanje zadane doze po cijeloj radnoj širini grana. Dakle, cijela površina dobiva zadanu količinu zaštitnih sredstava u isto vrijeme.

Samohodnu prskalicu Agrifac moći ćete vidjeti na Farm Show-u u nedjelju

Prostrana, pregledna kabina je sve što rukovatelj treba. Upravljačke jedinice osjetljive na dodir su već dulje vrijeme standardna opcija, a u novije vrijeme prskalica se može pratiti iz tvornice u Nizozemskoj. To omogućava podršku u radu ako je potrebno, odnosno detekcija eventualnog kvara.

Prezentacija na Farm Show-u

Prije održavanja sajma u Osijeku, odnosno na Farm show 2017, na sportskom aerodromu u Osijeku gdje će se predstaviti ovaj model Condor bila je prilika da ga probaju i zainteresirani mogući kupci koji su se okupili na OPG Tonkovac u Čepinu. Ista, dakle prezentacija stroja bit će održana u nedjelju, 27. kolovoza kada će i veći krug poljoprivrednika vidjeti stroj u radu.

Findri je istaknuo i da je prezentacija istog stroja održana i nekoliko dana ranije u Sloveniji kada je prskallica pokazana slovenskim farmerima. Stroj je tada prezentiran u polju s kukuruzom kao i na strništu te su farmeri mogli vidjeti sve prednosti stroja u radu s visokim klirensom.

Brand Agrifac od prošle godine u Hrvatskoj predstavlja tvrtka Findri doo - www.findri.hr - koja je specijalizirana za tehniku prskanja. Dodatne informacije možete dobiti na kontakt podacima tvrtke Findri doo.


Fotoprilog


Tagovi

Katja Cipot Željko Findri OPG Tonkovac Slovenija Hrvatska


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Findri d.o.o.

Zagrebačka 76a, 10360 Sesvete, Hrvatska
tel: +385 1 2012 851, e-mail: findri@findri.hr web: http://www.findri.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.