Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem Maks
  • 24.03.2017. 18:00

Acanto Plus neizostavna zaštita strnih žitarica

Acanto® Plus je najbolje rješenje za održavanje usjeva zdravim, naročito tijekom kritičnih faza razvoja i neophodan je za postizanje obilne žetve visoke kvalitete i poboljšanja profitabilnosti.

  • 1.524
  • 98
  • 0

U ozimim žitaricama apsolutni prioritet za proizvođače je kvaliteta. U tom kontekstu, osim borbe protiv korova, potrebno je osigurati i učinkovitu zaštitu od napada patogenih gljivica, uzročnika biljnih bolesti tipičnih za žitarice. U povoljnim uvjetima za zarazu, biljne bolesti imaju značajan utjecaj na količinu prinosa i kvalitetu zrna.

Žitarice su posebno osjetljive na uzročnike biljnih bolesti jer u povoljnim uvjetima patogene gljivice mogu kolonizirati mlade listove, brzo se proširiti diljem biljaka i ugroziti normalan razvoj biljnih organa (korijenovog sustava, izdanaka, stabljike, listova, klasa i zrna.).

Suzbijanje bolesti koje napadaju usjeve ozimih žitarica

Najznačajnije biljne bolesti u ozimim žitaricama su pepelnica (Erysiphe graminis), smeđa pjegavost lista (Mycosphaerella graminicola = Septoria tritici), žuto-smeđa pjegavost (Pyrenophora tritici-repentis), hrđe (Puccinia spp.) i paleži klasa (Fusarium spp.), a najčešća skupina fungicida u borbi protiv navedenih bolesti ozimih žitarica su strobilurini.

Acanto Plus

Acanto® Plus tvrtke AgroChem Maks je profesionalno, inovativno i dokazano rješenje razvijeno od strane tvrtke DuPont Crop Protection s ciljem zadovoljenja zahtjeva i potreba poljoprivrednika u suzbijanju bolesti koje napadaju usjeve ozimih žitarica. Dizajniran na osnovi nove generacije strobilurina (pikoksistrobin) u kombinaciji s ciprokonazolom. Obje aktivne tvari imaju različite načine djelovanja, bez unakrsne rezistencije i uz aktivnosti koja osigurava visoku učinkovitost u borbi protiv patogenih gljivica u svim fazama razvoja.

Pozitivan utjecaj na performanse žetve

Zbog sadržaja dviju aktivnih tvari različitog mehanizma djelovanja, Acanto Plus je odličan u antirezistentnim programima zaštite, a pokazuje i odličnu kompatibilnost s fungicidima, insekticidima i herbicidima koji se koriste u zaštiti usjeva žitarica.

Pikoksistrobin pojačava fotosintetsku aktivnost i stanično disanje, poboljšava metabolizam tj. asimilaciju dušika i inhibira biosintezu etilena što rezultira ozelenjavanjem tretiranih žitarica, odgođenim starenjem i povećanom tolerancijom na stres, dakle čimbenicima koji imaju pozitivan utjecaj na performanse žetve.

Pikoksistrobin ima najveću sistemsku aktivnost među strobilurinima trenutno prisutnim na tržištu. Niti jedan od njih nije u mogućnosti ponuditi takvu mobilnost kroz ksilem i preraspodjelu putem djelovanja pare. Jednom kada uđe u biljno tkivo, pikoksistrobin putuju ksilemom i difuzijom kroz stjenke biljnog tkiva, što uzrokuje migraciju iz tretiranih biljnih djelova prema terminalnim biljnim djelovima.

Nakon prskanja, dio pikoksistrobina se taloži na površini lista i mobilizira te preraspodjeljuje isparavanjem, stvarajući zaštitnu atmosferu nad cijelom lisnom masom. Ova količina aktivnog sastojka omogućuje dobivanje ujednačene zaštite i poboljšava zaštitu susjednih biljaka.

Niz prednosti proizvoda Acanto® Plus

Acanto® Plus je formuliran u obliku koncentrata za suspenziju (SC), a ova formulacija nudi niz zanimljivih mogućnosti i prednosti: male čestice omogućuju bolju pokrovnost, dobru otpornost na ispiranje kišom i navodnjavanje, ne pjeni, lako se dozira, omogućuje jednostavno čišćenje opreme i dobro se prilagođava u uvjetima miješanja.

Acanto® Plus je najbolje rješenje za održavanje usjeva zdravim, naročito tijekom kritičnih faza razvoja i neophodan je za postizanje obilne žetve visoke kvalitete i poboljšanja profitabilnosti.

Autor: Zlatko Šefer, ing. agr.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com