Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 09.06.2016. 07:30

71 sorta 10 kultura na Danima polja KWS-a

Na pokusnim poljima Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo na ulazu u Osijek održani su centralni Dani polja KWS-a.

  • 1.681
  • 213
  • 0

Na pokusnim poljima Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo na ulazu u Osijek održan je prvi Centralni KWS dan polja na kojemu je preko 500-tinjak poljoprivrednih proizvođača i poslovnih partnera ove sjemenske kuće iz čitave Hrvatske, ali i susjednih zemalja, razmijenilo svoja iskustva a i saznalo puno novosti koje u novoj sezoni donosi KWS.

Ovakav tip dana polja po prvi put je sjemenarska kuća KWS organizirala u Europi i to baš u Osijeku, a posebnim ga čine udruživanje svih kultura koje imaju u svom portfelju te prezentacija novih hibrida/sorti, kao i novih uzgojnih metoda. Sveukupno je predstavljeno 71 hibrid i sorta KWS kultura zastupljenih u Hrvatskoj - uljana repica, kukuruz, sirak, suncokret, šećerna repa, pšenica, ječam, raži i bijela gorušica na pokusnoj parceli dugačkoj 320 m. Osim pregledavanja usjeva, sve potrebne informacije posjetitelji su mogli saznati i putem info-šatora, gdje su KWS stručni savjetnici prezentirali nove hibride/sorte te njihove odlike.

Poljoprivrednici u pregledu pokusnih parcela

Novi hibridi najvišeg potencijala prinosa

Tom su prigodom stručnjaci KWS-a istaknuli novitete u ponudi za predstojeću sezonu pri čemu je naglasak stavljen na nove hibride uljane repice Gordon KWS i Factor KWS, koji će, vjeruju u KWS-u, s Hybrirockom, najprodavanijim KWS hibridom koji je od ove godine u ponudi i kao peletirano sjeme, dodatno učvrstiti lidersku poziciju KWS-a u ovom segmentu. Novi Gordon KWS je srednjerani hibrid vrlo izraženog bočnog grananja, vrlo duge komuške s velikim boje zrna te najvišeg potencijala prinosa i ulja po hektaru.

Posjetitelji na KWS Danu polja

Za nadolazeću jesensku sjetvu pšenice stručnjaci KWS-a preporučuju Forcali, novu srednjeranu sortu ozime pšenice u tipu brkulje s izvrsnim parametrima pekarske kvalitete (hektolitarska masa od 78 do 81 kg/hl, sadržaj proteina 14-15 posto), tolerantne na Fusarium spp. kao i na aktivnu tvar klortoluron.

Najnovija generacija KWS hibrida

Od naredne će vegetacijske sezone, već za proljetnu sjetvu, u ponudi poznatih KWS hibrida kukurza biti:

Hibrid KWS 2370 namijenjen je intenzivnoj proizvodnji zrna u dobrim proizvodnim uvjetima, karakterizira odličan rani porast, srednje visoka stabljika, zrno intenzivno narančaste boje iz kojeg se vrlo lako otpušta vlaga. Naravno, KWS već u ispitivanjima ima i najnoviju generaciju hibrida u kojima prednjače materijali FAO grupe 400.

Inovativni sistem kontrole korova

Parcela šećerne repe

No, najzanimljivije je iznenađenje KWS pripremio u selekciji šećerne repe. Radi se o novoj SMART tehnologiji uzgoja razrađenoj u suradnji s kemijskom kućom Bayer. CONVISO SMART je inovativni sistem kontrole korova u usjevima šećerne repe sastavljen od dvije ključne komponente - Conviso herbicida i KWS hibrida šećerne repe tolerantnih na ovaj herbicid, nastalih klasičnim selekcijskim metodama. Ova nova tehnologija uzgoja, pojašnjavaju stručnjaci KWS-a, s manjim brojem tretiranja šećerne repe postiže bolju kontrolu korova i uštede vremena zbog fleksibilnog vremena prskanja i dakako bolju iskorištenost potencijala prinosa. Slijedeći nove trendove, KWS pojačava i svoj program suncokreta novim srednjeranim Clearfield hibridom KWS ACER CL tolerantnim na herbicidu djelatnu tvar imazamoks ali i tolerantnim na parazit volovod (Orobanche spp.).

Osim odlične prezentacije hibrida na pokusnim poljima, KWS tim je ovom prigodom napravio i prezentaciju 2. broja KWS magazina "Uspješni na svim poljima!", gdje su detaljno opisali svoj rad i pripremu polja za ovaj događaj, agrotehniku primjenjenu na polju kao i istaknuli sve novitete koje posjetitelji mogu očekivati u novoj sezoni.

Prvi izuzetno uspješni Centralni KWS dan polja je iza njih, zadovoljni i s oduševljenjem iščekuju novu sezonu i novi KWS kukurzni kamp, jer odaziv posjetitelja, njihova zainteresiranost i želja da nauče i saznaju nešto više je ono što ih motivira da svake godine pruže nešto novo, bolje i zanimljivije, poručuju iz KWS-a.


Povezane biljne vrste

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Hibridi kukuruza KWS Suncokret Šećerna repa Pšenica


Autor

Jozo Radišić

Više [+]

Stručnjak za mehanizaciju i zaljubljenik u poljoprivredu, s velikim iskustvom u proizvodnji.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]