Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porast interesa za sadnju konoplje
  • 30.05.2014. 15:45

50 posto više zahtjeva za uzgoj konoplje nego lani!

Konoplja doživljava svoju renesansu, a s nestankom predrasuda, poljoprivredni proizvođači sve su više naklonjeni ovoj zahvalnoj kulturi. Procjenjuje se da će konoplja ove godine u Hrvatskoj rasti na gotovo 500 ha!

Foto: depositphotos.com
  • 2.499
  • 335
  • 0

Otkako je od 2012. godine (ponovno) dopuštena sadnja industrijske konoplje i na hrvatskim poljima, o uvjetima sadnje te biljke moglo se čuti na desetke različitih priča "iz prve ruke", no u zraku je ipak ostalo visjeti jednako toliko nepoznanica. Je li to „ona“ konoplja od koje nastaju opijati?

Je li točno da polje na kojoj raste mora čuvati policija? Može li se na industrijskoj konoplji zaraditi više nego na drugim kulturama? Ako sadim industrijsku konoplju, znači li to da zapravo sadim drogu? To su samo su neka od pitanja koja su nam uputili poljoprivrednici koji su zainteresirani za sadnju te biljke, no zbog nedostaka informacija, nisu sigurni hoće li se upustiti i u njezinu realizaciju.

Od zapuštenog zemljišta do uzgoja industrijske konoplje

Stoga smo vam odlučili pomoći u pronalaženju odgovora na neka pitanja. Ukoliko ste zainteresirani za sadnju industrijske konoplje (Cannabis sativa L), prvi i osnovni korak koji morate napraviti jest poslati Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za uzgoj konoplje i to zaključno s 31. svibnjem tekuće godine, a koji možete preuzeti ispod teksta. Stoga, ukoliko se još uvijek dvoumite, požurite, jer imate na raspolaganju još samo dva dana. Uz zahtjev je potrebno priložiti i dokaz da ste upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, dokaz da konoplju planirate uzgajati na poljoprivrednom zemljištu koje imate u vlasništvu ili u posjedu i to na površini od najmanje jednoga hektra.

Potreban vam je i dokaz, odnosno uvjerenje da niste u posljednih pet godina pravomoćno osuđivani za kazneno djelo zlouporabe droga (podižete ga u Općinskom sudu i plaćate sudsku pristojbu od 20,00 kn). Kad prikupite sve navedene dokumente, zahtjevu još morate priložiti državni biljeg od 70,00 kn te sve zajedno u koverti, preporučenom poštom poslati na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, Uprava poljoprivrede i prehrambene industrije, Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb.

Ukoliko imate bilo kakvih problema ili nedoumica oko prikupljanja potrebnih dokumenata, za pomoć možete zamoliti i djelatnike Savjetodavne službe. Dozvola Ministarstva poljoprivrede, ukoliko je dobijete, vrijedi samo za jednu sjetvenu sezonu. U našoj se zemlji konoplja smije uzgajati u svrhu proizvodnje hrane i hrane za životinje. Sjeme mora biti kupljeno kod ovlaštenih prodavača, jer samo tako ćete biti sigurni da ste kupili sortu čiji sadržaj psihoaktivne tvari tetrahidrokanabinola (THC-a) u suhoj tvari biljke ne prelazi 0,2 posto, za razliku od indijske konoplje u kojoj ga ima i do 20 posto. To je ujedno i glavna razlika između industrijske i indijske konoplje. Za jedan hektar potrebno je cca 25 kg sjemena cijena kojega je oko 2.500,00 kn. Poticaji su isti kao i za npr. kukuruz. Ukoliko vam mjerodavno ministarstvo odobri sadnju, o tome će obavijestiti i MUP. Stoga možete očekivati da će vam u kontrolu površina pod konopljom možda doći policija ili poljoprivredna inspekcija.

Poticaji isti kao i za kukuruz

No, ako je sve u redu, nemate razloga za brigu, oni odrađuju samo svoj dio posla. Neki se potencijalni uzgajivači konoplje boje da će im dio biljaka netko ipak ukrasti, bez obzira što industrijska konoplja nije droga. Istina, možda će vam se to doista i dogoditi, no jedan proizvođač konoplje iz sjeverozapadne Hrvatske (podaci poznati redakciji), koji se njome bavi od početka, odnosno 2012.godine, to je komentirao riječima, „Da, kad se saznalo da sam na određenim poljima posadio konoplju, bilo je onih koji su mi je počeli krasti, misleći da je to stvarno droga i da će prodajom iste dobro zaraditi. No čuo sad da su kupci odmah primijetili da roba ne drži vodu, pa je biznis prestao, kao i krađe." Uostalom i u samom Pravilniku Ministarstva poljoprivrede piše kako je „proizvođač konoplje dužan obavijestiti policijsku postaju i poljoprivrednu inspekciju o svakoj okolnosti koja ukazuje na sumnju da biljka ili dijelovi te biljke mogu biti upotrijebljeni za nedopuštenu izradu opojnih droga."

U Hrvatskoj je dozvoljena sadnja slijedećih sorta konoplje: Armanca, Asso, Beniko, Bialobrzeskie, Cannakomp, Carma, Carmagnola, Chamaeleon, Codimono, CS, Delta-llosa, Delta-405, Denise, Diana, Dioica 88, Epsilon 68, Fedora 17, Felina 32, Ferimon, Fibranova, Fibrimor, Fibrol, Finola, Futura 75, KC Dóra, Kompolti, Kompolti hibrid TC, Lipko, Lovrin 110, Monoica, Red petiole, Santhica 23, Santhica 27, Santhica 70, Silesia, Silvana, Szarvasi, Tiborszállási, Tisza, Tygra, Uniko B, Uso-31,Wielkopolskie, Wojko i Zenit. Račune obavezno čuvajte, jer njima dokazujete da ste kupili certificirano sjeme, količinu koja odgovara posađenoj te sortu.

Sam uzgoj konoplje, kažu stručnjaci, nije zahtjevan. Može se uzgajati u svim dijelovima zemlje, na površinama pod konopljom nema korova niti je napadaju drugi štetnici pa samim time ne morate upotrabljavati zaštitna sredstva. No važno je znati da je prema trenutno važećim zakonima i propisima, u Hrvatskoj, za razliku od mnogih drugih država, dozvoljeno samo korištenje konopljina sjemena, dok su stabljike osuđene na propast, zbog čega se zarada naših proizvođača konoplje ni približno ne može mjeriti s inozemnima. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, do sada je dozvole zatražilo više od 60 pravnih i fizičkih osoba. Procjenjuje se da će konoplja ove godine u Hrvatskoj rasti na gotovo 500 ha što je 50 posto više nego prošle godine. Za nekoliko dana donosimo i razgovor s jednom poljoprivrednicom koja je nedavno prikupila svu potrebnu dokumentaciju i prije tri dana zasadila konoplju. Saznat ćemo tako je li i koliko čekala na dobivanje dozvole, na koje je probleme nailazila, zašto se odlučila na sadnju konoplje i druge detalje vezane uz ovu temu.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Sadnja konoplje Industrijska konoplja Zahtjev za uzgoj Savjetodavna služba Stabljika Sjeme THC MUP Korov Certificirano sjeme Poticaji Proizvodnja hrane Hrana za životinje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!