AgroKlub.ba

\

Pretraga

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Pretraga - Maslačak

Maslačak

Pretraga članaka za ključne riječi: maslačak. Rezultati su poredani po relevantnosti. Broj prikazanih rezultata pretrage: 14.

Maslačak - zaštitnik bilja, đubrivo i lijek!

Maslačak
20.03.2017.

Maslačak - zaštitnik bilja, đubrivo i lijek!

Maslačak Taraxacum officinale je biljna vrsta koja se smatra korovom, ali se radi o veoma ljekovitoj i korisnoj biljci. U narodu je biljka poznata pod nazivima maslačak, talijanska salata, divlji radič, žuti dimac, žuto zelje, sindžirac, žučanik, mliječnak, verižnjača, kukanjska žućenica, popina pogačica. Javlja se u rano proljeće i cvjeta... Maslačak - zaštitnik bilja, đubrivo i lijek!

Kopriva - kraljica eko proizvodnje

Ova biljna kraljica je neopravdano bila zaboravljena i smatrana dosadnim korovom koji žari i koji treba što prije počupati. Danas se prava istina o koprivi sve više širi i koprivi se daje mjesto koje ona zaslužuje. Ova biljka je izuzetno korisna i može da se koristi na mnogobrojne načine. Koristi se u gastronomiji, narodnoj medicini, industriji i u... Kopriva - kraljica eko proizvodnje

Sami ustanovite vrstu tla i popravite ga!

Prihrana zemlje
15.08.2016.

Sami ustanovite vrstu tla i popravite ga!

Tlo je mješavina sastojaka gline, pijeska, vapnenca i humusa u različitim omjerima. Promatranjem i opipom možemo ustanoviti sastav tla. Sa nekoliko mjesta iskopajte uzorke tla s dubine od 20 do 30 cm. Vlažne i suhe uzorke protrljajte među prstima i osjetit ćete razliku. Test za glinasto tlo Glinasto tlo se sjaji, pod prstima je glatko, ljepljivo i kad... Sami ustanovite vrstu tla i popravite ga!

Uspješno suzbijte širokolisne korove

Dow AgroSciences
16.02.2017.

Uspješno suzbijte širokolisne korove

Kako se bliži dolazak toplijeg vremena, polako se pripremamo za proljetna tretiranja usjeva protiv korova. Korovi uvelike mogu smanjiti prinos i kvalitetu uzgajane kulture. Kako bi usjevi bili u što boljem stanju, pravovremeno i pravovaljano zaštićeni, tvrtka Dow AgroSciences donosi najbolje iz svoje ponude herbicida. Suzbijanje širokolisnih korova... Uspješno suzbijte širokolisne korove

Kompost iz roga, pripravci iz kravlje lubanje?

Jedan od završnih i praktičnih sadržaja u sklopu višednevne manifestacije Dani biodinamičke poljoprivrede koju su zajednički u susjednoj Hrvatskoj organizirali Poljoprivredno gospodarstvo Drvo života iz Ugaraka, Pučko otvoreno učilište Obris iz Požege i Savjetodavna služba, Podružnica požeško-slavonske županije, bilo je pripremanje... Kompost iz roga, pripravci iz kravlje lubanje?

Mjere borbe protiv rutave bube

Štetni insekti
13.07.2016.

Mjere borbe protiv rutave bube

Rutava buba Tropinota hirta je štetočina koja se poslednjih godina sve češće pojavljuje i pričinjava štete. Pripada porodici Scarabaidae. Smatra se da vode porijeklo iz Azije. Imago, odrastao insekt, dostiže dužinu tijela 8 do 12 mm, crne je boje, obrastao sivim dlačicama, a na pokriocima se nalaze nepravilne, bijele mrlje. Tijelo larve je bijele... Mjere borbe protiv rutave bube

Zaštita graha od bolesti

Zaštita graha
27.06.2016.

Zaštita graha od bolesti

Grah je povrće koje ima široku primjenu i odličan je izvor proteina. Prema sadržaju proteina izjednačava se sa mesom. Odličan je antioksidant i sadrži skoro sve aminokiseline. Sadrži vitamine, posebno iz grupe B. Grah se odlikuje sadržajem dijetalnih vlakana koja stvaraju osjećaj sitosti i održavaj stabilan nivo šećera u krvi. U Evropu grah... Zaštita graha od bolesti

Suncokretova paša štiti od parazitske ose?

Pčelinja paša
20.06.2016.

Suncokretova paša štiti od parazitske ose?

Biljni pelud varira u kvaliteti kao izvor hrane za pčele, kao i pelud iz obitelji suncokreta (obitelj koja uključuje maslačak, tratinčice i čičak). Pčele hranjene isključivo peludi suncokreta se često slabije razvijaju, sporo ili uopće ne. Ipak, mnogo pčelinjih vrsta sakuplja pelud isključivo iz spomenute obitelji. Istraživanje Dakote Spear i... Suncokretova paša štiti od parazitske ose?

Kako se riješiti puževa u povrtnjaku?

Napad puževa
07.06.2016.

Kako se riješiti puževa u povrtnjaku?

Svake nas godine u povrtnjaku dočeka isti problem. Puževi. Sreća je jedino što nisu svi jednako opasni po biljke. U vrtovima tako pronalazimo puževe mesojede, koji se hrane ostacima uginulih životinja i stručnjaci ih smatraju korisnim dijelom eko sustava. Potpuno suprotna priča su puževi biljojedi koji nam uništavaju dijelove, a nerijetko i cijele... Kako se riješiti puževa u povrtnjaku?

Mali crveni pauk - velike štete na bilju

Zaštita bilja
31.05.2016.

Mali crveni pauk - velike štete na bilju

Crveni pauk ili baštenska grinja (Tetranychus urticae) je široko rasprostranjena štetočina biljnih vrsta na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Brzo šireća štetočina Tijelo je ovalnog oblika, malih tjelesnih dimenzija 0,3 do 0,5mm. Prezimljava kao odrasla ženka ispod opalog lišća na tlu, ispod kore drveća ili u tlu na dubini do 10cm. Ženke se u... Mali crveni pauk - velike štete na bilju

Kako se nositi sa plamenjačom paradajza i krompira?

Plamenjača
15.04.2016.

Kako se nositi sa plamenjačom paradajza i krompira?

Plamenjača krompira i paradajza je najštetnije oboljenje krompira, paradajza i plavog patlidžana. Prouzrokovač ovog oboljenja je gljivica Phytophthora infestans. Simptomi oboljenja javljaju se na svim djelovim biljke: stabljici, listu, plodu i na krtolama krompira. Biljke paradajza i patlidžana mogu biti zaražene već kao rasad. Na otvorenom simptomi... Kako se nositi sa plamenjačom paradajza i krompira?

Poljoprivreda bez pesticida - da, moguće je!

Nakon što je diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu u Banja Luci - voćarsko-vinogradarski smjer, Aleksandar Bulović radio je u velikim potkozarskim voćnjacima i u poljoprivrednim ljekarnama u Lijevča polju. S obitelji uzgaja jabuke, kruške, šljive, breskve i drugo voće na površini od sedam hektara, a planira podizanje voćnjaka sa starim... Poljoprivreda bez pesticida - da, moguće je!

Pripremom sjemena do dobrih presadnica

Sjetva sjemena
18.01.2016.

Pripremom sjemena do dobrih presadnica

Većina bolesti koje se javljaju na povrću i cvijeću prenose se sjemenom, zbog toga je potrebno sjeme pripremiti za sjetvu i dezinfikovati ga. Priprema sjemena ima niz dobrih karakteristika: potiče klijanje, dezinfekcija sjemena, povećava se otpornos mlade biljke, neke kupke oblažu sjeme hranjivim i mineralnim materijama i slično. Namakanje u toploj... Pripremom sjemena do dobrih presadnica

Kako saditi u skladu sa svemirom?

Tko gleda u Mjesec, ostaje obično praznih ruku. U biološkom vrtu - to je obrnuto. Tko pogledom traži Mjesec, ima prednost u rastu biljaka. Ta spoznaja nije nova. U stoljetne seoske tradicije mnogih zemalja spada promatranje Mjeseca prilikom sjetve. Pritom je uvijek važno radi li se o plodovima iznad ili ispod zemlje. Njihov ritam rasta je prema... Kako saditi u skladu sa svemirom?

Niste zadovoljni s gore prikazanim rezultatima? Pokušajte s Google pretragom!

Pretražite poljoprivredni portal Agroklub uz pomoć napredne tehnologije Google pretrage, a prema željenim ključnim riječima.

Poljoprivredni oglasnik - Maslačak

Prikaz oglasa iz poljoprivrednog oglasnika koji sadrže ključnu riječ: maslačak.

STARANE 250 - herbicid protiv širokolisnih korova

STARANE 250 - herbicid...

Herbicidi
Dow AgroSciences VmbH

STARANE 250 - herbicid protiv širokolisnih korova

STARANE 250 - herbicid...

Herbicidi
Dow AgroSciences

GALLUP SUPER 360 SL - herbicid

GALLUP SUPER 360 SL - ...

Herbicidi
Agrimatco d.o.o.

Ostale oglase možete pronaći ovdje.