Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bučino ulje
  • 23.02.2020. 13:30
  • Varaždinska, Varaždin

Znanstvenici složni: bučino ulje snižava tlak i kolesterol, poboljšava čak i rast kose

Blagotvorno djeluje na cijeli organizam - na srce i krvne žile, pozitivno utječe na centralni živčani sustav, kao i na mokraćni trakt, posebno kod muškaraca, čulo se na prvom znanstvenom skupu o Varaždinskom bučinom ulju.

Foto: Igor Čolaković
  • 3.723
  • 359
  • 0

"Bučino ulje trebalo bi konzumirati što više jer blagotvorno djeluje na cijeli organizam - na srce i krvne žile, pri čemu pomaže pri regulaciji krvnog tlaka i sniženju kolesterola, pozitivno utječe na centralni živčani sustav, kao i na mokraćni trakt, posebno kod muškaraca. Bučino ulje pozitivno utječe i na cjelokupni vanjski izgled čovjeka, pa čak i na bolji rast kose", istaknuto je na prvom znanstvenom skupu o Varaždinskom bučinom ulju.

Prvi znanstveni skup organizirali su Varaždinska županija i udruga Varaždinsko bučino ulje.

"Kad se govori o zdravstvenom aspektu, bučino ulje je zanemareno, iako ima vrlo dobra svojstva. Izuzetno je bogato esencijalnim masnim kiselinama koje se ne mogu proizvesti, a imamo i znanstvene dokaze o njegovim učincima na, primjerice, centralni živčani sustav, na kardiovaskularne bolesti i na probavne smetnje. Posebno su poznati učinci na muški urinarni trakt, na mokraćni mjehur i ostale dijelove. Poznato je da sadrži selen i cink, tako da pozitivno utječe i na rast kose. Zbog toga bi bučino ulje u što većoj mjeri trebalo biti prisutno na našim stolovima", istaknula je prof. dr.sc. Ivančica Delaš, s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prirodni antioksidans

Posebno je naglašeno da je bučino ulje prirodni antioksidans. "Sadrži spojeve koji djeluju kao antioksidansi, a to su prvenstveno tokoferoli, koji su vrlo korisni zbog pozitivnog djelovanja na ljudsko zdravlje. Te činjenice još nisu dovoljno poznate u široj javnosti, pa su ljudi skloniji uzimati nekakve farmaceutske pripravke umjesto da koriste prirodne nutrijente kao što je bučino ulje", rekao je dr.sc. Srećko Valić sa zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković.

Održan je prvi znanstveni skup o Varaždinskom bučinom ulju (Foto: Igor Čolaković)

O vrhunskoj kvaliteti bučinog ulja te izazovima i mogućnostima, predavanje je održala i izv. prof.dr sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, dok je o povijesti proizvodnje Varaždinskog bučinog ulja govorio mr.sc. Roman Ozimec iz Društva za istraživanje i očuvanje prirodne raznolikosti Hrvatske - ADIPA.

Znanstveni skup zaključio je dipl.ing. prehrambene tehnologije Davor Hostić, iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu, koji je održao predavanje o nutricionizmu i tradiciji spremanja autohtonih jela varaždinskoga kraja.

Pobrali nagrade u Austriji, bučino ulje Vladimira Kurteka šampion Alpe-Adria

"Umjesto da posežemo za grickalicama, sendvičima ili paštetom koja je puna konzervansa, možemo pripremiti namaz na bazi buče s bučinim košticama i Varaždinskim bučinim uljem te još dodati različite začine. Umjesto mesnog nareska, možemo pripremiti domaće žgance s preprženim bučinim košticama i malo kosane masti. Za naš organizam to su nutritivno vrhunska jela", poručio je nutricionist Davor Hostić.

Bučino ulje se u nizu ljekarni u Europi prodaje kao suplement

"Varaždinsko bučino ulje i na najzahtjevnijoj međunarodnoj sceni, u srcu Austrije, gdje se stoljećima proizvodi najkvalitetnije ulje, postiže vrhunske rezultate. Dobili smo šampiona među bučinim uljima, a naši proizvođači su osvojili čak šest ili trećinu zlatnih medalja. Naša premium ulja su potvrda rada i tradicije stare 150 godina. No, uz činjenicu da kvalitetu Varaždinskog bučinog ulja potvrđuju ocjenjivački sudovi i tržište, posebno treba isticati i činjenicu da je riječ o posebno kvalitetnom proizvodu za ljudsko zdravlje i sa znanstvenog stajališta.

Varaždinsko bučino ulje zaštićeno nacionalnom oznakom naziva i zemljopisnog podrijetla

Bučino ulje se u nizu ljekarni u Europi prodaje kao suplement, kao nešto što doprinosi kvaliteti zdravlja čovjeka. Naše Varaždinsko bučino ulje i njegova kvaliteta u tom segmentu još moraju dobiti i znanstvene potvrde, što je i cilj današnjeg skupa koji se održava na ovako visokoj razini, zahvaljujući našem pročelniku dr. sc. Dragutinu Vinceku", istaknuo je i Radimir Čačić, župan Varaždinske županije.   


Tagovi

Bučino ulje Varaždinsko bučino ulje Zdrava namirnica Prvi znanstveni skup


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.