Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jačanje organizma
  • 30.03.2020. 07:30

Zdravlje ojačajte cveklom, lukom, raštanom - hranom koja dolazi s našeg podneblja

Beli i crni luk, jabuke, limun, cvekla i raštan samo su neke od namirnica koja nam mogu pomoći u jačanju imuniteta, a potpuno su prirodan lek i ne treba nam mnogo novca da izdvojimo za njih.

Foto: Jumpstory
  • 148
  • 15
  • 0

Jačanje imuniteta bitno je tokom cele godine, a u poslednje vreme svedoci smo razorne moći novonastalog virusa koje ima na naš imunološki sistem i organizam u celini. I dok se neki odlučuju za preparate iz apoteka i drogerija, mnogi se okreću proizvodima koje nam je podarila majka priroda i za koje nije potrebno izdvojiti veće količine novca. 

Na prvom su mestu voće i povrće, bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima. Lako dostupne su nam sada jabuke, limun, beli i crni luk, cvekla, raštan, blitva, rotkvica i brojno drugo voće i povrće. 

Najpotrebnija hrana u doba pandemije? Sve što jača imunitet, pa i kiseli krastavci

Čajevi su takođe vrlo blagotvorni. Istraživanja pokazuju da oni sadrže jedinjenja koja pomažu telu da se obrani od bakterija i virusa. Najbolji čajevi za jačanje imuniteta su zeleni kao i čaj od koprive, šipurka i kamilice. 

Mladi beli i crni luk - najstariji borci

Najstariji borac, za kog naše bake tvrde da je lek za većinu bolesti je beli luk. Ukus ljutine (po čemu je najviše prepoznatljiv) ima zadovoljavajući učinak na organizam, podstiče prokrvljenost, ubrzava metabolizam i čisti organizam od toksina. Možemo ga upotrebiti na razne načine, u supama, raznim varivima, kao čaj ili svežeg kao dodatak salatama ili uz bilo drugo jelo. 

Ako niste njegov veliki poklonik, alternativa je crni luk. U proleće i leto aktuelan je mladi luk, slatkastog ili srednje jakog ukusa. Ova biljka pospešuje rad vaskularnog sistema, reguliše crevnu floru, jača imunitet, deluje antibakterijski i diuretski, te pročišćava organizam.

Poznata je supa od luka koja se priprema u Francuskoj tokom zimskih meseci kao jelo koje jača odbrambenu sposobnost organizma, a čaj od crvenog luka odličan je u u borbi protiv respiratornih problema. 

Cvekla i raštan - odlična krvna slika

Raštan je kupusnjača koja sadrži najviše kalcijuma koji nam je važan za jačanje kostiju i mnogo se efikasnije apsorbuje u organizmu, za razliku od kalcijuma koji dolazi iz mleka i mlečnih proizvoda. Do nedavno se uglavnom uzgajala u primorskim područjima, no sve je raširenija i u kontinentalnim uslovima budući da su mnogi shvatili njegove dobrobiti. 

Važno je napomenuti da se vrlo lako uzgaja, nije ni malo zahtevna biljka, pa ako imate imalu površinu zemlje, na nju posadite raštan i imaćete koristi tokom čitave godine. 

Uzgoj raštana, kupusnjače bogate vitaminima i mineralima

Bogat je betakarotenom, koji je vrlo koristan za zaštitu kože od štetnog uticaja UV zračenja, te sadrži brojna antikancerogena svojstva. Osim kalcijuma u sebi sadrži i velike količine vitamina A pa je tako koristan i za vid. 

Jedan od najvećih saveznika odlične krvne slike i jakog imuniteta je svakako cvekla. Često se naziva kraljicom zdravlja, a od davnina je poznata kao glavni borac u lečenju anemije. Najčešće je konzumiramo kuvanu, ali i sirovu u obliku salate i sokova. Sok od cvekle sadrži vredne sastojke koje organizam vrlo lako apsorbuje.

Cvekla: Lišće zdravije od korena, sada je vreme da je posadite

Uopšteno, ova biljka jača imunitet, povećava izdržljivost organizma i smanjuje umor. Koristi se kao pomoćno sredstvo kod raznih bolesti. Smatra se da može zaštititi organizam od mnogih zloćudnih i degenerativnih bolesti kao što su to artritis, ateroskleroza i demencija.

Blitva i rotkvica - vitaminske bombe

Blitva je izuzetno delotvorna za podizanje imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik. Smatra se idealnom namirnicom za održavanje telesne težine, a izuzetno je bogata vitaminom C i B, kao i karotenom. Možemo je jesti sirovu tako što je pomešamo s voćem i povrćem u zdravi smuti, nasečenu kao salatu ili kuvanu, najčešće kao prilog ribi. 

Rana setva povrća na otvorenom - od luka do rotkvice

Rotkvica je prava vitaminska bomba, a osim vitamina bogata je i mineralima, zatim poseduju brojna lekovita, antibakterijska i antigljivična svojstva, a pomaže i u lečenju žutice. Ima slatkast i pomalo gorčast ukus, a iako se najviše konzumira koren, listovi su takođe, odlični u salati ili se mogu pripremiti u varivu.  

"Jedna jabuka dnevno čuva zdravlje"

Izreka da jedna jabuka dnevno čuva zdravlje nije bez osnova. Ova odlična namirnica reguliše probavu, a pektin efikasno apsorbuje vodu i toksične materije u crevima. Zdravstvene dobrobiti jabuke su mnogobrojne. Značajna je i zbog toga što sprečava razvoj srčanih bolesti, reguliše šećer u krvi, poboljšava vid i krvnu sliku, snižava pritisak i sprečava gubitak tonusa mišića.

Iako je najbolje da je jedete sirovu, od nje možete napraviti kompot, sok i čaj od njene kore. 

Limun - najveća riznica vitamina C

Limun je vrlo zdravo i lekovito voće koje na svom stolu treba da ima svako domaćinstvo. Još su naše bake značajno cenile ovo voće koje je bilo neizostavno u bilo kojoj kućnoj apoteci. To i nije čudno s obzirom na to da je limun jedna od najvećih riznica vitamina C, glavnog zaštitnika našeg imuniteta.

Kako da uzgojite limun iz semena?

Najveće blagodati limuna svakako su jačanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma, ali lista dobrih efekata tu se nipošto ne završava, jer on smiruje gorušicu, snižava holesterol, pomaže kod zarastanja rana, olakšava respiratorne tegobe i umanjuje bol desni.

Postoji mnogo načina da ovu namirnicu uvrstite u vaš svakodnevni meni. Možemo ga piti samo s vodom, zatim isceđen u čaj i salati ili pak od njega napraviti napitak kao što je to limunada ili sok od limuna, meda i đumbira. 


Tagovi

Jačanje imuniteta Vitaminska bomba Hrana kao lek Lekovitost belog luka Prirodni lek Zdrava hrana


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D