Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspektorat za ispravnost hrane
  • 27.01.2018. 11:15

Zatvorili proizvođača kranjske kobasice

Zbog neispunjavanja minimalnih higijenskih uvjeta i niza drugih nepravilnosti slovenski Inspektorat za sigurnost hrane zatvorio Mesnine dežele Kranjske jednu od najstarijih i najvećih slovenskih tvrtki za proizvodnju i preradu mesa i mesnih prerađevina.

Foto: Bigstockphoto/Dusan Zidar
  • 9.841
  • 482
  • 0

Inspektorat sa ispravnost hrane, veterinarstvo i očuvanje prirode zatvorio je jedno od najvećih slovenskih poduzeća za proizvodnju, preradu i pakiranje mesa i mesnih proizvoda. Radi se o tvrtki Mesnine dežele Kranjske koja zapošljavanja 140 radnika i ima tradiciju dugu 120 godina. Osim svježeg mesa MDK, kako skraćeno nazivaju ovu tvrtku, proizvodi mesne prerađevine - hrenovke i kranjske kobasice, slovensku deliciju zaštićenu na razini EU.

Inspektori pojašnjavaju kako su se za zatvaranje odlučili nakon što su još u lipnju prošle godine utvrdili niz nepravilnosti u pogonu za proizvodnju svježega i pakiranoga mesa te "ozbiljne nedostake u ispunjavanju minimalnih higijenskih i tehničkih uvjeta, nedostataka u održavanju infrastrukture i opreme te ozbiljne neusklađenosti pri provedbi sustava unutarnjih kontrola",

Niz nepravilnosti

Vodeći slovenski dnevnik Delo taksativno navodi niz nedostataka koje su utvrdili inspektori. Staje, u kojima su boravile životinje prije klanja i dovodni koridor do klaonice nisu očišćeni. Životinjama prije prihvata u klaonicu nije osigurana pitka voda, iz gnojnice se na dvorište cijedi prljava tekućina.

Oštećena i prljava je i praonica kamiona za prijevoz životinja, neuređen okoliš oko pogona na dvorištu, odbačena kemijska sredstva...Nadalje, inspektori navode prljave garderobe i sanitarije, bazen gdje se pripremaju crijeva nije očišćen, odljev iz bazena nije sređen, voda se izljeva po podu. Vrata u hladnjačama ne “dihtaju”, na sustavu hlađenja ljušti se boja, nakuplja kondezant i pljesan. Kotao za kuhanje tripica (fileka) je prljav, voda iz kotla istječe po podu, umivaonici nisu odgovarajuće opremljeni za održavanje higijene ruku, tlo ispod njih je prljavo, u smeću uz umivaonik pronađen je opušak cigarete.

Životinjama prije prihvata u klaonicu nije osigurana pitka voda, iz gnojnice se na dvorište cijedi prljava tekućina.

Na opremi i prostorima za proizvodnju polutrajnih proizvoda nakuplja se korozija. Na odjeljku koji obuhvaća prostorije za rasjecanje mesa, hladnjače i povezujuće hodnike umivaonici za higijenu ruku nisu opremljeni odgovarajućim priborom, ormari su prljavi i neuređeni, u hladnjači za sviježe meso vrata su prljava, vidljiva je pljesan, pred hladnjačom ne radi uređaj za očitavanje temperature...

Odluka o zatvaranju

Zbog svih navedenih nepravilnosti koje u međuvremenu nisu otklonjene, slovenski Inspektorat je ovih dana donio rješenje i odluku o zatvaranju klaonice i proizvodnje u tvrtki Mesnine dežele Kranjske. Stavljanjem ključa u bravu pogona u ljubljanskom Zalogu zaustavljena je proizvodnja poznatih slovenskih delicija robne marke Krpanove mesnine. Zatvaranju su predhodile brojne inspekcijske kotrole.

Prema riječima direktorice Inspektorata za ispravnost hrane, veteriranarstvo i zaštitu prirode Andreje Bizjak do 10. siječnja je inspekcija upravi MDK poslala čak 11 odluka u kojima je naložila otklanjanje nepravilnosti, zabranila upotrebu određenih prostorija i prehrambenih proizvoda, izrekla novčane kazne... No kako nepravilnosti nisu otklonjene uslijedilo je zatvaranje. Doduše, privremeno na rok od mjesec dana. "Tako nalažu pravila", kaže direktorica Bizjak. Nositelju prehrambene djelatnosti koji u 12 mjeseci dobije tri odluke o djelomičnoj ili potpunoj zabrani djelovanja ili zatvaranja prostora izriče se odluka o najmanje jednomjesečnom oduzimanju odobrenja. Sve s ciljem da se zaštite potrošači, izjavljuje inspektorica Bizjak.

Priopćenje direktora Fonde

Kotao za kuhanje tripica (fileka) je prljav, voda iz kotla istječe po podu, umivaonici nisu odgovarajuće opremljeni za održavanje higijene ruku, tlo ispod njih je prljavo, u smeću uz umivaonik pronađen je opušak cigarete.

Slovenski mediji prenose i priopćenje Uprave MDK u kojemu direktor Edvard Fonda tvrdi da "MDK kupcima svojih proizvoda jamči da su proizvodi ispravni i nesumljive kvalitete te da nisu predmet inspekcijske odluke".

Izjava direktora Edvarda i zatvaranje MDK izazvala je brojne rekacije, među kojima i Evelyna Vasyaka, predsjednika novih sindikata Slovenije (KNSS) - Neovisnot. "Inspektori su trebali zabraniti rad MDK i prije. Upozravali smo na nemoguće uvjete rada", kaže Vasyaka.

Stavljanjem ključa u bravu pogona u ljubljanskom Zalogu zaustavljena je proizvodnja poznatih slovenskih delicija robne marke Krpanove mesnine. Zatvaranju su predhodile brojne inspekcijske kontrole.

Plastika u kobasici

Slovenski mediji podjećaju da su mjesec dana prije zatvaranja inspektori zabranili gotovo 95 tona svinjetine. Za zatvaranje proizvodnje, uz sve utvrđene nepravilnosti, inspekciju su motivirale i reklamacije potrošača. U kobasici su pronašli zelenu plastiku, pri jedenju pečene krvavice potrošač je zagrizao u kamen, a u reklamiranom želudcu pronađena je hrskavica...

Sve te nepravilnosti potvrđuje da se u jednom od najvećih slovenskih prerađivača mesa i mesnih proizvoda, uz sve ostale nepravilnosti, ne uvažava sljedivost proizvoda, iako mikrobiološki hrana nije bila sporna, dodaje inspektorica Bizjak.

Hoće li Mesnine dežele Kranjske uspjeti za mjesec dana otkloniti sve nepravilnosti nitko ne se usuđuje prognozirati.

Svi slovenski mediji ističu da se radi o poduzeću sa 120-godišnjom tradicijom kojega je 2003. godine preuzela Grupa Kras, poznata po proizvodnji pršuta, koja je već neko vrijeme u financijskim teškoćama. To slovensko poduzeće s oko 150 zaposlenih lanjsku poslovnu godinu je završilo sa gubitkom od 1,8 milijuna dolara.

Foto: Bigstockphoto/Dusan Zidar


Tagovi

Slovenija Mesnine dežele Kranjske. Inšpektorat za ispravnost hrane Andreja Bizjak Edvard Fonda


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."