Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šećera
  • 27.06.2020. 15:00

Zašto raste proizvodnja šećera od šećerne trske u Brazilu i Indiji?

U drugoj polovini maja proizvodnja šećera u Brazilu dostigla je 2,55 miliona tona, što je povećanje od 36 odsto u odnosu na isto razdoblje lani.

Foto: JumpStory
  • 140
  • 9
  • 0

Zbog mera zaštite od širenja pandemije virusa korona pala je potražnja za gorivom, a i onda prodaja biogoriva i to za 30 odsto pa brazilske kompanije svu sirovinu, koja bi inače bila korišćena za proizvodnju etanola, preusmeravaju u proizvodnju šećera.

U prva dva meseca korišćenja od ove sirovine proizvedeno je osam miliona tona šećera, za razliku od 4,8 miliona tona 2019. godine, saopštila je grupa Unica.

U drugoj polovini maja proizvodnja šećera u Brazilu dostigla je 2,55 miliona tona, što je povećanje od 36 odsto u odnosu na isto razdoblje lani. Istovremeno, proizvodnja etanola pala je za 16 odsto na 1,81 milijardu litara, navodi Reuters.

Izvoz šećera iz Brazila je takođe u porastu od 65 odsto, zbog čega je glavna izvozna luka Santos suočena sa velikim izazovima. U ovom razdoblju će kroz nju morati da prođe tri miliona tona tog proizvoda, u poređenju sa 700.000 tona, koliko je u istom razdoblju kroz nju prošlo 2019. godine.

U Indiji povećanje proizvodnje za 12 odsto?

Indijsko udruženje proizvođača šećera (ISMA) objavilo je kako bi njegova proizvodnja mogla da skoči za 12 odsto, a sve zahvaljujući povećanju površina pod šećernom trskom u drugoj najvećoj zapadnoj državi, Maharaštra.

Proizvodnja bi tako mogla da porase na 30,5 miliona tona u 2020-2021. godini počevši već od oktobra ove godine, a samo bi u Maharaštri prinosi bili 10,13 miliona tona, što je skoro četiri miliona tona više nego u prethodnoj godini. 

Što se tiče Evropske unije, nakon Brazila jedne od najvećih proizvođača šećera, njeni prinosi se predviđaju na 19,4 miliona tona za 2020. godinu. Prema podacima USDA, uvoz je takođe stabilan i trenutno iznosi 1,5 miliona tona, dok izvoz oscilira, ali je na oko 2,4 miliona tona.


Tagovi

Šećer Biogorivo Proizvodnja Brazil Indija Površine Šećerna trska


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.