Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesec ovsa
  • 28.01.2023. 10:00

Zašto je dobro jesti ovas?

Po kalendaru WGC-a, januar je mesec ovsa. Iako je njegova primarna upotreba bila za stočnu hranu, ovsena kaša odavno je popularan doručak.

Foto: Depositphotos/minadezhda
  • 681
  • 34
  • 0

Žitarice dolaze u mnogim oblicima i veličinama - od velikih zrna kukuruza, do malih semenki kvinoje. Sve vrste dobri su izvori složenih ugljenohidrata i pojedinih ključnih vitamina i minerala, ali celovite su najzdravije i posebno su važan deo zdrave ishrane.

Sadrže značajnu količinu proteina, vitamina B skupine, antioksidativnih materija, gvožđa, bakra, selena, kalijuma i magnezijuma. Bogate su vlaknima, pospešujući osećaj sitosti, što olakšava održavanje zdrave telesne težine. Takođe, povezane su sa manjim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, određenih karcinoma i drugih zdravstvenih problema, pomažu u kontroli šećera u krvi kod dijabetičara, učestvuju u sprečavanju apsorpcije lošeg holesterola i smanjuju nivo triglicerida u krvi, piše Zavod za javno zdravstvo FBiH

Celovite vs. rafinisane

Celovite žitarice (amarant, bulgur, divlji pirinač, heljda, ječam, kukuruz, kvinoja, pšenica, proso, braon pirinač, raž, sirak, spelta, tef, ovas) mogu se konzumirati u izvornom obliku ili prerađene.

Više od tri decenije, različite studije jasno pokazuju da ljudi koji jedu više celovitih žitarica imaju smanjen rizik od mnogih bolesti, što je navelo mnoge zemlje da usvoje posebne preporuke za odabir hrane sa celovitim žitaricama umesto rafinisane hrane na bazi žitarica. Preporučuje se da barem polovina unosa svih žitarica budu celovite žitarice. Ipak, trenutni podaci sugerišu da je unos celovitih žitarica u većini zemalja i dalje znatno ispod postojeće preporučenog nivoa.

Celovito zrno žitarica sastoji se iz ljuske (spoljnog omotača-mekinje ili posije) klice i endosperma. Ljuska sadrži većinu vlakana celovitog zrna, iz klice koja sadrži mnoštvo vitamina i minerala izrasta nova biljka, dok je endosperm izvor energije za seme jer je bogat skrobom. Rafinisane žitarice sadrže samo endosperm, što ih čini znatno siromašnijim u sastavu i dobrobitima koje imaju po zdravlje čoveka.

Mesec ovsa

"Whole Grains Council (WGC)", svetsko udruženje posvećeno povećanju potrošnje celovitih žitarica za bolje zdravlje, svaki mesec obeležava značaj unos određene žitarice. Po kalendaru WGC-a, januar je mesec ovsa.

To je vrsta žitarice iz porodice trava Poaceae. Primarna vrsta ovsa koja se uzgaja je Avena sativa, dok se Avena byzantina i Avena strigosa uzgajaju u nekim regijama za stočnu hranu.

Arheološka otkrića daju dokaze o konzumaciji ovsa u dalekoj historiji. U Italiji su tragovi one divlje pronađeni na alatu nalik tučku u pećini u kojoj su živeli lovci sakupljači iz paleolita pre otprilike 32.000 godina. Dalje na istoku, u dolini Jordana, semenke divlje crvenog ovsa pronađene su na 11.000 godina starom arheološkom nalazištu iz neolita. Iako nije sigurno gde se nalazi središte porekla ovsa, njena najveća genetska raznolikost je u regijama Mediterana, Bliskog istoka i na Himalajima.

Bogata proteinima

Iako je njena primarna upotreba bila za stočnu hranu, do 1500. godine bila je glavna žitarica za ljudsku prehranu u Škotskoj, Velsu, Irskoj i Britaniji. Ovsena kaša kao hrana za doručak postala je popularna od 1900. jer su mlinovi počeli da proizvode žitarice za doručak, koje su se prodavale u trgovinama mešovitom robom.

Ovas je dostupna u različitim oblicima, zavisno o toga kako je obrađena:

  • Cela zrna ovsa koja su očišćena, a uklonjene su samo ljuske koje su nejestive;
  • Grubo rezana zrna (veći delovi dobijeni rezanjem zahtevaju duže vreme kuvanja);
  • Mlevena u kamenom mlinu (kuvana ima teksturu kaše);
  • Valjana - zrna kuvana na pari, valjana do forme pahuljica, a zatim osušena kako bi se uklonila vlaga;
  • Instant, koja se duže kuva na pari i valja do sitnijih pahuljica kako bi lakše upile vodu i vrlo brzo se skuvale (imati na umu da mnoge marke instant ovsa dolaze zaslađene ili aromatizirane, stoga je potrebno proveriti da li joj je dodat šećer);
  • Najmanje obrađen ovas uopšteno se duže vari pa ima niži glikemijski indeks od valjane ili instant.

Ovas je popularna hrana za doručak i to s dobrim razlogom. Osim složenih ugljenohidrata, ima visok nivo proteina i zdravih masti. Nivoi proteina uopšteno su više u ovsu i pšenici nego u kukuruzu, pirinču ili ječmu, koji imaju više ugljenohidrata.

Ima najveći nivo masnoće, sa dvostruko većom koncentracijom nego u drugim žitaricama. Nadalje, za razliku od drugih žitarica kod kojih je masnoća koncentrisana u klici, ovas ima masnoću raspoređenu kroz endosperm. Ova frakcija lipida žitarica ima visok sadržaj zdravih, nezasićenih masnih kiselina, tekuća je na sobnoj temperaturi i stoga je ispravnije opisati kao ulje.

Dobar je izvor i drugih nutrijenata: selena, vlakana, gvožđa, B1 vitamina, magnezijuma, fosfora, cinka i bakra. Sadrži beta-glukan, topivo vlakno kojeg nema u drugim žitaricama osim ječma i za koje se pokazalo da suzbija apetit i pomaže u održavanju zdravlja creva. Takođe, dokazano je da ovas duže održava sitost, pomaže u snižavanju lošeg holesterola i kontroli krvnog pritiska. Njena topiva vlakna, uglavnom β-glukan, odgovorna su i za snižavanje holesterola u krvi.

Takođe, sadrži jedinjenja zvane polifenoli koji imaju jaka antioksidativna svojstva, deluju protiv svrbeža potencijalno smanjujući učinke hronične upale. Svojstva ovsa protiv svrbeža čine ga popularnim sastojkom kozmetičkih proizvoda. Sapuni i kaše od ovsenih pahuljica dugo su se koristili za ublažavanje nelagode uzrokovane kožnim bolestima poput osipa i pljuskavica (varičele).

Rezultati istraživanja sugerišu da konzumacija ovsa i ovsenih mekinja može imati negativno delovanje na rak debelog creva - ne samo zbog visokog sadržaja vlakana, već i zbog polifenola avenantramida koji smanjuje bujanje stanica raka debelog creva.


Povezana biljna vrsta

Zob (ovas)

Zob (ovas)

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob (ovas) je ranije korištena za proizvodnju hleba, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, griz, ljuspice itd.).... Više [+]

Tagovi

Zob Žitarice Whole Grains Council Zdrav doručak Zdrava ishrana Dijetalni doručak Mesec ovsa


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.