Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvoda
  • 15.07.2015. 17:05

Zaštićeno Cresko ulje i Neretvanska mandarina!

Nakon višegodišnje procedure, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i Neretvanska mandarina, upisani su u EU registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

  • 234
  • 15
  • 0

U Službenom listu Europske unije, objavljena je provedbena uredba komisije o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla za Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres te upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla za Neretvansku mandarinu.

Time je Republika Hrvatska, osim Krčkog pršuta, dobila još dvije oznake čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

Čekali oznaku izvornosti gotovo pet godina

Proces zaštite naziva Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, započeo je u srpnju 2009. godine, kada je Udruga za razvitak poljoprivrede i agro-turizma Ulika Cres, podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva. Ministarstvo poljoprivrede je u srpnju 2012. godine donijelo rješenje, čime je naziv Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

U veljači 2014. godine, Ministarstvo je uputilo Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti i u Europskoj uniji. Nakon provedene procedure na europskoj razini, spomenuto maslinovo ulje s Cresa, upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Ulje se radi od sorti slivnjača, odnosno plominka

Proizvodnja i prerada maslina te skladištenje i punjenje Ekstra djevičanskog maslinova ulja Cres ograničeno je na područje istoimenoga otoka. Ulje se dobiva izravno iz plodova masline koji moraju potjecati od sorti slivnjača ili plominka u najmanjem udjelu od 90%, dok preostalih 10% mogu biti od drugih sorti.

Posebnost Ekstra djevičanskog maslinova ulja Cres uvjetovana je specifičnim pedološko-klimatskim uvjetima otoka Cresa, genetskim karakteristikama korištenih sorti te vještinom berbe i prerade maslina koje posjeduje tamošnje stanovništvo. Senzorska svojstva ulja odlikuju se blago ili srednje izraženom pikantnošću i gorčinom, a ponekad i mirisom trave.

Danas se uzgojem maslina bavi većina otočnih obitelji, pa maslinarstvo predstavlja poljoprivrednu granu od važnog ekonomskog značaja na otoku. Specifičnosti uzgoja maslina na otoku Cresu predstavlja i ispaša ovaca u maslinicima, što, u nemogućnosti provedbe odgovarajućih agrotehničkih mjera, sprečava zarastanje površina i doprinosi očuvanju vlage u tlu.

Procedura registracije oznake izvornosti Neretvanske mandarine trajala je dvije godine

Zaštita naziva Neretvanska mandarina započela je u svibnju 2013. godine, podnošenjem zahtjeva za registraciju naziva, od strane Neretvanske udruge voćara Mandarina iz Opuzena. Ministarstvo poljoprivrede je u rujnu 2013. godine, donijelo rješenje o registraciji oznake izvornosti. Tako je i naziv Neretvanska mandarina postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. Zahtjev za registraciju naziva na razini Europske unije, Ministarstvo je uputilo Europskoj komisiji u travnju 2014. godine te se nakon završene europske procedure, Neretvanska mandarina upisuje u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Neretvanska mandarina karakteristična je po obliku, okusu, boji i mirisu

Neretvanska mandarina proizvodi se u području doline Neretve koje sa sjevera graniči s Bosnom i Hercegovinom, dok je s juga omeđeno obalnom crtom Jadranskog mora. S istočne, jugoistočne i sjeverozapadne strane dolina Neretve je Dinarski planinski lanac. Proizvodnja neretvanske mandarine uključuje područje gradova Metkovića, Opuzena i Ploča te općina Slivno, Kula Norinska i Zažablje.

Plod neretvanske mandarine je sočan, bez sjemenki, narančaste boje, izdijeljen na kriške koje se međusobno lako odvajaju, blago kiselkastog, osvježavajućeg okusa sa slatkom notom. Oblik ploda varira od spljoštenog do okruglo spljoštenog. Boja kore ploda je promjenjiva ovisno o stupnju zrelosti, od svjetlo-zelene koja postupno prelazi u svjetlo-žutu, zlatno-žutu, odnosno narančastu boju. Miris je blag, uravnotežen i osvježavajući.

Neretvanska mandarina je specifičan proizvod, na čije posebnosti, osim djelovanja interakcije okoliša, odnosno klime, položaja i reljefa, utječe i dugogodišnja tradicija proizvodnje koja je, uz primjenu novih znanja i tehnologija, značajno doprinijela, ne samo širenju uzgoja mandarina u dolini Neretve u proteklom desetljeću, nego i povećanju kvalitete. Unatoč brojnim promjenama u agrotehnici, sačuvani su svi važni elementi prostora i tradicionalnog uzgoja. To se prije svega odnosi na ključne pomotehničke radnje kao što su rezidba, oblikovanje krošnje, odstranjivanje divljih izboja i odstranjivanje plodova na mladim nasadima, koji se još uvijek obavljaju isključivo ručno.

Čekaju na zaštitu

U Službenom listu Europske unije, zbog poštivanja rokova za eventualne prigovore na europskoj razini, objavljeni su i zahtjevi za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla Baranjskog kulena i Ličkoga krumpira, zahtjev za registraciju oznake izvornosti Istarskog pršuta/ Istrskog pršuta i zahtjev za oznaku izvornosti Varaždinskog zelja.

Razdoblje mogućnosti davanja prigovora na razini Europske unije, vezano za zahtjev za registraciju oznake izvornosti Ogulinskog kiselog kupusa, tj. Ogulinskog kiselog zelja, istekao je 10. srpnja ove godine, stoga će ovi proizvodi, ukoliko Europska komisija nije zaprimila niti jedan prigovor, biti naši slijedeći proizvodi s registriranom hrvatskom oznakom na razini Europske unije.


Fotoprilog


Tagovi

Službeni list EU Oznaka izvornosti Oznaka zemljopisnog podrijetla Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres Neretvanska mandarina EU tržište Udruga za razvitak poljoprivrede i agro-turizma Ulika Cres Ministarstvo poljoprivrede Otok Cres Registar


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner