Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravljenje kora
  • 18.10.2020. 16:00

Za sat vremena 120 kg kora - nagrađena mašina na Tesla festu

Svetska asocijacija pronalazača i Savez pronalazača Srbije odlučio je da najviše priznanje dodeli Novosađaninu Kopanji čije se znanje i uspeh može meriti sa najboljim pronalazačima u našoj zemlji, ali i u svetu.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic (ilustracija)
  • 7.167
  • 123
  • 0

Mašina koja znatno ubrzava proces pravljenja kora za pitu i gibanicu i koja bi mogla da napravi revoluciju u ovom domenu prehrambene industrije ne samo da je privukla veliku pažnju na ovogodišnjem "Tesla festu" u Novom Sadu već je i osvojila zlatnu medalju za inovaciju, a priznanje i zasluge za ovaj pronalazak poneo je mašinski inženjer Zoran Kopanja.

Svetska asocijacija pronalazača i Savez pronalazača Srbije odlučio je da najviše priznanje dodeli ovom Novosađaninu čije se znanje i uspeh može meriti sa najboljim pronalazačima u našoj zemlji, ali i u svetu.

Pivničke testenine za svetsko tržište

Automatska mašinu za proizvodnju kora za pitu zvanično je u upotrebi već 10 godina. Zapravo je Kopanja, već postojeću mašinu, nadograđivao i testirao u svojoj proizvodnji kora, te je nakon godinu dana došao do pravog rezultata.

"Od 2006. godine bavio sam se proizvodnjom kora. Imao sam neku mašinu koja je ručne izrade bila i sa dosta nedostataka. Ta mašina zahtevala je i radnu snagu te je sedam radnika bilo angažovano u tom delu", priseća se Kopanja.

Umesto sedmoro radnika, sa novom mašinom samo jedan

Sve to je, kaže, stvaralo veliki finansijski izdatak, povećan utrošak energije, a zarada je bila minimalna. Kako bi smanjio ulaganja i istovremeno povećao prihode, odlučio je da proizvodnju podigne na viši nivo te mašinu osposobi za pretežno samostalni rad. S obzirom na to da je mašinski inženjer, znanje i iskustvo u tom segmentu bilo je od presudnog značaja za ovaj projekat.

Mašina koja pravi 120 kilograma kora za sat vremena (foto: Zoran Kopanja)

"Posmatrao sam i analizirao nedostatke, to sam unapređivao i sada sam došao do maksimuma. Uspeo sam da značajno poboljšam proizvodnju kora, ubrzam je i smanjim ulaganja. Sada ova mašina pravi 120 kilograma kora u jednom satu, umesto sedmoro radnika potreban je samo jedan i troši mnogo manje energije. Sa motorima na početku rada povuče oko 12 kilovata i dalje u radi troši oko četiri do pet kilovata na sat."

Gotova kora spremna za upotrebu

Iz njegove mašine izlazi pet vrsta kora. U pitanju su heljdine, kukuruzne, bele, crne i integralne. Kako kaže, sav materijal je iskorišćen i nema otpada. Radnik ima obavezu jedino da pripremi testo, sve ostalo mašina sama radi.

"Sve je automatizovano, svaki deo radi za sebe. Onaj ko upravlja njom, ubaci testo, podesi brzinu i debljinu kore i to je sve. Kore budu vrhunskog kvaliteta što naravno zavisi od smese, nisu žilave, ne lome se, ne krune se. Mašina i razvlači i peče i suši i seče i slaže kore. Mi dobijemo gotovu koru spremnu za upotrebu", navodi naš sagovornik i napominje da je inače rok trajanja kora pet do sedam dana, a da kore koje nastanu u ovoj mašini mogu da se iskoriste u roku od 60 dana.

Napominje da se ne mogu istovremeno napraviti dve različite vrste kora, ali da čišćenje i priprema mašine za sledeću vrstu nije nimalo zahtevna, jer je taj deo automatizovan te je ljudski faktor zaista sveden na minimum.

Na ovom izmunu neće stati

Do sada je napravio više od 50 takvih mašina, a osim u našoj zemlji odlično su se pokazale i u Nemačkoj, Rusiji, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, ali i u Americi.

"Oni koji su kupili mašinu su prezadovoljni, čak imam ljude koji su poručili još jednu zbog potreba proizvodnje i veće potražnje. Svakako ja dajem garanciju, a do sada nisam imao nijednu reklamaciju."

Zoran Kopanja do sada nije imao ni jednu reklamaciju na prodate mašine (foto: Andrijana Glišić)

Mašina je od rostfraja, po HASAP-u je i za nastanak jedne potrebno mu je 45 do 60 dana. Međutim, Kopanja napominje, na ovom izumu neće stati.

"Pravim još jednu mašinu koja može da proizvede 240 kilograma kora u jednom satu. Imam dve varijante, na struju i na gas. Takođe, na ovu već postojeću planiram da priključim pakericu tako da proizvodnja bude kompletirana. Dakle, nakon što postojeća mašina napravi kore i izbaci ih, pakerica će ih upakovati, tako da će time ceo posao biti obuhvaćen", objašnjava ovaj pronalazač.

U planu i da obnovi proizvodnju kora

Iako je bio među većim proizvođačima kora u Srbiji, nakon prve mašine posvetio se isključivo tome, a proizvodnju kora privremeno je stopirao. Sada, kaže, planira da obnovi tu proizvodnju i pokrene izvoz ka Evropi i Rusiji.

"Imaću izvoz za Nemačku preko jednog većeg lanca marketa i za Rusiju, za koju sam inače svojevremeno izvozio 400 tona kora mesečno. Očekujem da u martu sledeće godine započnem ponovo ovu proizvodnju."

Da nije bilo lako istaknuti se i dobiti zlatnu medalju za inovaciju na 34. "Tesla festu" govori činjenica da se na ovom Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva, od 12. do 15. oktobra, pojavilo više od 100 izuma, a među njima našli su se pronalasci ne samo iz Srbije već i iz regiona, Evrope, Azije...


Tagovi

Automatska mašina Pravljenje kora Zoran Kopanja Zlatna medalja za inovaciju Tesla fest Kore za pite Gibanica


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u