Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća i povrća
  • 29.05.2020. 12:00
  • Nišavski okrug, Ražanj

Za proizvodnju odgovoran zet, a za ime brenda - tašta?

Rešen da pokrene sopstvenu preradu voća sa imanja, Dejan Stambolić iz Ražnja počeo je da smišlja ime za svoj budući brend. Pričajući svoju ideju tašti Slavici koja ga je odmah u projektu podržala, rodila se ideja da brendu da ime - Taština kuhinja.

Foto: Dejan Stambolić
  • 671
  • 310
  • 0

Članovi poljoprivrednog gazdinstva Dejana Stambolića iz Ražnja 2011. godine podigli su plantažu dunje, šljive, kupine, višnje i jagode. Negujući svoje zasade i isčekujući prvi rod bavili su se istraživanjem tržišta.

"Došli smo do zaključka da je zarada, ako naše voće preradimo i prodamo kao gotov upakovan proizvod mnogo veća nego li da prodamo celokupan rod", shvatio je Dejan.

Od zapuštenog imanja do porodičnog brenda

Rešen da pokrene sopstvenu preradu voća sa imanja, Dejan je počeo da smišlja ime za svoj budući brend. Pričajući svoju ideju tašti Slavici koja ga je odmah u projektu podržala, rodila se ideja da brendu da ime - Taština kuhinja.

"Prvi rod iz naših voćnjaka ubrali smo 2014. godine, dokupili određenu količinu i krenuli sa preradom. Tašta Slavica krenula je u avanturu pravljanja slatkog, sokova, džemova i drugih proizvoda po tradicionalnoj recepturi."

Džemovi bez šećera, sirupi i hladno ceđeni sokovi

Danas gazdinstvo proizvodi dunju na tri hektara, kupinu na pola, šljivu na 30 ari, višnju na 20 ari i jagodu na oko 20 ari. Celokupna proizvodnja porodice Stambolić zahteva maksimalnu posvećenost, rad, prisutnost u voćnjaku. Poslove unutar porodice podelili su tako da je Dejan zadužen za voćnjak, održavanje, sređivanje, i praćenje proizvodnje do berbe, dok su tašta i njegova supruga zadužene za pripremu proizvoda po kojima je ova kuhinja neobičnog naziva nadaleko poznata.

Dejan je zadužen za voćnjak, a njegova supruga i tašta za preradu sirovina

Zajedničkim snagama majka i ćerka, njihove spretne i vredne ruke, po tradicionalnim porodičnim receptima sa puno ljubavi, posvećenosti, proizvode pravu rapsodiju ukusa. U svojoj bogatoj ponudi Taština kuhinja proizvodi slatko od dunja, kupina, jagoda, zatim džem od kupina, dunja, šljiva, trnjina, šipurka. Prave i hladno ceđeni sok od dunja i to bez dodatog šećera, zatim miks; cvekla, šargarepa, jabuka, takođe bez šećera, onda sirup od zove, koprive, višnje, trnjine. Tu je i kupinovo vino i rakija od dunje.

Sirovine za slani program se kupuju od kooperanata

Pored slatkog programa Taštine kuhinje, vredne ruke domaćica proizvode zimnicu; sok od paradajza, ajvar, turšiju, kiseli kupus, ljutenicu, maliđano.

"Povrće na imanju ne proizvodimo, imamo kooperante od kojih kupujemo, a vredne ruke domaćica sve lepo prerade. Svake godine se trudimo da proširimo asortiman, ponudimo novi proizvod i našim mušterijama zagolicamo nepce", kroz osmeh dodaje Dejan.

Najbolja reklama - zadovljni kupci

Svoje proizvode prodaju direktno kupcima, a mogu da se nađu u pojedinim maloprodajnim objektima u Beogradu.

 Evo kako nastaju lekoviti proizvodi na bazi meda, šipurka i crne zove

"Najbolja reklama su svakako zadovoljni kupci koji nas preporučuju svojim prijateljima. Za vreme vanrednog stanja svoje proizvode slali smo brzom poštom, dostavljali na kućnu adresu, preko društvenih mreža bismo objavili gde ćemo i kada biti na kojoj lokaciji kako bi ljudi mogli da dođu i kupe potrebnu robu."

Plan - sertifikovati proizvodnju u organsku

Želja porodičnog gazdinstva Stambolić je da proizvodi Taštine kuhinje postanu prepoznatljiv brend i dostupni širom Srbije.

"Plan za godine koje dolaze je da nastavimo da širimo zasade, podižemo nove i sve prerađujemo. Kako sam ja prva generacija koja se ikada bavila proizvodnjom voća želja je da to podignemo na viši nivo, sertifikujemo proizvodnju u organsku", dodaje Dejan.

Sa preradom su počeli kad je otkupljivač odbio da kupi neprskane dunje

Dunjevača iz Taštine kuhinje, proizvod je koji iziskuje najviše rada, ulaganja, prepoznatljive arome, ukusa, mirisa, jako je tražena i rado degustirana u mnogim domaćinstvima širom Srbije. Svake godine broj proizvedenih tegli raste, a cilj gazdinstva Stambolića je da u tom nastave i dalje.


Tagovi

Taština kuhinja Dejan Stambolić Proizvodnja voća Prerada voća Proizvodnja džemova Proizvodnja sirupa Hladno ceđeni sokovi


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.