Ako uspoređujemo razine cijena u zemljama s indeksom prosječne razine EU od 100, rezultati pokazuju da je u 2019. cijena mesa bila najviša u Austriji, a najniža u Poljskoj i Rumunjskoj.
Statistički ured Europske unije (Eurostat) objavio je izvješće o kretanju cijena mesa među zemljama članicama EU.
Ako uspoređujemo razine cijena u zemljama s indeksom prosječne razine EU od 100, rezultati pokazuju da je u 2019. cijena mesa bila najviša u Austriji (s indeksom razine cijena od 145) i Luksemburgu (141), a slijedi ih Francuska (131), Nizozemska (127), Belgija (125) i Finska (124).
Suprotno tome, najniže razine mesa za 2019. godinu bile su u Poljskoj i Rumunjskoj (obje s indeksom cijena od 63) te u Bugarskoj (66) i Litvi (71).
Kategorije mesa obuhvaćene ovim statistikama uključuju govedinu i teletinu, svinjetinu, janjetinu, ovčetinu i kozletinu, perad, drugo meso i jestive iznutrice, delikatese i druge mesne prerađevine.
Promatramo li cijene goveđeg odreska (1 kilogram) po europskim zemljama, na prvom mjestu nalazi se Švicarska čije je stanovništvo spremno platiti čak 46,44 eura/kg (349,76 kn/kg). Na drugom mjestu nalazi se Norveška s iznosom od 25,22 eura/kg odnosno 189,93 kn/kg, a na trećem Island s cijenom od 20,30 eura/kg (152,91 kn/kg).
S druge strane, zemlje s najnižom cijenom su Ukrajina 4,47 eura/kg (33,63 kn/kg), Moldavija u kojoj je cijena kilograma govedine 4,67 eura (35,21 kn/kg), te Bjelorusija s iznosom od 5,26 eura/kg (39,58 kn/kg).
Hrvatska se nalazi negdje na sredini Numbeo-va popisa s cijenom od 11,72 eura po kilogramu, odnosno 88,24 kn/kg.
Kada je riječ o susjednim zemljama, u Mađarskoj je kilogram goveđeg mesa 6,98 eura, u Srbiji 6,43 eura, Bosni i Hercegovini 7,15 eura. Čak je i u Sloveniji nešto jeftinije nego kod nas, 9,83 eura/kg.
Tagovi
Autorica