Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz i uvoz
  • 13.05.2021. 11:30

Za 11 posto pao izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u siječnju ove godine je iznosio 13,5, a uvoz 9,1 milijardu eura.

Foto: Depositphotos/overcrew
  • 102
  • 18
  • 0

U siječnju 2021. izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Europske unije smanjio se za 11 posto u odnosu na isti taj mjesec prošle godine, dosegnuvši ukupnu vrijednost od 13,5 milijardi eura. Međutim, uvoz je dosegao vrijednost od 9,1 milijarde eura, što je čak 16 posto manje u odnosu na 2020.

Ovaj pad dolazi nakon duljeg razdoblja praćenja izvoza, a to je dovelo do suficita u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima za siječanj 2021., koji iznosi 4,4 milijarde eura, što je porast od 3,6 posto u odnosu na prošlogodišnji. To su jedni od glavnih zaključaka navedenih u mjesečnom izvještaju o trgovini za siječanj 2021., kojeg je objavila Europska komisija.

U koje zemlje se najviše izvozilo?

Naime, izvoz u Veliku Britaniju smanjio se za 792 milijuna eura u odnosu na siječanj 2020. Manje se izvozilo i u SAD, gdje je zabilježen pad od 254 mil. eura, Rusiju s padom od 110 mil. eura, Japan sa 66 mil. eura te Saudijsku Arabiju za 62 mil. eura.

S druge strane, vrijednost izvoza u Kinu porasla je za 146 milijuna eura, a u izvještaju stoji da je vođena rastućom potražnjom za svinjskim mesom i žitaricama, kao i repičinih i suncokretovim uljima. Povećane vrijednosti izvoza također su zabilježene za Čile (+29 mil. eura), Pakistan (+24 mil. eura) i Norvešku (za 24 mil. eura).

Uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Velike Britanije opao je za 874 milijuna eura u odnosu na siječanj 2020. Daljnji pad zabilježen je u iz Argentine (pad za 126 mil. eura), SAD-a (-88 mil. €) i Indonezije (-83 mil. €). Međutim, vrijednosti su se povećale za uvoz iz Malezije (+25 mil. €), Indije (+21 mil. €), Brazila (+14 mil. €) i Nigerije (+13 mil. €).

Što se tiče kategorija proizvoda, vrijednost izvoza hrane za kućne ljubimce porasla je za 17 milijuna eura, a rast je zabilježen i za ulja uljane repice i suncokreta (+15 mil. €), agruma (+11 mil. €), uljanih pogača (+8 mil. €) te kakao maslaca i praha (+7 mil. €).

U siječnju 2021. zabilježen je pad izvoza pojedinih kategorija proizvoda. Primjerice za vino je on iznosio čak 188 milijuna eura. Manje se izvezlo prerađevina od povrća i voća, i to u vrijednosti od 89 mil. eura.

Što se tiče vrijednosti uvoza, najveći pad zabilježen je kod tropskog voća (- 270 mil. €), palminog ulja i ulja palminih koštica (129 mil. €) te žestokih pića i likera (- 102 mil. €). Dok je najveći porast zabilježen kod soje (+139 milijuna eura), uljane repice repice i suncokretovih ulja (+36 milijuna eura) te uljanih pogača (+35 mil. eura).


Tagovi

Uvoz Izvoz Poljoprivreno-prehrambeni proizvodi Europska komisija Izvještaj


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]