Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lužnička vurda
  • 18.03.2017. 15:30

Vurda - mlečni specijalitet opštine Babušnica

Vurda je jedinstveni mlečni specijalitet koji se u opštini Babušnica i pirotskom kraju pravi od mleka sa tog područja. Proizvodi se po recepturi koja se vekovima unazad prenosila s kolena na koleno. Iskusni kulinari nazvali su je gastronomskim otkrićem 21. veka.

Foto: Turistička organizacija opštine Babušnica
  • 7.373
  • 1.032
  • 0

Vurda je tradicionalni specifičan mlečni specijalitet, koji je proslavio opštinu Babušnica i lužnički kraj u jugoistočnoj Srbiji. Popularnost je stekla na brojnim sajmovima u zemlji i inostranstvu, kao i na manifestaciji "Vurdijada". Pravi se po tradicionalnoj recepturi u domaćinstvima, bez industrijske proizvodnje.

"Vurda se u Babušnici proizvodi vekovima unazad. Veoma je značajna za dalji razvoj stočarstva i poljoprivrede", započinje priču Dalibor Jocić, sekretar Turističke organizacije opštine Babušnica.

Proces izrade vurde

Ovaj mlečni proizvod nastaje od kravljeg i ovčijeg mleka, koje je specifično po svom sastavu. Razlog za to su rasa goveda i ovaca, kao i ishrana ovih životinja senom i ispaša na prirodnim livadama i pašnjacima ovog brdsko - planinskog kraja.

Razlikuju se dve vrste vurde. Sveža ili mlada konzumira se odmah nakon ceđenja kiselog mleka, a stara stoji tri do četiri nedelje i obično se slaže sa paprikama, da bi dobila kiselkast ukus.

"Nekoliko litara domaćeg svežeg mleka stavite na šporet. Kada se lepo umlači, ugreje, uspite čašicu kiselog mleka (neki to zovu potkvasa), pa sve promešajte. Ostavite u većoj šerpi da odstoji preko noći. Potrebno je da smesa bude na toplom. Sledeći dan trebalo bi da se mleko ukiselilo, pa taj ukiseljeni sadržaj sipate u gazu, povežete krajeve i ostavite da se cedi, da bi sva voda istekla (najbolje preko noći). Već sledeći dan vurda je gotova. To što vam je ostalo u gazi samo prebacite u posebnu posudu", objašnjava Jocić.

Vurda izložena na Vurdijadi

Vurda ima svoju manifestaciju

Lokalna samouprava Babušnice svake godine u oktobru organizuje "Vurdijadu" na kojoj se okupljaju mnogobrojni proizvođači ovog lokalnog specijaliteta. Vurdijada pruža mogućnost uživanja u bogatstvu netaknute prirode lužičkog kraja, običajima i vrednostima karakterističnim samo za ovo podneblje, užitku pripreme specijaliteta domaće kuhinje i magiji zavodljivog ukusa vurde.

"Manifestaciju poseti svake godine oko 6.000 ljudi iz Srbije, Bugarske i Makedonije. Ona je značajna za sve male proizvođače, koji na samoj manifestaciji prodaju velike količine vurde i ugovaraju dalje isporuke u toku godine", smatra Dalibor Jocić.

U planu zaštita geografskog porekla

Proizvodnja vurde se vezuje isključivo za geografsko područje koje pokriva opština Babušnica. U turističko - gastronomsku mapu Srbije upisani su i ova opština i "Vurdijada". Iskusni kulinari vurdu su nazvali gastronomskim otkrićem 21. veka. Kvalitet vurde je dokazan i preostaje da se zaštiti njeno geografsko poreklo.

Dalibor Jocić

"Problem može da predstavlja ujednačenost kvaliteta, s obzirom na to da postoji veliki broj proizvođača, koji proizvode vurdu na svojim gazdinstvima u malim količinama. Malo je proizvođača koji proizvode velike količine vurde", zaključuje Dalibor Jocić.

Foto: Turistička organizacija opštine Babušnica


Foto prilog


Tagovi

Vurda Mlečni specijalitet Sveža vurda Prirodna livada Lužnica Lužnički kraj Babušnica Turistička organizacija opštine Babušnica Dalibor Jocić...


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi