Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene ulja
  • 08.04.2021. 12:00

Vrtoglavo rastu cene ulja - Ministarstvo trgovine prati situaciju

U Srbiji, za samo četiri meseca, litar suncokretovog ulja pojedinih proizvođača poskupeo je za 35 dinara.

Foto: Bigstock/Kalinovskiy
  • 415
  • 194
  • 0

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija, cena hrane u februaru najveća je u poslednjih šest godina i viša za 16 odsto u odnosu na prosek 2014-16, prenosi Al Jazeera.

Ove cene pale su u svetu na početku pandemije virusa korona, ali je nakon toga usledio oštar rast. Od juna prošle godine cene su u konstantnom rastu, a u februaru je iznosio 22,9 odsto.

U pomenutom periodu ulje je poskupilo za čak 60,8 odsto, a žitarice za 29 posto.

Privremena suspenzija carina na uvoz

U Srbiji, za samo četiri meseca, litar suncokretovog ulja pojedinih proizvođača poskupeo je za 35 dinara, pa ako se nastavi ovaj trend, koji je prisutan i u svetu, gotovo je izvesno da cena ove namirnice može uskoro da dostigne i 200 dinara, što bi bio veliki udar na džep građana, zaključuje Blic.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pažljivo će na dnevnom nivou pratiti dalji razvoj situacije na tržištu ulja i u skladu s tim predlagati adekvatne mere, kažu za Tanjug u tom ministarstvu povodom poskupljenja suncokretovog ulja.

Ukoliko dođe do povećanja cena koje nemaju ekonomsko opravdanje, jedan od načina za spuštanje cena je i privremena suspenzija carina na uvoz suncokretovog ulja, kako bi se omogućila veća konkurencija, rekao je za ovu agenciju državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić.


Tagovi

Rast cena Cene ulja Poskupljenje Ministarstvo trgovine Suspenzija uvoza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...