Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodnjika
  • 19.01.2023. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Bioska, Užice

Vodnjika: Povećava količine i želi da bude najveći proizvođač na svetu

Dvedesetdevetogodišni Predrag Simić iz Užica prošle godine proizveo je 820 litara vodnjike, a ove godine zbog velike potražnje proizvodnju će povećati na 3.000 litara.

Foto: Facebook/Vodnjika PG Simić
  • 2.817
  • 289
  • 1

Ljubav prema prirodi i selu Predrag Simić iz Užica je otkrio još u detinjstvu, kada je boravio kod babe i dede u selu Bioska, na obroncima Tare. Tu je sakupljao šumske plodove, a od dede učio kako se priprema drevno piće u užičkom kraju.

"Pravljenje vodnjike je tradicija kod Simića. Pravio je deda mog dede i sve tako redom do mene. Jedino moj otac je nije pravio, ali sam ja naučio od dede i malo je usavršio svojim znanjem sa fakulteta", kaže mladi Simić koji je završio agroekonomiju na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, a sada je na doktorskim studijama.

Cilj mu je da ovo čudnotvorno piće učini poznatim širom Srbije, ali i u svetu.

Ključ je u balansu voća (foto: Z. Gligorijević)

"Uz pomoć struke uspeo sam da izbalansiram odnos voća, tako da bude odgovarajuća za što širi krug ljudi. Ako se stavi, na primer, više kleke ili drugog voća, može izazvati neke probleme. Ovako sam našao pravi balans koji može svima da koristi."

Za 3.000 litara vodnjike potrebno je ukupno 1.250 kilograma divljeg voća i šumskih plodova.

Proizvodnja sa "direktorima" nabavke i prerade

On ovaj zimski sok, jutarnji spasilac, vitaminski eliksir, kako sve zovu vodnjiku,  ili pak "kraljica vitamina", kako ju je nazvao Predrag Simić, pravi od jabuke divljake, koje su i najzastupljenije, divlje kruške, drenjine, trnjine, gloga, šipurka i kleke, a da bi dobila na aromi dodaje i malo dunje. Odnos količina je tajna. Voće se isključivo preliva izvorskom vodom u koju ono vremenom pusti sve svoje kvalitetne sastojke.

"Voće, šumske plodove i izvorsku vodu nalazimo na obroncima Tare, u selu Bioska gde živi baka Dobrinka. U šali je zovem "direktorkom nabavke", jer sa mnom ide da bere divlje voće. Proizvodnja, odnosno fermentori, nalaze se na Beloj Zemlji, kod druge bake Milojke Knežević, koja je "direktorka prerade", jer se ona brine da svo voće koje doteram iz Bioske bude uredno prebrano, oprano i složeno."

Kako dodaje naš sagovornik, pomažu mu i otac i majka, kada imaju vremena. Na kraju, tako spremljen napitak treba da odstoji 45 dana.

U napitak ne dodaje ništa više, ne pasterizuje se da ne bi izgubio vitamine, pre svega, vitamin C.

"Naši stari nisu imali limuna i pomorandže, pa su zato pravili i pili vodnjiku, da se ne bi razboleli ili kada imaju visoku temperaturu. Pored toga, vodnjika je dobra za varenje hrane, gorušicu. Jedna čaša posle večere odlično deluje, što i moji kupci kažu", kaže Simić dodaje da je dobra je za čišćenje krvnih sudova, za dezinfekciju mokraćnih kanala i bubrega.

"Takođe, prema analizama koje sam uradio, u njoj ima 1,8 grama fruktoze na litar."

Kiselo piće zasladiti medom

Posebno ističe da je dobra protiv mamurluka, što je saznao dok je vodio studentski život.

Vodnjika - zaboravljen lekoviti napitak

"Studenti iz užičkog kraja su uglavnom donosili pršutu, sir, kajmak, a ja i vodnjiku. Stalno su me moje kolege pitali imam li onog napitka da im dam, naročito posle burne noći. I uvek ih je spasavala. Pri kraju fakulteta sam došao na ideju da je proizvodim i zarađujem, jer je baš tražena", kaže Simić.

Preporučuje je da se pije jedna do dve čaše, a otvorena može stajati 14 dana, dok je u neotvorenoj flaši rok trajanja 90 dana. Predrag vodnjiku ima u flašama od jednog litra i balonima od pet litara, a napravio je i "džepno izdanje" od dva decilitra. Ovo osvežavajuće piće ima malo kiseo ukus, pa može da se zasladi, a preporučuje da je to najbolje učiniti sa medom.

Na kraju studija Predrag Simić odlučio da je proizvodi

Ovog dragocenog, potpuno prirodnog napitka punog vitamina, prošle godine je proizveo i plasirao oko 820 litara na domaćem tržištu, a ove će godine proizvodnja i plasman biti četiri puta veći.

"Moj cilj je da zaista budem najveći proizvođač vodnjike na svetu. Pre svega da pokrijemo domaće tržište, a onda i da se ona nađe na svim kontinetima, da je izvozimo ne samo u Evropu, već i u Ameriku, Australiju, Aziju, Afriku. Uvek sam želeo da se vratim i da živim ovde, da razvijem i nove biznise", kaže.

U planu mu je i razvoj seoskog turizma za koji na samom gazdinstvu ima mogućnosti, ali su najveći problem putevi koji su u veoma lošem stanju. 

Jabukovo sirće

Zbog potrebe i tražnje kupaca, kao i ostatka zaliha divlje jabuke Predrag je počeo da proizvodi prirodno jabukovo sirće.

"Ostalo mi je nešto zaliha divlje jabuke, pa sam prošle godine napravio 100 litara, a nadam se da ćemo ove godine povećavati tu proizvodnju. Dobro je za snižavanje holesterola, ali i za imunitet. Dovoljno je dnevno popiti jednu čašicu od rakije pomešanu sa čašom od dva decilitra tople vode i zasladiti kašikom meda", objasnio je mladi Užičanin.


Tagovi

Predrag Simić Vodnjika Divlja jabuka Divlja kruška Drenjine Trnjine Glog Šipurak Izvorska voda Viramin C Mamurluk


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.