Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrole mesa
  • 18.06.2020. 07:30

Virus korona pronađen na dasci za sečenje lososa? Kina pooštrava kontrole mesa

Nakon što je objavljeno da je novo mesto izvora zaraze najveća veleprodajna pijaca "Xinfadij" u Pekingu, Kina uvodi strože kontrole mesa.

Foto: JumpStory
  • 104
  • 10
  • 0

U Pekingu, glavnom gradu Kine, otkazano je više od 1000 letova, ponovno su zatvorili škole, a u nekoliko se kineskih provincija pojačava inspekcija svežeg i smrznutog mesa te morskih plodova, uključujući uvezene proizvode. Sve se ovo dogodilo nakon novog izbijanja virusa korona povezanih s pekinškim prehrambenim tržištem. Uz to, pooštrena pravila izazivaju strah od mogućih kašnjenja pri rukovanju s teretom ili čak privremenog zaustavljanja uvoza.

Virus pronađen na dasci za sečenje lososa

Kina je vodeći svetski kupac mesa, sa gotovo 4 miliona tona godišnje, piše reuters. Nakon izveštaja da u Pekingu ima 79 novih slučajeva virusa korona, poslednjih nekoliko dana strahuje se da su 'stvari' opet izmakle kontroli.

Ovo je najveći broj obolelih od februara, a većina ih je povezana sa najvećom veleprodajnom pijacom u Aziji "Xinfadi". Čak je 11 naselja u njenoj okolini i 10 ostalih u blizini druge, zapečaćeno, a 90.000 stanovnika podvrgnuto je testovima.

Meso zmija sa lokalne pijace, izvor smrtonosnog korona virusa?

Medijski izveštaji izazvala li su zabrinutost da bi proizvodi na tržištu mogli da budu kontaminirani virusom, nakon što je pronađen na dasci za sečenje koja se koristi za rukovanje lososom. Glavni supermarketi u gradovima širom Kine sklonili su losose s polica ovog vikenda, a norveški dobavljači saopštili su kako je u ponedeljak uvoz ribe zaustavljen.

Juče (srijeda) je norveški ministar ribarstva i plodova mora izjavio kako su kineske i norveške vlasti zaključile da ta riba nije izvor SARS-CoV-2, koji je pronađen na daskama za rezanje na veleprodajnom tržištu hrane u Pekingu.

Pojačavaju inspekcije pijaca

Kineske vlasti su izjavile da su uzorci uzeti iz prehrambenih proizvoda koji se prodaju na tržnicama u gradu, do sada su svi bili testirani na virus, provincije uključujući "Guangdong", "Henan", "Hebei" i "Yunnan", kao i opština "Tianjin", najavile su da će se pojačati provere bezbednosti hrane.

Uprava za regulisanje tržišta "Guangdong"-a na svojoj veb stranici objavila je da bi testiranje nukleinskih kiselina trebalo obavljati na ključnim namirnicama, uključujući svežu i smrznutu svinetinu, govedinu, jagnjetinu, piletinu i plodove mora, a posebno uvoznu smrznutu hranu. Napomenuli su i da bi poljoprivredna tržišta, hladnjače, supermarketi i ugostiteljski objekti trebalo da budu pregledani.

Grad Tianjin počeo je da radi testove na COVID-19 uveženog mesa koji stiže u luku, ali nije poznato koji se deo tereta kontrološe. Strože kontrole mogle bi da uznemire kupce zbog kupovine robe iz inostranstva, a jedan uvoznik živine rekao je da je zabrinut kako bi vlada mogla kratkoročno da obustavi uvoz.

Pored toga, provere smrznutog mesa podižu cenu živih svinja, jer bi inspekcije mogle da povećaju potražnju za svežim mesom, rekao je trgovac sa sedištem u Henan-u.

Dozvoljena gradnja farmi u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 miliona svinja

Podsećamo, u Kini je dozvoljena i izgradnja farmi u blizinu gradova, a u njima će se uzgajati čak 200 miliona svinja kako bi nadoknadili potražnju za njihovim mesom. 


Tagovi

Kina COVID-19 Virus korona Peking Kontrole mesa Losos Uvoz Cena Sveže meso


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.