Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno tržište
  • 24.04.2020. 07:30

Veća potražnja za osnovnim namirnicama, a manja za vrhunskim sirevima i skupljim mesom

Pandemija koronavirusa donijela je dosad neviđene izazove za poljoprivredno – prehrambeni sektor EU. Zatvaranje kafića, restorana i hotela utjecalo je i na potražnju za pojedine proizvode, a sektor se morao prilagodio novim okolnostima.

Foto: Depositphotos/eugenehill
  • 685
  • 75
  • 0

Izbijanje koronavirusa donijelo je dosad neviđene izazove za poljoprivredno – prehrambeni sektor Europske unije (EU). Međutim, on se prilagodio novim okolnostima, uključujući i logističke poteškoće kao i veliku potražnju za određenim proizvodima uz potporu Europske komisije.

Smanjena potražnja vina, vrhunskih sireva i mesnih odrezaka

Zatvaranje uslužnih djelatnosti poput kafića, restorana, barova i hotela, uvelike je utjecalo na poljoprivredne proizvođače i potražnju za njihovim proizvodima. Naime, najosnovnije namirnice poput tjestenine, brašna, konzerviranog voća i povrća bilježe veliku potražnju jer su potrošači kod kuće i prisiljeni su sami spremati hranu.

Zatvaranje restorana i kafića utječe i na potrošnju vina: Predviđa se pad prodaje

Istovremeno, za proizvodima poput kvalitetnih mesnih odrezaka (bifteka), vina i specijalnih sireva, potražnja je značajno smanjena jer se obično konzumiraju u restoranima i hotelima, piše u izvješću Europske komisije. 

Smanjenje proizvodnje žitarica, šećerne repe i uljane repice

Proizvodnja žitarica u EU ove sezone dostiže 298 milijuna tona, što je 4,5% više od petogodišnjeg prosjeka, a očekuje se da će se blago smanjiti na 287.8 milijuna tona tijekom iduće sezone.

Očekivano je da će proizvodnja uljane repice dostići dvanaestogodišnji minimum sa 14,9 milijuna tona, zbog smanjenja proizvodnih površina.

S obzirom da biljni proteini postaju sve popularniji, proizvodnja kultura bogatim njima trebala bi porasti na 4,5 milijuna tona što je 4% više u odnosu na prošlu godinu.

Raste proizvodnja mahunarki i za stoku i za ljude - je li EU spremna?

Proizvodnja šećera će biti smanjena na 17,4 milijuna tona zbog smanjenja proizvodnih površina, a na potrošnju također utječe zatvaranja kafića i restorana unatoč porastu kućne potrošnje.

Povećala se maloprodaja maslinovog ulja

Proizvodnja maslinovog ulja je dosegla blizu 2 milijuna tona što je 15% manje u odnosu na prošlu godinu. Zbog velikih zaliha, opća dostupnost je i dalje velika.

Kakvu hranu Europljani kupuju tijekom pandemije koronavirusa?

Nakon provedbe mjera zatvaranja uslužnih djelatnosti povećala se maloprodaja ulja, a pogotovo u zemljama koje ga proizvode, što bi zajedno s niskim cijenama trebalo dovesti do oporavka potrošnje.

Pada proizvodnja jabuka?

Kada je riječ o sektoru voća i povrća, očekuje se da potražnja za svježim jabukama bude iznad prosjeka zahvaljujući povećanoj domaćoj potrošnji. Procjenjuje se da će proizvodnja tog voća pasti na 10,8 milijuna tona.

Učinak krize na naranče će bit ograničen jer do berbe ima nekoliko mjeseci, a proizvedeno će biti oko 6,2 milijuna tona. Potražnja za svježim narančama kao i sokom u posljednje vrijeme se povećala.

Najniži rast proizvodnje mlijeka od 2012.

Prošle godine proizvodnja mlijeka u EU porasla je za samo 0,4% što je najniži rast od 2012. godine. Tijekom ove godine očekuje se sličan rast.

Ograničavajuće mjere mogle bi dovesti u pitanje logistiku prikupljanja i isporuku hrane, a uz to i smanjena raspoloživost radne snage vodi ka preferiranju manje proizvodno zahtjevnih mliječnih proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede: Otkupljeno je 20 tona mliječnih proizvoda

Potrošnja sira do 2020. godine porasla je za 0,3%, a izvoz bi mogao nastaviti rasti zahvaljujući potražnji na azijskom tržištu, što bi dovelo do ukupnog povećanja proizvodnje te namirnice. Međutim, kao što smo spomenuli, zatvaranje restorana utjecalo je na visokokvalitetne sireve, koji se uglavnom ondje konzumiraju.

Zbog niske cijene najtraženija perad

Tijekom prošle godine proizvodnja govedine je pala zbog niskih cijena, a dodatni se pad očekuje i ove. Pandemija utječe i na taj sektor, također zbog zatvaranja uslužnih djelatnosti. Niža potražnja i manja dostupnost rezultirat će daljnjim smanjenjem potrošnje.

Proizvodnja i potražnja za mesom peradi stalno raste, a to se očekuje i tijekom ove godine jer je jefitnija u odnosu na ostale vrste.

Cijena svinjskog mesa skočila za 69,3%

Kod svinjskog mesa se također očekuje blagi porast uz stalnu potražnju iz azijskih zemalja gdje je afrička svinjska kuga utjecala na proizvodnju. Očekuje se da će izvoz te namirnice iz EU porasti za 12%. Na ovaj sektor ne bi trebala utjecati pandemija, a potrošnja bi mogla pasti zbog visokih cijena.

I na sektor ovčjeg i kozjeg mesa je utjecala ova kriza jer se sezonska potražnja tijekom Uskrsa i pred Ramazan nije ostvarila, a unatoč tome potražnja bi ove godine trebala ostati stabilna.


Tagovi

Poljoprivredno-prehrambeni sektor Potražnja Proizvodnja Sirevi Mlijeko Meso Ulje Šećer Koronavirus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]