Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varaždinski klipič
  • 06.10.2020. 16:30
  • Varaždinska, Varaždin

Varaždinski klipič 27. hrvatski proizvod zaštićen na razini EU

Proces zaštite naziva započeo je u veljači 2017. godine, kada je Udruga kuhara Varaždinske županije podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
  • 144
  • 101
  • 0

Od danas se na popisu zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla nalazi i Varaždinski klipič, 27. po redu registriran hrvatski proizvod, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Proces zaštite naziva započeo je u veljači 2017. godine, kada je Udruga kuhara Varaždinske županije podnijela Ministarstvu zahtjev za zaštitu oznake, a područje proizvodnje obuhvaća zemljopisne prostore te županije. Europska komisija je u Službenom listu EU od 6. listopada 2020. godine objavila da je upisan u registar.

"Varaždinski klipič je ručno rađeno pšenično mliječno pecivo proizvedeno od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog (ili biljnog) ulja, kvasca, šećera te soli od kojih se radi tanko tijesto koje se potom razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 cm koji s obje strane moraju imati po 4 nabora. Površina prutića premazuje se jajem i posipa sjemenkama kumina", pojašnjavaju iz Udruge kuhara.

Nadalje, pečeni klipič je hrskav, mliječno-kiselkastog okusa koji na nepcima prvotno ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima. Izvana je tamno žute do zlatne boje, glatke i čvrste konzistencije, dok je unutarnja tekstura bijele boje, mekana i rahla. 

27 registriranih proizvoda

Podsjećamo, nedavno se popisu pridružio i Brački varenik. Riječ je o proizvodu koji se koristi kao dodatak jelima, a dobiva se ukuhavanjem ocijeđenog soka svježeg ili prosušenog grožđa autohtonih sorata vinove loze.

Brački varenik 26. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije

Uz sada registrirani naziv Varaždinski klipič, drugi već registrirani proizvodi su: Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl i Brački varenik.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Varaždinski klipič Registar ZOZP Europska unija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]