Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vanjskotrgovinska razmjena
  • 16.11.2020. 12:00

Uvoz smanjen, rastao izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Deficit vanjskotrgovinske razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda smanjen je u prvih osam mjeseci 2020., pokazuju privremeni podaci DZS-a.

Foto: Bigstock/ Standret
  • 158
  • 26
  • 0

U prvih osam mjeseci 2020. godine smanjen je deficit vanjskotrgovinske razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 24% (više od 226 milijuna eura) u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznosi 717.5 milijuna eura, privremeni su to podaci Državnog zavoda za statistiku. 

Tako je vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda porasla za 3,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine odnosno za 45,8 milijuna eura, dok je vrijednost uvoza smanjena za 7,6% ili više od 180 milijuna eura, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Stupanj pokrivenosti uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u razdoblju od siječnja do kolovoza 2020. godine iznosi 67,07% i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine povećan je za više od 7%. Tako je u promatranom razdoblju veći za 5,48% od stupnja pokrivenosti uvoza izvozom za nepoljoprivredne proizvode“, pojašnjavaju. 

Najveći rast izvoza zabilježile žitarice, a pad kakao

Tijekom navedenog razdoblja porastao je izvoz žitarica (53,3 milijuna eura više), koje u istom periodu ostaju najznačajniji proizvodi u izvozu, zatim proizvoda od žitarica, brašna, škroba ili mlijeka i slastičarskih proizvoda (12,2 milijuna eura više), riba i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralješnjaka (11milijuna eura više), živih životinja (8,3 milijuna eura više) te ostataka i otpadaka od prehrambene industrije i pripremljene životinjske hrane (6,3 milijuna eura više). 

Najveći pad vrijednosti uvoza u navedenom razdoblju u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježen je kod mesa i jestivih klaoničkih proizvoda za 36,8 milijuna eura, dok je najveći pad vrijednosti izvoza zabilježen kod kakaa i kakao proizvoda za 15,2 milijuna eura. 

FAO: Cijene hrane rasle i u listopadu, jedino meso zabilježilo pad

Najznačajnija tržišta vanjskotrgovinske razmjene RH predstavljaju države EU-a i CEFTE. Izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržište EU, u razdoblju od siječnja do kolovoza 2020. godine, ostvareno je 65,6 % ukupne vrijednosti, a izvozom u države CEFTE 24,7 %. Vrijednost uvoza iz država članica EU činila je 86,3 % ukupne vrijednosti, a iz država CEFTE 7,7 %. 

Među najznačajnijim vanjskotrgovinskim partnerima Hrvatske ističu se Italija, Slovenija, Njemačka i Mađarska. Pri tome Hrvatska u promatranom razdoblju s Italijom ostvaruje suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, zaključuje se u objavi. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Vanjskotrgovinska razmjena Deficit Stupanj pokrivenosti Žitarice Meso Kakao Partneri DZS


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.