Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola hrane
  • 13.04.2022. 09:00

Ususret Uskrsu pojačan nadzor namirnica u prodaji - kontrolirat će se i cijene?

Posebna pozornost usmjerena je na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju za Uskrs, a to su jaja, luk, rotkvica, suhomesnati proizvodi, šunka, janjetina, boje za jaja i sl.

Foto: Depositphotos/MitaStockImages
  • 953
  • 199
  • 0

Državni inspektorat i ove godine, u tjednima prije Uskrsa, provodi pojačane nadzore klaonica, postrojenja za preradu mesa, mesnica, farmi kokoši nesilica, objekata za prikupljanje i isporuku jaja, trgovačkih lanaca i sličnih objekata.
 
U sklopu akcije 'Ususret Uskrsu' u kojoj sudjeluju veterinarski, sanitarni, poljoprivredni i tržišni inspektori Državnog inspektorata posebna pozornost usmjerena je na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju za Uskrs, a to su jaja, luk, rotkvica, suhomesnati proizvodi, šunka, janjetina, boje za jaja i sl.

Tako primjerice, poljoprivredni inspektori nadziru usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje proizvoda. "Sanitarna inspekcija nadzire porijeklo, sljedivost, uvijete čuvanja i označavanja hrane, a poseban naglasak je stavljen na označavanje boja za jaja što uključuje provjeru pravilnog korištenja aditiva", pojasnili su iz Državnog inspektorata.

Kontrola izračuna akcijskih cijena

Postupaju li subjekti u poslovanju s hranom redovitu i u skladu sa Zakonom o hrani u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije nadzire veterinarska inspekcija koja u ovim nadzorima pojačano kontrolira postupke koji se temelje na sustavu analize opasnosti i upravljanja kritičnim kontrolnim točkama (HACCP). 

 S obzirom na pojačano oglašavanje trgovaca, tržišni inspektori Državnog inspektorata u nadolazećem tjednu, posebni naglasak stavit će na kontrolu prehrambenih proizvoda za koje trgovac poziva potrošače na kupnju dajući informacije o postojanju određene pogodnosti u pogledu cijene proizvoda ili načina na koji je ona izračunata (proizvodi oglašeni na akciji, gratis proizvodi i sl.). Također, tržišni inspektori nadzirat će i nepoštenu poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima.
 
"Akcija 'Ususret Uskrsu' koja se provodi u cilju zaštite zdravlja i prava potrošača nastavlja se i tijekom ovog tjedna", najavili su iz Državnog inspektorata.


Tagovi

Državni inspektorat Namirnice Kontrola hrane Uskrs


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?