Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz govedine
  • 23.05.2021. 18:00

Urugvaj postao najvažniji dobavljač govedine za EU? Ne, to nije govedina

U prva dva meseca ove godine iz Urugvaja je uvezeno preko 27.100 tone govedine. Tek 6.750 tona odnosi se na meso.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 490
  • 26
  • 0

Uvoz govedine u Evropsku uniju u prva dva meseca ove godine povećao se za 19 odsto, na 51.530 tona u odnosu na isto razdoblje 2020. Više od pola, 52,7 odsto, odnosno 27.143 tone dolaze iz Urugvaja. 

Prošle godine je iz te zemlje uvezeno 50.800 tone, dakle manje od količine uvezene u prva dva meseca. Logično je pitati se: Da li je Urugvaj postao najvažniji dobavljač govedine iz trećih zemalja? 

Ali, većina isporuke odnosi se na goveđu mast, čak 20.400 tona, a reč je o proizvodu koji 2020. godine iz te zemlje čak nije ni uvežen u EU, piše topagrar

Kada je reč o drugim velikim dobavljačima ove vrste mesa, uključujući Brazil, Argentinu, Australiju i SAD, oni su izvezli govedine za 25 do 50 odsto manje u države članice tokom razmatranog razdoblja. 

Tablica: EU uvoz govedine i žive stoke:

Stoga je nemačko Udruženje mesne industrije (VDF) jasno dalo do znanja da se podaci Evropske komisije o trgovini govedinom pogrešno tumače.

"Zabluda je ako se Urugvaj naziva najvećim dobavljačem govedine zbog snabdevanja goveđom masnoćom", njihova je reakcija na podatak koji je objavila tamošnja poljoprivredna služba za medije. 

Ističu kako je uvoz govedine, dakle mesa, u EU iz Urugvaja u prva dva meseca ove godine iznosio 6.600 tona, samo 400 iznad istog razdoblja prethodne godine. Najvažnija zemlja za uvoz te vrste mesa u EU ostaje Brazil sa 11.200 tona, iako je i taj uvoz smanjen za 3.700 u odnosu na prethodnu godinu.

Prema VDF-u, goveđa masnoća, odnosno loj koji se uvozi iz Urugvaja, istina, dolazi od stoke, ali je reč o nusproizvodu koji se ni po čemu ne može uporediti sa mesom. On se, između ostalog, koristi u prehrambenoj industriji za proizvodnju širokog spektra finalnih proizvoda. 

Takve se masti obično uvoze u nepravilnim intervalima i u jako oscilirajućim količinama. Slučajno je početkom godine uvoz ovog proizvoda bio veliki i gotovo isključivo iz Urugvaja, navodi VDF. Prošle godine ova sirovina došla je prvenstveno iz Argentine.


Tagovi

Uvoz Govedina Goveđi loj Urugvaj Evropska unija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.