Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajina
  • 14.06.2020. 12:00

Ukrajina uvezla 300.000 tona krumpira - 14 puta više nego su očekivali

Ovo je do sada neviđena sezona krumpira u Ukrajini, a smatra se da je uvoz porastao zbog naglog pada domaće proizvodnje i visokih cijena. Upitna je situacija i s budućim prinosom zbog nedostatka vlage u središnjim i južnim regijama, dok u zapadnim regijama obline kiše rezultiraju gubitkom i širenjem bolesti.

Foto: Maja Celing Celić
  • 190
  • 14
  • 0

"Sezona krumpira 2019/2020. godine u Ukrajini pokazala se do sada neviđena u čitavoj povijesti našeg praćenja", stoji u izvješću tržišne informacijske tvrtke Fruit-Inform. Naime, prema njihovim jesenskim prognozama očekivali su porast uvoza do 21.000 tona. Međutim, u ožujku je uvoz iznosio vrtoglavih 300.000 tona. Vjeruju i da su stvarne količine čak 450.000 tona, a da će službeni podaci najvnajvjerojatnije varirati između 315.000 i 325.000 tona.

Naime, takva se razlika temelji na nebrojenoj količini krumpira uzvezenog iz Rusije preko nekontroliranih dijelova granice u gradu Donjeck koji je pod Luganskom oblasti.

Zašto je uvoz toliko porastao? 

Prvo, na samom početku prošlogodišnje sezone ukrajinski su mediji izašli s informacijom o naglom padu domaće proizvodnje krumpira, a Ukrajina ga je, u uvjetima umjetnog deficita, u srpnju počela uvoziti. Drugo, cijene u toj zemlji bile su mnogo veće nego u susjednim zemljama, stoga su uvoznici mogli nastaviti s isporukom iz Bjelorusije i Rusije, piše potatonewstoday.

Službena statistika pokazuje da je ukrajinska proizvodnja krumpira jedna od najgorih tijekom posljednjih 5 sezona te da je 2019. proizvedeno samo 20,6 milijuna tona. Tako oštar pad proizvodnje temelji se na smanjenju prinosa za 9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uzgajivači povezuju pad svojih prinosa s lošim vremenskim uvjetima. Početkom ljeta dio nasada jednostavno je uništen zbog obilnih padalina.

Ukrajina ove godine postavlja rekord u izvozu žitarica i brašna

Tako je na ukrajinskom tržištu ukupna ponuda pala za 8%. U međuvremenu, cijene u travnju 2020. bile su slične onima utvrđenim u istom mjesecu prethodne godine.

Uvoz obuzdao rast cijena i rezultirao manjom potražnjom

Međutim, prošle godine su cijene krumpira rasle zahvaljujući prilično velikoj potražnji na izvoznom tržištu, dok je ove godine situacija bila potpuno suprotna. Redovan uvoz obuzdao je rast cijena i rezultirao manjom potražnjom.

Prema proizvođačima, njihove prodajne stope bile su sredinom svibnja prilično niske, unatoč kraju sezone. Istodobno je rasla opskrba ranim krumpirom također vršeći pritisak na prodajne stope prošlogodišnjih proizvoda.

Što misle proizvođači koji ulaze u novu sezonu?

Jedan od najvećih sudionika na tržištu već je rekao kako planira značajno smanjiti površinu pod krumpirom. Osim toga, neki manji uzgajivači također planiraju smanjiti svoje površine, posebno u slučaju nasada bez navodnjavanja.

U međuvremenu, na tržište izlaze novi igrači koji ili nikada nisu uzgajali krumpir, ili su ih proizvodili samo za svoje potrebe. Dakle, unatoč najavljenim planovima za smanjenje zasađenih površina, komercijalni segment proizvodnje tog povrća vjerojatno se neće znatno promijeniti. Što se tiče kućanstava, njihova zasađena površina najvjerojatnije će se proširiti s obzirom na visoke cijene tog povrća dvije godine zaredom.

Upitna kvaliteta zbog suše i pojave bolesti

Ako su prinosi prosječni, Ukrajina može izvaditi 21,7 milijuna tona krumpira, a ukupna opskrba će porasti za 5%. Međutim, situacija s kvalitetom buduće žetve upitna je, jer - zbog nedostatka vlage u tlu, uzgajivači iz središnjih i južnih regija očekuju pad prinosa. U međuvremenu, obilne kiše u zapadnim regijama rezultirale su i gubitkom usjeva i širenjem bolesti, što će također negativno utjecati na kvalitetu.

I Ukrajina će ograničiti izvoz kukuruza?

Što se tiče prodaje, izvoz ranog krumpira najvjerojatnije će biti minimalan, jer je Bjelorusija, glavni uvoznik, promijenila svoje zahtjeve za dokumentacijom, a ukrajinski uzgajivači nisu bili spremni za to. Što se tiče izvoza kasnijeg, sve će ovisiti o kvaliteti i situaciji u europskim zemljama.

Kada je riječ o domaćem ukrajinskom tržištu, sve je više proizvođača koji kažu da su spremni raditi s trgovačkim lancima. Uzgajivači su u prosjeku planirali prodati 23% svojih usjeva kroz lance supermarketa u sezoni 2019/2020, a taj je udio porastao na 34% u sezoni 2020/2021. To nije neočekivani trend, jer su, pod karantenskim uvjetima trgovački lanci bili jedini stabilni kanali prodaje, dok su veleprodajna i maloprodajna tržišta neredovno radila.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Ukrajina Uvoz krumpira Sezona krumpira Izvoz krumpira


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.