Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krivotvoreno ulje
  • 22.05.2019. 09:00

Uhićeni za lažno maslinovo ulje - Nijemce i Talijane varali godinama

Kriminalna skupina je ulje kupovala za oko 1,2 eura po litri, a prodavali ga, nakon što su mu dodali različite boje i drugo ulje, po 10 do 15 eura, dakle za deset puta višu cijenu.

Foto: Depositphotos/Imaginechina-Editorial
  • 5.237
  • 589
  • 0

Uhićena je 24 osoba u akciji Eurojusta, Talijanskog javnog tužiteljstva iz Foggie u bliskoj suradnji s njemačkim vlastima, čime je razbijena organizirana kriminalna skupna koja je krivotvorila i trgovala patvorenim maslinovim uljem u Njemačkoj i Italiji. 

Ukupna šteta iznosila je najmanje 8 milijuna eura, izvijestila je Eurojust, Jedinica za pravosudnu suradnju EU-a, proteklog tjedna. 

Maslinovo ulje, koje potječe iz Apulije u južnoj Italiji, pomiješano je s različitim tvarima, kao što su klorofil, beta-karoten i sojino ulje, kako bi se modificirala njegova boja. Proizvod je na njemačko tržište distribuiran dulje vrijeme kao ekstra djevičansko maslinovo ulje, uglavnom u restorane i trgovine u Stuttgartu, Frankfurtu i Berlinu, kao i restorane i supermarkete diljem Italije.

EK u suradnji s državama članicama staje na kraj patvorenju maslinovog ulja?

Istrage u Foggii pokrenute su 2015. godine nakon što je talijansko Ministarstvo zdravstva upozorilo na prodaju krivotvorenog maslinovog ulja i prethodni zahtjev njemačkog Federalnog ureda za zaštitu potrošača i sigurnost hrane (BVL). Postupak je prenesen s njemačkog na talijanske vlasti. Istragu su otvorili i provodili talijanski karabinjeri za zdravstvenu sigurnost (NAS), specijalizirana jedinica talijanske policije, u bliskom kontaktu s njemačkim policijskim snagama.

Pripadnici organizirane kriminalne skupine navodno su bili uključeni u proizvodnju i trgovinu krivotvorenim maslinovim uljem i osumnjičeni su za ilegalno trgovanje, sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji, zlouporabu prehrambenih proizvoda i druga kaznena djela. 

Oni su svakih 15 dana u Njemačku slali 23.000 litre ulja s primjesama. Tijekom istrage, karabinjeri su zaplijenili više od 150.000 litara patvorenog maslinovog ulja za prodaju. Kriminalna skupina je na godišnjoj razini kupila više od milijun litara ulja koje su kasnije falsificirali. 

Ulje su kupovali za oko 1,2 eura po litri, a prodavali ga, nakon što su mu dodali različite boje i drugo ulje, po 10 do 15 eura, dakle za deset puta višu cijenu. 

Vođu kriminalne skupine smatra se najvećim krivotvoriteljem maslinova ulja u Italiji. 


Tagovi

Krivotvoreno ulje Maslinovo ulje Modificirana boja Organizirani kriminal Eurojust


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]