Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrana
  • 23.08.2020. 18:00

Ugostiteljska branša: U Britaniji vlada plaća pola obroka, u Kini gostima smanjuju porcije

Pandemija značajno mijenja navike građana čitavog svijeta, vlade tjera na donošenje odluka kojima žele pomoći sektoru ugostiteljstva, ali i osvješćuje kada je u pitanju ono bez čega ne možemo - hrana.

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 163
  • 372
  • 0

Prema inicijativi pod nazivom "Eat out to help out" koja je namijenjena pomoći ugostiteljskom sektoru, britanska vlada plaća 50% obroka pojedenog ponedjeljkom, utorkom i srijedom u kafićima, restoranima i pubovima. 

Kancelar Rishi Sunak rekao je kako su brojke posjetitelja nevjerojatne. Već prvi dan je bilo 19% više ljudi u odnosu na prethodni, navodi bbc

Na ovaj program prijavilo se 83.068 ugostiteljskih objekata uključuju lance brze hrane poput McDonald'sa i KFC-a, kao i mnoštvo lokalnih pubova, restorana i kafića, a vlada je za tu aktivnost izdvojila 500 milijuna funti. Naime, podaci pokazuju da je u travnju 80% ugostiteljskih tvrtki prestalo s trgovinom te da je 1,4 milijuna radnih mjesta bilo pod upitnikom. 

"Za sada ne postoje ograničenja koliko se popusta može dobiti ni za koliko ljudi, a oni vrijede samo za hranu i bezalkoholna pića. Također, u to nije uključena dostava, već se mora jesti u prostorijama objekata“, pojasnio je Sunak.

Kampanja protiv bacanja hrane 

Problem s količinom hrane tema je diljem svijeta, posebno u Kini. Kako bi osvijestili građane, popularni pekinški restoran Quanjude provodi kampanju "Ne naručujte više nego što možete pojesti". Ovo je jedna od brojnih inicijativa koja se od prošloga tjedna provodi u toj zemlji nakon što je predsjednik Xi Jinping rekao da su takve prakse sramotne, pogotovo u vrijeme dok se svijet bori s pandemijom. 

Praktični savjeti kako smanjiti bacanje hrane

Lokalne udruge pozvale su restorane da nude manje porcije, dok su neki uveli i kazne za bacanje hrane. Jedan je restoran čak počeo vagati večere, ali se ubrzo povukao nakon što je naišao na žestoke kritike, piše Reuters.

"Proaktivno smo reagirali", rekao je Wang Xiaoshan, generalni direktor poslovnice Quanjude u pekinškom okrugu Qianmen. Njegovi zaposlenici sada preporučuju gostima koliku količinu trebaju uzeti, a također ih mole da ostatke ponesu kući. 

"Sretni smo što trenutno imamo dovoljne količine hrane i to bi trebalo tako i ostati. Pozdravljam ovu kampanju“, rekao je jedan od stanovnika. 


Tagovi

Velika Britanija Ugostiteljstvo Pomoć Hrana Peking Bacanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.