Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doniranje hrane
  • 10.09.2020. 16:30

U prvoj polovici 2020. donirano 930.424 kg hrane

Bitno nam je omogućiti sve preduvjete da sigurna i kvalitetna hrana, a koja bi iz određenih razloga mogla završiti kao otpad, pronađe svoj put do osoba u potrebi, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Jumpstory
  • 55
  • 59
  • 0

U prvoj polovici 2020. godine donirano je 930.424 kg hrane, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako su objavili, općenito su podaci o količini donirane hrane u blagom porastu u odnosu na prvu polovicu 2019. godine (875.494 kg), i to unatoč otegotnim okolnostima uslijed epidemioloških mjera.

Od velike pomoći za vrijeme pandemije, u provedbi izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju u sklopu koje je otkupljeno oko 176 tona mliječnih proizvoda imao je IT sustav za doniranje hrane - e doniranje. Proizvodi su, pak, besplatno distribuirani prema 78 posrednika u lancu doniranja te su na kraju našli svoj put do osoba u potrebi.

Olakšana preraspodjela viškova hrane 

Ministarstvo zadnjih godina intenzivno radi na unapređenju sustava doniranja hrane u Republici Hrvatskoj te povećanju količina donirane hrane. 

"Bitno nam je omogućiti sve preduvjete da sigurna i kvalitetna hrana, a koja bi iz određenih razloga mogla završiti kao otpad, pronađe svoj put do osoba u potrebi. Veliku ulogu u cijelom tom procesu odigrao je sustav e-doniranje kojim se olakšava i ubrzava preraspodjela viškova hrane i omogućuje bolja komunikacija između donatora i posrednika te kontinuiranu suradnju sa svim dionicima u lancu doniranja hrane, a kojeg smo kao pilot projekt pokrenuli 2018. godine. 

Nastavljamo raditi na povećanju broja donatora u IT sustavu za doniranje hrane te koristimo i ovu priliku za poziv svim subjektima u poslovanju s hranom i humanitarnim organizacijama koje se bave posredovanjem u doniranju hrane da se uključe te doprinesu društveno i okolišno odgovornom te socijalno osjetljivom poslovanju svojih tvrtki, odnosno udruženja“, ističu iz Ministarstva.

Mjere pomoći malim mljekarama: otkupljeno i donirano 80 tona mliječnih proizvoda

Korištenje sustava je dobrovoljno i besplatno za sve korisnike. Donatorima se omogućava da na jednostavan i brz način izvrše podjelu viškova hrane namijenjene osobama u potrebi, a posrednicima u lancu doniranja hrane da na jednostavan i transparentan način dođu do hrane za svoje korisnike.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Hrana Doniranje IT sustav Višak Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.