Sve više poljoprivrednih gospodarstava Podravine proizvodi grašak za potrebe "Podravke".
Na podravskim poljima koprivničke "Podravke" traje berba graška. Posijan je na 95 hektara tvrtkinih površina dok su ga na 30-ak hektara uzgojili tvrtkini kooperanti. Berba se obavlja posebnim kombajnom kojeg je u tu svrhu "Podravka" kupila prošle godine.
"Očekujemo da ćemo nabrati između 600 i 700 tona. Kvaliteta je dobra, jer grašku je odgovaralo to što se prilično dugo izmjenjivalo kišno i suho vrijeme, mada su ove visoke temperature posljednjih dana, malo usporile nalijevanje zrna. No sve u svemu, zadovoljni smo", ističe Goran Kovačić iz Podravkinog sektora poljoprivrede.
Čim se jedna traktorska prikolica napuni graškom, povrće se odvozi u Podravkinu tvornicu "Kalnik" u Varaždin. Od berbe do početka proizvodnje tako prođe svega nekoliko sati.
"Drago nam je što smo uspjeli animirati ovdašnje OPG-ove da se ponovno okrenu proizvodnji povrća za potrebe naše najveće prehrambene industrije. Već sada 80% sirovina nabavljamo u Hrvatskoj, a cilj nam je da za nekoliko godina u potpunosti koristimo isključivo domaće povrće. Tvrtka će tako dobivati svježu i kvalitetnu sirovinu, a poljoprivrednici sigurnog otkupljivača i cijenu koja će im posao učiniti isplativim", doznali smo od Zlatka Đelekovčana, direktora Službe nabave primarnih sirovina "Podravke".
S obzirom da tvornica "Kalnik" dnevno može preraditi samo 60 tona graška, berba će potrajati još tjedan dana. Trenutno se bere sorta winner.
Povezana biljna vrsta
Fotoprilog
Tagovi
Autorica