Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavili su "Skupno izvješće Europske unije o trendovima i izvorima zoonoza, uzročnicima zoonoza i pojavama bolesti koje se prenose hranom za 2016. godinu".
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavili su "Skupno izvješće Europske unije o trendovima i izvorima zoonoza, uzročnicima zoonoza i pojavama bolesti koje se prenose hranom za 2016. godinu", u koje su uključeni i relevantni podaci Republike Hrvatske. U izvješću se navodi kako se broj slučajeva oboljenja ljudi uzrokovanih s bakterijom Salmonella Enteritidis u EU povećao za 3% u odnosu na 2014. godinu. U istom se razdoblju prevalencija kod kokoši nesilica povećala s 0,7% na 1,21%.
"Iako je smanjenje prevalencije salmoneloze bilo uspješno na razini EU tijekom zadnjih 10 godina, nedavne pojave bolesti uzrokovane S. Enteritidis doprinijela su promjeni tog trenda kod ljudi i peradi", navodi Marta Hugas, EFSA-ina glavna znanstvenica, te zaključuje u nastavku: "Stoga će, za razumijevanje razloga navedenih promjena, od ključne važnosti biti daljnja istraživanja nadležnih tijela u području javnog zdravstva i sigurnosti hrane."
Bakterije iz roda Campylobacter, najčešće su prijavljivani patogeni uzročnici u hrani, utvrđeni u 246.307 slučajeva što predstavlja povećanje od 6,1% u usporedbi s 2015. godinom. Unatoč velikom broju slučajeva, smrtnost je bila niska (0,03%). Visoke razine bakterija roda Campylobacter utvrđene su u piletini.
Listerioze, koje općenito imaju teže simptome, imale su za posljedicu hospitalizaciju oboljelih u 97% prijavljenih slučajeva. U 2016. godini nastavio se rast broja oboljelih, s 2.536 slučajeva oboljenja ljudi (povećanje od 9,3%) i 247 smrtnih slučajeva. Većina smrtnih slučajeva utvrđena je kod osoba starijih od 64 godine (stopa smrtnosti od 18,9%). Osobe iznad 84 godine posebno su izložene riziku (stopa smrtnosti od 26,1%). Bakterije iz roda Listeria u rijetkim slučajevima prekoračuju propisane vrijednosti u "spremnoj za konzumaciju".
Ukupno 4.786 prijavljenih pojava bolesti koje se prenose hranom u 2016. godini predstavlja neznatno povećanje u odnosu na 2015. godinu (4.362 pojava bolesti koje se prenose hranom), te je taj broj sličan prosječnom broju pojava bolesti u EU u razdoblju 2010.-2016. godine. Pojava bolesti koje se prenose hranom uzrokovane bakterijama roda Salmonella su u porastu, dok je serotip S. Enteritidis uzročnik svake šeste pojave bolesti koje se prenose hranom u 2016. godine.
Bakterije roda Salmonella bile su najčešći uzrok pojava bolesti koje se prenose hranom (22,3%), što predstavlja porast od 11,5% u odnosu na 2015. godinu. One su uzrokovale najveći broj hospitalizacija (1.766 slučajeva, što čini 45,6% od svih hospitaliziranih slučajeva) i smrtnih slučajeva (10 slučajeva, što čini 50% od svih smrtnih slučajeva kod pojava bolesti koje se prenose hranom). Bakterije iz roda Salmonella utvrđene u jajima uzrokovale su najveći broj pojava bolesti (1.882 slučaja). Serotip S. Enteritidis odgovoran je ne samo za većinu salmoneloza, već i za većinu svih pojava bolesti koje se prenose hranom.
Foto: VBaleha/bigstockphoto.com
Izvori
Tagovi