Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrija šećera
  • 30.12.2018. 10:30

Tri u jedan: Hrvatske šećerane su odsada Hrvatska industrija šećera

Osniva se zajednička tvrtka. Tri hrvatske šećerane postaju jedna - Hrvatska industrija šećera.

Foto: Pixabay/distel2610
  • 2.741
  • 130
  • 0

Tvornica šećera Osijek, Viro tvornica šećera i županjska Sladorana tri su hrvatske tvornice šećera koje su se usuglasile u jednom - osnivaju zajedničku tvrtku koja će obavljati djelatnosti objedinjene proizvodnje i prodaje šećera na tržištu pod radnim nazivom "Hrvatska industrija šećera".

Kako piše Glas Slavonije, Tvornica šećera Osijek d.o.o. (u sastavu Žito grupe Osijek), Viro tvornica šećera d.d. (Zagreb) i Sladorana d.o.o. (Županja; u većinskom vlasništvu Vira) potpisale su ugovor na temelju kojeg će "udružiti svoje proizvodne kapacitete, znanje i poslovno iskustvo te zajednički osnovati novo trgovačko društvo koje će obavljati djelatnosti objedinjene proizvodnje i prodaje šećera na tržištu pod radnim nazivom "Hrvatska industrija šećera". 

Prema priopćenju o novom društvu, Tvornica šećera Osijek držat će 40 posto udjela, a Viro tvornica šećera i Sladorana zajedno 60 posto.

Konkurencija regionalnim i drugim EU i globalnim sudionicima

"Osnovni je cilj objedinjavanja hrvatske industrije šećera stvaranje većeg i efikasnijeg poslovnog sustava koji u uvjetima rastuće liberalizacije i pojačane konkurencije na europskom tržištu nakon ukidanja sustava proizvodnih ograničenja može na ekonomski održiv način konkurirati regionalnim i drugim europskim i globalnim sudionicima na tržištu šećera na kojem djeluje i hrvatska industrija šećera. Ekonomski održivo poslovanje hrvatske šećerne industrije jamac je očuvanja i nastavka strateški važne proizvodnje šećerne repe u Hrvatskoj koja ima nezamjenjivo mjesto u plodoredu biljnih kultura", navodi se u priopćenju udruženih šećerana. 

Kada će novo društvo početi djelovati, ovisi o  odobrenju skupštine osnivača koja će se uskoro sazvati, ali i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Najveći benefit za proizvođače repe?

A što o svemu misle oni koji su ugovor potpisali? "To je ispunjenje moga sna. Najbolja stvar koja se mogla dogoditi i garancija da proizvodnja šećerne repe ostaje u Hrvatskoj", rekao je Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira. Sličnog je razmišljanja i Marko Pipunić, predsjednik Uprave Žito grupe. 

"Najveći benefit ovog našeg udruživanja imat će proizvođači repe, naši kooperanti u Slavoniji i Baranji, jer ćemo im se o ovakvom organizacijskom obliku moći posvetiti puno više", rekao je Pipunić.

Treba podsjetiti kako su proizvođači šećera glavni izvozni sektor hrvatskog agrara, na koje je naslonjeno više od tisuću kooperanata proizvođača šećerne repe. Prema objavljenim podacima, piše Glas Slavonije, domaće šećerane prošlu su poslovnu godinu završile s gubitkom, ponajprije zbog viška proizvedenog šećera na svjetskoj i europskoj razini, što je utjecalo na rušenje njegove cijene. No prema dostupnim podacima, zbog znatno manje proizvodnje šećera iz šećerne repe u ovogodišnjoj kampanji gotovo u cijeloj Europi, a riječ je o 15 - 20 posto ukupno manjoj proizvodnji, za analitičare je oporavak cijene šećera vrlo izvjestan. Već neko vrijeme cijene su u uzlaznom trendu i očekuje se potpuna stabilizacija i povratak na razine iz 2016. i 2017. godine, i to već u prvoj polovici iduće godine. 
 


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Industrija šećera Hrvatske šećerane Tvornica šećera Osijek Žito Viro Sladorana Šećerna repa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]