Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznaka zaštićenog porekla
  • 12.04.2021. 10:00

Tri srpska brenda biće zaštićena i u EU

Od okupljanja proizvođača, usvajanja originalnog recepta do sertifikacije. Proces zaštite dugo traje, ali su prednosti velike.

Foto: Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica
  • 255
  • 21
  • 0

Srbija ima 45 prehrambenih proizvoda sa zaštićenim geografskim oznakama, od čega je 11 sertifikovanih. Tri srpska brenda biće zaštićena i u Evropskoj uniji, prenosi RTS.

Deset puta veća potražnja od ponude

Posebnog je ukusa i mirisa zbog semena domaće kurtovke, podneblja, zemlje, recepta i načina pripreme. Zaštićeni leskovački ajvar proizvode četiri porodice, godišnje oko 50.000 tegli. Međutim, potražnja čuvenog specijaliteta je 10 puta veća.

"Stalno se na adresu Udruženja javljaju novi kupci, količine su velike. Da bismo sve to ispoštovali potrebno je što više ljudi, što više porodica da uđe u ovo Udruženje", kaže Milan Petković, predsednik Udruženja "Leskovački ajvar" .

Zašto je leskovačka paprika posebna? Od semena, klimata do ajvara

Kako je Stevica Marković iz ovog udruženja ranije rekao za Agroklub, opstanak na tržištu nije neizvestan, ali trebalo bi da se poveća broj proizvođača. Za sada se ovaj ajvar prodaje u marketima i na pijacama. Jedna tegla iznosi od 600 do 750 dinara što je, kaže, visoka i dobra cena koja je moguća zahvaljujući kvalitetu, ali i oznaci zaštićenog geografskog porekla koju leskovački ajvar ima gotovo 10 godina. 

Ručnom berbom ariljski malinari čuvaju kvalitet i oblik ploda. Kako se navodi u katalogu Ministarstva poljoprivrede "Autentična Srbija" brdsko planinski predeli ovog malinogorja, specifični klimatski uslovi, odabrani sortiment, poseban metod gajenja i ručna berba, ariljskoj malini daju poseban kvalitet koji se ogleda u izraženom ukusu, mirisu, boji i aromi.

Uz malinu na putu do međunarodnog sertifikata su i fruškogorski, lipov med i pirotski kačkavalj. Sami malinari se nadaju da će ovom oznakom dobiti bolju konkurentnost.

Očuvanje kvaliteta i povećanje proizvodnje

Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše kontrolne markice i sertifikaciju tradicionalnih proizvoda. Najveći problem je nelojalna konkurencija, naročito ističu proizvođači sremskog kulena, koji je treći proizvod zaštićen međunarodnom oznakom.

Zahvaljujući donaciji švajcarske vlade brendovi pod okriljem Saveza "Original Srbija" dobili su nova obeležja sa motivima folklora kraja iz kojeg potiču. Uz očuvanje kvaliteta neophodno je i povećanje proizvodnje.

Od okupljanja proizvođača, usvajanja originalnog recepta do sertifikacije. Proces zaštite dugo traje, ali su prednosti velike. Proizvodi sa zaštićenim imenom i poreklom su tri puta skuplji od ostalih i sve više se traže na stranom tržištu.


Tagovi

Oznaka geografskog porekla Međunarodna oznaka Prodaja u EU Sremski kulen Ariljska malina Leskovački ajvar


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.