Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dioksini
  • 25.11.2018. 07:30

Toksini u hrani: EFSA smanjila preporučena ograničenja za dioksin

Dioksini su kemikalije koje se povezuju s problemima u reproduktivnom zdravlju, imunološkom sustavu, s razinom hormona i zubnom caklinom. Najveća razina dioksina otkrivena je u tlu te u masnom tkivu životinja.

Foto: Pixabay/mediendozent
  • 451
  • 51
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) znatno je smanjila preporučena ograničenja kada je posrijedi količina dioksina i s njima povezanih toksina u hrani.

Dioksini su kemikalije koje se povezuju s problemima u reproduktivnom zdravlju, imunološkom sustavu, s razinama hormona i zubnom caklinom. Dioksini i toksini dioksinima nalik, poput polikloriranih bifenila (PBC) uglavnom su nusproizvod industrijskih aktivnosti i mogu se nakupiti u prehrambenom lancu, posebno u ribi, siru, jajima i mesnim prerađevinama.

Sporedan produkt industrijskih procesa

Novi podaci i tehnike izračuna koliko dioksini ostaju u organizmu uvjerili su EFSA-u da maksimalan tjedni unos dioksina sreže na dva pikograma (bilijunti dio grama) po kilogramu tjelesne mase, što je sedam puta manje od prethodnog limita, postavljenog 2001.

EFSA-ina revizija rizika od dioksina pokazala je da je prosječna izloženost svih dobnih skupina otprilike pet puta viša od dosad preporučenog limita.

"To izaziva veliku zabrinutost kad je zdravlje posrijedi", rekao je Ron Hoogenboom, šef radne skupine EFSA-e za dioksin. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, jedan od najtoksičnijih dioksina je tetraklorodibenzodioksin (TCDD).

Izloženost TCDD-u povezuje se sa slabljenjem imunološkog sustava, slabijim razvojem živčanog sustava, endokrinog sustavai reproduktivnih funkcija. Ti su spojevi sporedan produkt raznih industrijskih procesa. Smatraju se vrlo toksičnim, kancerogenim spojevima i teško razgradivim organskim zagađivačima.

Najviše ih ima u hrani životinjskog podrijetla

Kada je posrijedi hrana životinjskog podrijetla, dioksine nalazimo u mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, ribama i školjkašima. Najveća razina dioksina otkrivena je u tlu te u masnom tkivu životinja. Čak 96 posto izloženosti čovjeka dioksinu stiže iz hrane putem životinjskih masnoća, punomasnih mliječnih proizvoda, masne ribe (sardine, pastrva, tuna, losos, haringa).

Dioksini su povezani i s lošijom kvalitetom sjemena i zubne cakline te s višim razinama hormona koji stimuliraju rad štitnjače.

Nakon novih preporuka EFSA-e, Europska komisija pozvala je zemlje članice da poduzmu mjere za zaštitu potrošača.


Tagovi

Dioksin Kemikalije u hrani Hrana Reproduktivno zdravlje Imunološki sustav Hormoni EFSA


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije