Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Annapurna d.o.o
  • 24.10.2017. 07:30

Tempeh, tofu i sejtan iz pogona obitelji Kuzmić

U pogonima u Sv. Nedelji supružnici Vlatka i Miroslav Kuzmić proizvode sve traženije namirnice zdrave hrane od soje i pšenice. Riječ je o tempehu, tofuu, jogurtu od soje, kobasicama, hrenovkama ali i pšeničnim odrescima tzv. sejtanu.

Foto: Arhiva obitelji Kuzmić
  • 1.398
  • 88
  • 0

U pogonima u Svetoj Nedelji supružnici Vlatka i Miroslav Kuzmić proizvode sve traženije namirnice zdrave hrane od soje i pšenice. Riječ je o tempehu, tofuu, jogurtu od soje, kobasicama, hrenovkama ali i pšeničnim odrescima tzv. sejtanu. Medonosna je biljka čije se osušeno lišće na Dalekom Istoku koristi kao nadomjestak za duhan, a riječ je o soji. Visoko vrijednoj mahunarki koja se osim u ljudskoj koristi i u prehrani životinja.

Lecitin iz soje primjenjuje se i u farmaciji za više vrsta lijekova a u kozmetici, soja je dobar odabir kod izrade ulja mlijeka za tijelo, krema. Nemalo se ta biljka koristi i u prehrani makrobiotičara, vegana i vegetarijanaca, a ponajprije je riječ o sojinom siru odnosno tofuu (može biti i dimljen), sojinom jogurtu, tempehu, mlijeku i dr.

Zrelo zrno soje može se peći, kuhati, podvrgnuti vrenju

Zrelo zrno soje može se peći, pržiti i kuhati odnosno podvrgnuti vrenju od čega se proizvode prehrambene namirnice, a poznato je i ulje od soje. Ono se koristi za spravljanje margarina, u proizvodnji sapuna ali i drvnoprerađivačkoj industriji. U svojim pogonima u Sv. Nedelji Vlatka Kuzmić vlasnica obrta Annapurna d.o.o, vegetarijanka je već dva desetljeća i dugovijeko se druži sa sojom.Ova je godina kaže ona za soju bila loša, a zna to iz prve ruke, jer nabavlja dio sirovina od uzgajivača soje ponajviše iz Slavonije.

Dimljeni proizvodi (sejtan)

Za proizvode koje rade od soje poput tofua, tempeha, salam, jogurta, mlijeka najvažnija je sirovina, kaže gospođa Vlatka, pa zato od uzgajivača uzimaju probne uzorke soje kako bi bili sigurni u njenu kao i kao i kvalitetu svojih proizvoda, jer samo naizgled to nije moguće u(s)tvrditi. Provjerava se u takvim probama miris, količina dobivene tvari i dr. Kod nas bi ističe ona ponuda soje mogla biti bolja i kvalitetnija, pa su i to razlozi zašto se moraju okretati europskoj ponudi soje. Istodobno svoju prodaju namirnica šire i u Italiju, Sloveniju, Poljsku.

U Hrvatskoj raste potražnja za zdravim namiricama, a soja koja nije GMO kod Kuzmića je jedini odabir, to više jer u eko proizvodnji kakva je njihova ona je i zabranjena. Za kilogram tofua potrebno je oko 700 grama zrna soje, a tofu je dijetalna namirnica koja ne sadrži kolesterol već pospješuje njegovo smanjenje u organizmu. Sadrži željezo, fosfor, magnezij ,cink, vitamine B skupine, a tvari iz soje prevencija su malignim bolestima i tegobama žena kod menopauze. Smanjuje se i rizik od visokog tlaka kao i srčana i krvožilna oboljenja. U svetonedeljskim pogonima na oko 300 četvornih metara sa 11 zaposlenih proizvodi se svježi i marinirani tofu, onaj s povrćem, sezamom, dimljeni (bukovo drvo) obični i s bosiljkom.

Tempeh sadrži lizin aminokiselinu koja nedostaje žitaricama

Od soje Kuzmići rade i tempeh koji sadrži lizin, aminokiselinu koja najčešće nedostaje žitaricama. Proizvodi se tempeh od kuhane soje koja se u procesu fermentacije povezuje s plemenitom plijesni (kultura Rhzopus oligosporus), s dobro povezanim zrnima mahunarke. Kada je o tofuu riječ, Vlatka kaže da su na hrvatskom tržištu nemalo u igri proizvodi koji se prodaju na crno i stoga upitne kvalitete, bez poreznih su dažbina i drugih davanja.

"Nama se za razliku od potonjih sitničava papirologija povećava umjesto da se smanjuje, i to je problem", ističe. Dodaje kako im u proizvodima, a riječ je o njih četrdesetak nema kozervanasa, emulgatora, umjetnih boja i aroma. Proizvode rade ručno (svaki komad tofua kroz ruke prođe i po šest puta), u malim serijama i tradicionalno bez „skrivenih sastojaka“.

Godišnja proizvodnja 25.000 proizvoda

Godišnje proizvedu više od 25.000 svih proizvoda uključujući i vegetarijanske salame, kobasice, hrenovke i dr. s malim udjelom soli, ugljkohidrata i masnoća. Zato je takva prehrana pogodna za dijabetičare kao i sojino ulje koje nutricioisti preporučuju u svakoj kuhinji (nadomjestak je za životinjsku mast). Uvršteno je u to i sojino brašno kojem je oduzet sadržaj ulja a koristi se u dijetalnoj kuhinji odnosno za "vezivanje" povrća.

Među brojnim proizvodima je i tempeh

U obrtu Annapurna su ponosni na svoj Eko i Vegan znak, nositelji su brojnih nagrada za rad a bili su već i najuspješniji poduzetnici. Sve je to kažu pokazatelj da se i usprkos gospodarski složenoj situaciji kod nas može opsta(ja)ti u ekološki certificiranoj proizvodnji kakva je njihova. Radi se kod njih u dvije smjene, a iako su kreditno opterećeni planiraju supružnici nabaviti i novi stroj za pakiranje, koji je proizvodnji poput njihove itekako važan.

To mora biti kvalitetan uređaj "čvrste proizvodnje" pa ne čudi da mu je cijena oko 50.000 eura. Pakirat će se u njemu, uz ostalo i pšenični odresci tzv. sejtan kojeg također spravljaju. Sejtan je japanski naziv za kuhani pšenični gluten, male kalorijske vrijednosti, koji je uz tofu i tempeh doznajemo sve traženiji na tržištu Hrvatske.

Foto: Arhiva obitelji Kuzmić


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Annapurna d.o.o Vlatka Soja Sir Tofu Priprema Prodaja Dimljenje Sejtan Tempeh Biljka Ljekovita Slavonija Sv. Nedelja


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?