Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tartufi
  • 07.01.2019. 18:00

Tartufi mu pomogli u liječenju, a sad od njih pravi i rakiju

Način da se izbori s teškom bolešću i ojača organizam Čeda Zobenica pronašao je u tartufima. Danas živi u Trstu i pravi rakiju od meda i tartufa, kao i druga jela od tih "čarobnih" gljiva.

Foto: Pixabay / jackmac34
  • 636
  • 22
  • 0

Kada je prije više od četvrt stoljeća ostao bez lijevog plućnog krila zato što mu je dijagnosticiran rak, Čedi Zobenici (66) doktori nisu predviđali dug život. Taj Ličanin, koji sada živi u Trstu, svojevremeno je bio poznati beogradski kuhar, vjeruje da su mu život produžili tartufi i rakija koju sam pravi.

Zobenica priznaje, a prenose Novosti da je svašta probao ne bi li poboljšao imunitet tijekom borbe s opakom bolešću. U prvim godinama nakon operacije živio je na Dolomitima, na 1.500 metara nadmorske visine i planinski zrak mu je sigurno odgovarao. Prije 10 godina, bolest se vratila. Dijagnosticiran mu je i rak kostiju, a zatim i leukemija.

Tajne sastojke u rakiji ne otkriva

Na savjet prijatelja, Čeda se sjetio da je kao iskusni kuhar često koristio "čarobne gljive" i tada je počeo u svakodnevnoj prehrani koristiti tartufe. On vjeruje da za svaki organizam postoji kombinacija koja mu odgovara i liječi ga, pa je zato svoju ljekovitu napravio i nazvao je "čedovača medovača". Svoju specijalnu šljivovicu pravi od crnih i bijelih tartufa, gloga, šipurka, meda i još nekih začina.

Giancarlo Zigante - od magneta za tartufe do rekorda upisanog u Guinessovu knjigu i uspješnog posla!

Poput većine vrhunskih kuhara, ni Zobenica ne otkriva tajne sastojke, mada priznaje da su svi koji su probali njegovu rakiju bili oduševljeni. Njegov rođak Miloš Ivić na natječaj je strane tvrtke predao "Čedinu palentu s tartufima" koja je ušla u prvih 20.

Proizvodi od tartufa mu produžili život

Ne krije da je svih ovih desetljeća slušao savjete liječnika, išao na terapije, uzimao lijekove, jer mu je opaki multipli mijelom, koji napada kosti i krv, otkriven u trećoj fazi. On kaže da je usporedo s kemioterapijama, kada bi mu parametri iz krvi, koji se redovno prate, pokazali lošu situaciju, pojačavao svoju kuhinju s tartufima i uvijek bi se uvjerio da mu je poslije toga zdravstvena slika mnogo bolja.

Važno je očuvati vrijedne gljive, "Put tartufa" upravo je na tom tragu

Zobenica nikako ne bi želio tvrditi da tartufi i njegova rakija liječe rak. Ništa ne prodaje, pa nema ni koristi od takve tvrdnje, ali ističe da su ti proizvodi njemu pomogli i misli da su mu poklonili dodatne godine života.

Čeda svakog dana pojede 10 grama tartufa, a posljednjih nekoliko godina se trgovinom tim gljivama bavi njegov sin, pa tako jednostavnije dolazi do tartufa, koji, inače, rastu pod zemljom i teško se pronalaze. O tome da su pravo blago, svjedoče i cijene.

Sezona tartufa u Istri: Najveći tartuf, Karlić odmah prodao u Ameriku!

U redovnoj prehrani, Čeda koristi i ocat, koji sam pravi, od meda i tartufa. Tako od kilograma meda pravi 12 litara octa. Osim toga, sprema i nekoliko različitih aromatičnih, slatko-ljutih umaka. Najviše koristi kukuruznu, organsku, integralnu palentu s tartufima.


Tagovi

Tartuf Rakija Šljivovica Čeda Zobenica Ocat Trst


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.