Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlijeko
  • 01.06.2021. 07:30

Svjetski dan mlijeka: 150 milijuna kućanstava širom svijeta uključeno u proizvodnju

Ovogodišnja tema Svjetskog dana mlijeka je održivost u mliječnom sektoru s porukama o očuvanju okoliša, prehrane i socio-ekonomije.

Foto: Depositphotos/StockSeller
  • 212
  • 72
  • 0

Uz kruh, mlijeko najčešće doživljavamo kao najvažniju namirnicu u svakodnevnoj prehrani. No, mljekarski se sektor sve više susreće s velikim izazovima i pritiscima s mnogih strana. Stočarska, a onda i mliječna industrija, prva je na udaru kada se govori o negativnom utjecaju na okoliš. Uzgoj muznih krava u industrijskoj proizvodnji smatra se neprikladnim te se učestalo proziva zbog kršenja pravila o dobrobiti životinja. Samo mlijeko i mliječni proizvodi često su na tapeti promicatelja zdrave prehrane koji ga izbacuju s tog popisa. Novi trendovi u prehrani promiču njegove alternative, odnosno biljne napitke.  

Stoga je Svjetski dan mlijeka, kojega je uspostavila Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda, a obilježava se 1. lipnja već 21 godinu, vrlo važan kako bi se prepoznala važnost ove namirnice kao globalne hrane. 

Ovogodišnja je tema održivost u mliječnom sektoru s porukama o očuvanju okoliša, prehrane i socio-ekonomije. Tim se povodom širom svijeta održavaju razne kampanje - na farmama, školama, sportskim klubovima, tako i na društvenim mrežama. Prošle je godine održano preko 417 kampanja u 68 zemalja. 

Kako piše FAO, oko 150 milijuna kućanstava širom svijeta bavi se proizvodnjom mlijeka. U većini zemalja u razvoju nose ju mali farmeri što doprinosi njihovoj egzistenciji, sigurnosti hrane i prehrani. Ono im pruža relativno brz povrat i važan je izvor novčanog prihoda.

Posljednjih desetljeća zemlje u razvoju povećale su svoj udio u svjetskoj proizvodnji te namirnice. No, ovaj je rast, kako ističu u FAO, uglavnom rezultat povećanja broja muznih krava, a ne povećanja produktivnosti po grlu.

EU najveći na prvom mjestu

Prema portalu Statista, u 2020. je vodeći svjetski proizvođač kravljeg mlijeka bila Europska unija čije su države članice proizvele oko 157,5 milijuna tona. Sjedinjene Države su na drugom mjestu s količinom od oko 101 milijun tona.

Vrijednost izvoza mliječnih proizvoda diljem svijeta dosegla je 54 milijarde dolara u 2019., što je povećanje u odnosu na 52 milijardi dolara u 2018., u čemu opet prednjači EU. Vodeći prerađivači su Američki mljekari (The Dairy Farmers of America) sa sjedištem u SAD-a, a na Novom Zelandu druga je najveća takva tvrtka, Fonterra. 

U posljednja tri desetljeća svjetska proizvodnja ove sirovine povećala se za više od 59 posto, s 530 milijuna tona 1988. na 843 milijuna tona 2018. godine, navodi FAO.

Od 1970-ih, većina širenja proizvodnje bila je u Južnoj Aziji, koja je glavni pokretač rasta u svijetu u razvoju. U Africi ona raste sporije nego u drugim regijama zbog siromaštva i nepovoljnih klimatskih uvjeta u nekim zemljama.

Zemlje s najvećim viškom mlijeka su Novi Zeland, Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Francuska, Australija i Irska, a s deficitom Kina, Italija, Ruska Federacija, Meksiko, Alžir i Indonezija.


Tagovi

Svjetski dan mlijeka Proizvodnja Održivost Mlijeko Mljekarska industrija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]