Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja ulja
  • 24.12.2021. 18:00

Svjetska proizvodnja maslinovog ulja u stalnom porastu - kako će izgledati u 2050?

Tendencija je da se podižu intenzivni maslinici s većom gustoćom stabala koje će u budućnosti preuzeti primat u proizvodnji maslinovog ulja. Dostupnost vode će igrati ključnu ulogu.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 336
  • 28
  • 0

Posljednjih godina raste potražnja za maslinovim uljem zbog čega se podižu novi nasadi masline.

Skoro dva desetljeća, Juan Vilar, osnivač i direktor firme Strategic Consultants i profesor na Sveučilištu Jaén, proučavao je evoluciju globalne proizvodnje maslinovog ulja. Njegov najnoviji projekt uključivao je prikupljanje podataka iz 66 zemalja proizvođača i izradu projekcija budućnosti ovog sektora.

Dostupnost vode bit će ključna

On je za Olive Oil Times izjavio da očekuje prelazak s tradicionalnih u moderne nasade visoke i super-visoke gustoće poznate kao intenzivni i super-intenzivni nasadi te da će se taj trend nastaviti.

"Oni će biti odgovorni za proizvodnju 77 posto od ukupno 4,4 milijuna tona koje se planiraju proizvesti do 2050. Očekuje se da će površina maslinika do 2050. godine sa sadašnjih 11.594.986 hektara porasti na 15.259.471 hektar", prognozira Vilar.

Na temelju svojih predviđanja, kaže da će klimatske promjene imati veliki utjecaj na maslinarstvo i proizvodnju maslinovog ulja. Prvenstveno će dostupnost vode igrati ključnu ulogu te diktirati daljnji razvoj ovog sektora na području Mediterana. Ističe kako će to natjerati poljoprivrednike da postanu učinkovitiji i odgovorniji u sadnji i navodnjavanju. Promjena vremenskih obrazaca diljem svijeta također će uvjetovati razvoj proizvodnje u mediteranskom bazenu.

Maslinici u Kanadi, Njemačkoj, UK

Prema riječima Vilara, klimatske promjene će djelovati kao negativan katalizator u jednom području, ali i kao pozitivan impuls u drugima: "Imajmo na umu da se maslina već uzgaja u Kanadi, Njemačkoj i Ujedinjenoj Kraljevini što je bilo nezamislivo prije 10 godina. Bez sumnje, gotovo 15 novih zemalja proizvođača debitirat će u samo 20 godina", tvrdi. 

Nasadi će biti sve gušći (Foto: Depositphotos/Klanneke)

Ovaj stručnjak predviđa da će većina novopodignutih nasada biti visoko intenzivna i da se napušta tradicionalni uzgoj što će rezultirati ogromnim povećanjem svjetske proizvodnje tog ulja. U ovom trenutku tradicionalni čine 68 posto površine maslinika, a moderni, intenzivni preostalih 32 posto. 

Svake godine 3,12 milijuna tona ulja

U budućnosti će od ukupne površine na tradicionalne otpadati 5,5 milijuna hektara ili 40 posto i oni bi podmirivali 23 posto proizvodnje ulja. Intenzivni će imati prednost u izboru sortimenta i preuzet će veliki udio proizvodnje djevičanskog i ekstra djevičanskog ulja. 

Trenutno se globalna kreće oko 3,12 milijuna tona svake godine, s najvećim ukupnim brojem od 3,38 milijuna tona u 2017./18.

Zemlje koje će doživjeti pomak s tradicionalnih na veći postotak intenzivnih bit će Španjolska, Grčka, Italija, Portugal, Tunis i Turska.

Trenutno se 87 posto svjetskih maslinika nalazi u devet mediteranskih zemalja, ali će se ta brojka smanjivati jer klimatske promjene uzrokuju da nova područja postaju sve prikladnija za uzgoj ove drevne biljke. 


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja maslinovog ulja Maslinovo ulje Maslina Maslinik Nasad Rast Potrošnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.