Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jaja
  • 01.07.2020. 15:00

Svjetska proizvodnja jaja povećana za četvrtinu u posljednjem desetljeću - Kina i dalje vodi

Najnoviji podaci pokazuju da je proizvodnja jaja porasla za 24% u posljednjih 10 godina te da se u svijetu proizvede 76,7 milijuna tona te namirnice godišnje.

Foto: Depositphotos/Tzido
  • 136
  • 7
  • 0

Globalna proizvodnja jaja i dalje bilježi znatan rast, čak 24% u posljednjem desetljeću. Naime, prema podacima Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO), ukupna proizvodnja ovog proizvoda životinjskog podrijetla porasla sa 61,7 milijuna tona u 2008. godini na 76,7 milijuna tona u 2018.

Kina i dalje vodeća zemlja proizvodnje

Kina je i dalje vodeća zemlja u proizvodnji s 466 milijarde jaja 2018. godine, čime zauzima 34% globalnog tržišta. Naime, pod vodstvom ove zemlje, svjetska proizvodnja jaja se povećala za gotovo četvrtinu u posljednjem desetljeću.

Proizvodnja jaja u svijetu: Kina najveći proizvođač, a Nizozemci ih najviše izvoze

Ona je najveći svjetski proizvođač jaja u posljednjih 30 godina, a studija objavljena u rujnu 2018. otkrila je da su ključni razlozi brzi gospodarski rast, poboljšani lanci opskrbe i povoljne cijene. Kinu slijede Europska unija, Sjedinjene Američke Države i Indija koje zajedno proizvode 60% ovog proizvoda. Ostatak od 16% čine Meksiko, Brazil, Rusija, Japan, Indonezija i Turska. 

Tko pojede najviše, a tko najmanje jaja?

Razine potrošnje i dalje pokazuju velike razlike između zemalja, izjavio je za poultryworld ekonomski analitičar Međunarodne komisije za jaja (IEC) Peter van Horne. On kaže da je prosječna potrošnja po osobi utemeljena na svjetskoj populaciji 2018. godine te je iznosila 7,6 milijardi jaja, odnosno 161 jaje po osobi godišnje.

Svako jutro jedno jaje i blizu smo samodostatnosti u proizvodnji

Međutim, njihovi podaci za 2018. godinu ukazuju na razliku u visokoj potrošnji jaja u Meksiku (368) i Japanu (337) te manjoj u Južnoj Africi (130). Analitičar napominje da postoje razlike i u cijeloj EU, gdje je prosječna potrošnja bila 210 komada po osobi.

Zanimljivo je i da se zemlje s velikom proizvodnjom poprilično razlikuju u konzumaciji. Tako u Kini jedna osoba potroši u prosjeku 255 jaja godišnje dok je to u Indiji samo 76. Nadalje, španjolski potrošači pojeli su 273 jaja, a Danci njih 248, dok poljski i portugalski državljani tijekom godine pojedu samo 145 jaja.


Tagovi

Proizvodnja jaja Globalna proizvodnja Peter van Horne FAO Jaja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?