Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 04.09.2020. 13:00

Svetsko tržište: Cene hrane rastu već treći mesec za redom

FAO-v indeks cena potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za dva odsto u odnosu na prethodni mesec, na prosečna 96,1 boda i tako dostigao najviši nivo još od februara.

Foto: Depositphotos/stokkete
  • 90
  • 9
  • 0

Cene hrane porasle su već treći mesec za redom zbog veće potražnje i slabijeg američkog dolara, izvestila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO.

Tako je indeks cena potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao za dva odsto u odnosu na prethodni mesec, na prosečna 96,1 boda i tako dostigao najviši nivo još od februara.

Cene žitarica porasle su za 1,9 odsto u odnosu na jul. Među glavnim najviše su porasle cene sirka, ječma i pirinča. Cena kukuruza se takođe povećala, podstaknuta zabrinutošću zbog mogućnosti smanjenja američke proizvodnje nakon nedavne štete na usevima u Ajovi.

Cena šećera veća za 6,7 odsto

FAO indeks cene biljnog ulja povećao se za 5,9 odsto, predvođen većim iznosima za palmino, a nakon njega sojino i suncokretovo.

Prosečne cene šećera porasle su za 6,7 odsto u odnosu na jul, a kao glavni razlog navode se loše prognoze prinosa u Evropskoj uniji i na Tajlandu. Snažna uvozna potražnja u Kini takođe je potpomogla poskupljenje.

FAO: Cene hrane ponovno porasle u julu

Suprotno tome, indeks mlečnih proizvoda nije se menjao tokom meseca, pad cene sira i punomasnog mleka u prahu nadoknađeni su jačim kotacijama maslaca i obranog mleka.

Cene mesa takođe su kod većine ostale nepromenjene, osim svinjetine koja je rasla kao rezultat većeg uvoza u Kinu.

Manja proizvodnja žitarica u 2020. godini?

U dodatnom izveštaju, dali su svoju prognozu za sezonu žitarica u 2020. na 25 miliona tona, uglavnom zbog očekivanja niže proizvodnje kukuruza u Sjedinjenim Državama.

Međutim, uprkos tom smanjenju, agencija je i dalje očekivala rekordnu žetvu ove godine od gotovo 2,765 milijardi tona, što je tri odsto više u odnosu na nivo iz 2019. godine.

"Rekordne žetve kukuruza predviđaju se u Argentini i Brazilu, dok se očekuje da će globalna proizvodnja sirka porasti za šest odsto u odnosu na prethodnu godinu. Svetska proizvodnja pirinča u 2020. takođe bi trebalo da dosegne novi rekord od 509 miliona tona", poručuju iz agencije.

Koje su prednosti uzgoja sirka?

Procena svetskih zaliha žitarica do kraja sezone 2020./21. iznosi 895,5 miliona tona, što je za 33,4 miliona tona manje nego u julu.


Tagovi

FAO Hrana Cene Žitarice Ulje Šećer Meso Mlečni proizvodi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.