Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 06.06.2020. 07:30

Svetske cene hrane zbog pandemije pale na najniži nivo u 17 meseci

FAO-ov indeks cena hrane u proseku je u maju iznosio 162,5 boda, što je za 1,9 postotnih bodova manje u poređenju sa prošlim mesecom, te označava najniži nivo u 17 meseci.

Foto: JumpStory
  • 87
  • 11
  • 0

Cene hrane najniže su od decembra 2018. godine, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), povezujući pad s pandemijom COVID-19.

"Cene prehrambenih proizvoda pale su u maju, četvrti uzastopni mesec, jer se čini da su zalihe velike, a potražnja slabi zbog usporavanja ekonomije", stoji u saopštenju. 

Tako je FAO-ov indeks cena hrane u proseku u maju iznosio 162,5 bodova, što je za 1,9 postotnih bodova manje u poređenju sa prošlim mesecom, te označava najniži nivo u 17 meseci.

Da li je ovo godina u kojoj Evropa spašava rod krompira?

Indeks cena žitarica u maju je prosečno iznosio 162,2 boda, što je pad od jedan odsto u odnosu na april. Među glavnim žitaricama, najviše je porasla cena riže, dok su izvozne cene pšenice nakon rasta u aprilu pale za dva odsto. Cene kukuruza pale su već četvrti mesec za redom, a gotovo su 16 odsto niže u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Razlog tome je slaba potražnja u sektoru hrane i biogoriva. 

Pada interes i cena za prošlogodišnji rod na crnomorskom tržištu žitarica

Cene mlečnih proizvoda pale za 7,3 odsto, a šećera za 7,4 odsto

FAO indeks cena biljnog ulja pao je za 2,8 odsto, a najveći su razlog niže cene palminog ulja. Suprotno tome, međunarodne cene uljane repice i suncokreta ojačale su zahvaljujući kontinuiranom snabdevanju u EU i smanjivanju izvoznih viškova u crnomorskoj regiji.  

U odnosu na april, cene mlečnih proizvoda pale su za 7,3 odsto, a najveći pad zabeležen je kod maslaca i sira. Kada je reč o maslacu, niže su zbog velikih sezonskih snabdevanja, posebno u Evropi, dok su zalihe sira pale pod pritiskom manje potražnje za uvozom. 

Stvaranje zaliha hrane sve više dobija na važnosti: Do 2021. novi plan

Indeks cena šećera takođe je u maju pao i to za 7,4 odsto, a razlog su veće međunarodne cene sirove nafte zbog čega se puno više koriste zalihe šećerne trske za proizvodnju etanola, smanjujući tako dostupnost šećera na globalnom nivou, ponajviše u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku te namirnice.

Meso je namirnica koja je obeležila najmanji pad, od samo 0,8 odsto.


Tagovi

Cene Hrana FAO Indeks Šećer Meso Ulja Žitarice Mlečni proizvodi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.