Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izveštaj
  • 06.12.2022. 07:30

Svetske cene hrane u novembru skoro nepromenjene, najviše poskupeo šećer

Pad su ostvarile globalne cene žitarica, mlečnih proizvoda i mesa te tako ublažile rast prouzrokovan višim cenama biljnog ulja i šećera.

Foto: Depositphoto/teamtime
  • 74
  • 27
  • 0

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO je u svom izveštaju objavila da je indeks cena hrane u novembru ostao skoro nepromenjen već drugi mesec. Vrednost je viša za samo 0,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Pad su ostvarile svetske cene žitarica, mlečnih proizvoda i mesa te tako ublažile rast za biljna ulja i šećer.

Dakle, do pada kod pšenice, kukuruza, mlečnih proizvoda i govedine došlo je zbog postignutog dogovora izvoza poljoprivrednih proizvoda preko crnomorskih luka, ali i većeg izvoza iz Australije i Brazila. 

Najviše je poskupeo šećer

Indeks cene žitarica je smanjen za 1,3 odsto, ali je u odnosu na 2021. godinu veći za 6,3 odsto. Najviše su pale za pšenicu, za 2,8 odsto i kukuruza za 1,7 odsto, ali su ove promene ublažene zbog globalnog rasta cena pirinča, za 2,3 odsto. Tome je doprineo izvoz pšenice iz Rusije te manja potražnja iz SAD-a.

Međunarodne cene krupnozrnih žitarica su snižene za jedan odsto u novembru u odnosu na oktobar.

Smanjene prognoze za globalnu proizvodnju i zalihe žitarica, a šta je s trgovinom?

U novembru je indeks cena biljnog ulja porastao za 2,3 odsto nakon pada koji je trajao sedam uzastopnih meseci. Poskupelo je palmino i sojino ulje, a pojeftinila su od suncokreta i uljane repice.

Najviše je porastao za šećer, za 5,2 odsto što predstavlja prvo povećanje posle šest meseci uzastopnog pada. Manji izvoz iz Indije, kašnjenje u žetvi u ključnim zemljama i više cene etanola u Brazilu su razlog. Ipak, međunarodne kotacije šećera ostale su 4,9 odsto ispod nivoa u istom mesecu prošle godine.

Mlečni proizvodi i meso

Smanjen je indeks cena mlečnih proizvoda za 1,2 odsto u odnosu na oktobar. To je peti uzastopni mesečni pad, ali je za 9,2 odsto iznad vrednosti pre godinu dana. Manja je potražnja za puterom, obranim i punomasnim mlekom u prahu. Najviše je pala cena obranog. Porasla je potražnja za sirom, jer je manja dostupnost kod vodećih proizvođača.

Indeks cena mesa je bio niži za 0,9 odsto u odnosu na oktobar. To je peti uzastopni pad, ali i 4,1 odsto iznad prošlogodišnje vrednosti. Povećane su izvozne zalihe iz Australije i Brazila, što nije umanjila ni jaka potražnja iz Kine. Cene goveđeg mesa su smanjene, ali su se oporavile ostalih vrsta, najviše ovčetine.


Tagovi

Žitarice Meso Biljna ulja Indeks cena FAO izveštaj Cene


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.