Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušeno povrće
  • 11.07.2018. 18:30

Sušeno povrće - praktičan način izrade zimnice

Povrće se može sušiti na vrlo slaboj vatri u otvorenoj rerni, a još bolje na jakom suncu. Jedino što je potrebno je povremeno ga okretati.

Foto: Bigstockphoto/sarsmis
  • 2.457
  • 122
  • 0

Sušenje povrća je jedno od načina spremanja povrća za zimu. Sušenjem se oslobađa voda iz povrća, a takva zimnica je praktična, jer se ne kvari, zauzima malo mesta i ukusna je. Nema potrebe za dodatkom soli, sirćeta i slično. 

Povrće se može sušiti na vrlo slaboj vatri u otvorenoj rerni, a još bolje na jakom suncu. Jedino što je potrebno je povremeno ga okretati. 

Nakon što je osušeno, povrće spremite u platnenu vreću, najbolje od gaze, koju ćete okačiti na tamno mesto, gde postoji protok vazduha. Dan pre upotrebe potrebno ga je pokvasiti. 

Sušeno povrće za čorbu

Uzmite šargarepu, koren paštrnaka, peršuna i celera u razmeri u kojoj inače stavljate u čorbu. Dobro operite, očistite i kratko prokuvajte. Izrežite na tanke listiće i rasprostite na čisto platno da se dobro osuši na vazduhu. Kada nestane vlaga sa površine, rasprostite u tankom sloju, 1-2 cm, na lim i sušite u rerni  na blagoj vatri (50-60°C) nekoliko sati. Neka vrata rerne budu otvorena. 

Sušena cvekla

Neoguljenu cveklu dobro operite i skuvajte. Ogulite ju, izrežite na posve tanke ploške, poslažite na lim pokriven papirom za pečenje i sušite u rerni na temperaturi 50-60°C. Prvih 10-15 minuta vrata ostavite odškrinuta. Nakon toga ploškice okrenite i sušite još jedan sat. Do kraja ih osušite na toplom mestu u stanu ili na suncu. 

Sušene mahune

Mahune očistite i prokuvajte u slanoj vodi. Dobro ih procedite. Sušite ih jednako kao cveklu ili ih nanižite na konac, pa okačite da se suše na suncu. Suve su kada postanu prozirne. Odlične su za salate i varivo. 

Sušeno lišće začinskog bilja

Lišće celera, peršuna, mirođije ili bosiljka (svako zasebno) dobro operite i rasprostite na veliko sito. Sušite u rerni 3-4 sata na 40°C. Spremite u papirne vrećice i držite na suvom mestu. 

Sušene gljive 

Osim povrća, možete sušiti i gljive. Za sušenje su najbolje bele gljive (šampinjoni), vrganji, osinci, vilovnjače. Gljive za sušenje samo očistite, ali ih nemojte prati, jer mogu da strunu. Po vrućem vremenu gljive možete nanizati cele na konac i sušiti ih na suncu. Osim ovog načina, možete ih sušiti i u rerni , na 70-80°C, ali vrata rerne moraju uvek biti pritvorena, da može izaći vlaga. Kada su gotovo suve, izvadite ih i do kraja osušite na suncu ili na toplom mestu. Sušene gljive čuvajte na prozračnom mestu, daleko od predmeta jakog mirisa. 


Tagovi

Sušeno povrće Sušene mahune Sušene gljive Sušena cvekla Sušeno povrće za čorbu Sušeno lišće Zimnica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.